Afbeelding Geen vakantie zonder je hond! Dit zijn geschikte bestemmingen.

Geen vakantie zonder je hond! Dit zijn geschikte bestemmingen.

Je trouwe viervoeter is je grootste vriend en natuurlijk een onderdeel van je gezin. Net zo goed als dat je het normaal vindt dat de kinderen mee gaan op vakantie, vind je het ook normaal dat je de hond meeneemt. Helaas is dat niet overal vanzelfsprekend. Er zijn diverse locaties, van appartementen tot hotels of vakantieparken waar honden niet welkom zijn. Daarom moet je als hondenbezitter altijd van te voren, voorafgaand aan je boeking, goed checken of jouw hond daar welkom is of niet. In dit artikel nog wat meer tips over het meenemen van je hond op vakantie.

Kies een geschikte bestemming en accommodatie

Zoals we in de introductie van dit artikel al benoemden zijn er accommodaties die huisdieren niet toelaten of beperkingen opleggen. Het is daarom van groot belang dat je vooraf plant waar je naartoe wilt gaan als je reist met een hond en dat je jezelf ervan vergewist dat jouw trouwe viervoeter daar welkom is. In het geval van een accommodatie waar honden bijvoorbeeld slechts in bepaalde huisjes of kamers mogen komen is het van belang dat je bij de reservering of boeking aangeeft dat je met een hond wilt komen. Dan kan daar rekening mee worden gehouden.

Er zijn overigens talrijke locaties waar je hond zeer welkom is. Zowel in hotels als appartement of b&b. Ook in diverse vakantieparken, zoals EuroParcs, zijn honden welkom. In het geval van EuroParcs is dat zelfs het geval op alle parken die tot deze groep behoren en in vrijwel alle huisjes. Daar kun je dus een zorgeloze vakantie met je hond beleven.

Met de hond in een vakantiepark

Kies je voor een vakantie met hond in een vakantiepark zoals EuroParcs dan heb je een heleboel keuze. Deze keten heeft namelijk zowel parken aan zee en het IJsselmeer waardoor je heerlijk met je hond het water in kunt als in de bossen waar je lekkere wandelingen kunt maken en de hond vaak de mogelijkheid heeft om los rond te lopen of te rennen.

Wil je 's avonds ergens een hapje gaan eten buiten het park, let er dan wel weer op dat je een restaurant kiest waar honden ook mee mogen. Ook op terrassen zijn ze namelijk helaas niet altijd welkom.

Verzorging van de hond

Het klinkt misschien kinderachtig, maar het wordt toch nog wel eens vergeten en daarom vermelden we het wel. Zorg dat je de spulletjes die je thuis voor je hond nodig hebt zoals snacks, poepzakjes, speelgoed, riem maar ook een tekentang en een EHBO-kitje bij je hebt. Het is namelijk niet zeker of, en waar, je die kunt verkrijgen als je op vakantie bent en deze attributen nodig hebt. En zonder zitten kan bijzonder onhandig zijn! Denk ook aan het meenemen van de medicijnen voor je hand als deze die gebruikt.

Met de hond naar het buitenland

Wil je met je hond (of kat) naar het buitenland dan kan dat uiteraard. Er is echter wel een aantal zaken dat je dan dient te weten en dient te regelen voorafgaand aan de reis. We zetten ze hieronder even voor je op een rijtje.

Het dierenpaspoort en chip

Huisdieren, honden, katten en fretten in het bijzonder dienen net als mensen een paspoort te hebben bij een buitenlandse reis. Dit is het zogenaamde dierenpaspoort. Deze verplichting geldt voor zowel reizen binnen de EU als daarbuiten. Eigenlijk dus zodra je met je hond of kat buiten Nederland bevindt. Daarnaast dienen honden en katten ook te zijn voorzien van een chip. Zo'n chip kun je bij de dierenarts krijgen.

Inentingen tegen hondsdolheid

Omdat honden en katten rabiës (in de volksmond hondsdolheid) kunnen krijgen dienen deze huisdieren bij een reis binnen de EU ingeënt te zijn tegen deze ziekte. Daarnaast zouden er voor bepaalde landen ook andere eisen kunnen zijn, zoals bescherming tegen parasieten. Het is raadzaam om je dierenarts van te voren te vragen wat de eisen zijn voor de vakantiebestemming die je hebt gekozen om met je hond naartoe te gaan. Weet ook dat tatoeages alleen zijn toegestaan als deze (aantoonbaar) zijn gezet voor 2 juli 2011.

Quarantaine

Buiten de Europese Unie is het mogelijk dat de lokale overheden vereisen dat je hond een bepaalde tijd in afzondering of quarantaine gaat alvorens het het land binnen mag. In sommige situaties is ook een bloedonderzoek benodigd. Check met de ambassade van het land waar je heen gaat wat de exacte toelatingseisen voor dat land zijn voor jouw hond.

Meer informatie over het reizen met huisdieren in het buitenland vind je op de website van de Rijksoverheid.

Vervoer van honden in het buitenland

In Nederland zijn er geen wetten die bepalen hoe we onze huisdieren moeten vervoeren. We doen het allemaal naar eer en geweten en natuurlijk op een manier waarvan we denken dat het veilig is voor de hond. In sommige landen om ons heen zijn er echter wel expliciete regels. En daar zul je dus rekening mee moeten houden als je met je hond bijvoorbeeld naar een EuroParcs vakantiepark in Duitsland of België gaat.

In Duitsland, dat overigens een zeer hondvriendelijk land is, bijvoorbeeld ben je verplicht om de hond in de auto te vervoeren in een hondengordel, reiskennel of hondenrek. Let ook op met het openbaar vervoer. Ook daar gelden soms bepaalde regels voor het vervoer van honden. Bovendien moet je bij een grotere hond vaak een kaartje kopen. Soms voor de helft van de prijs van een mensenkaartje.

Vooral genieten

Een goede voorbereiding is het halve werk! Dat geldt ook voor het reizen met een hond. Zorg dat alles op orde is en dat je de lokale regels kent. En vooral: Zorg dat je geniet van de reis met je hond en dat ook je hond ervan geniet. En zowel in Nederland als het buitenland is dat op heel veel plekken heel goed mogelijk!