WOOOF hondenvoer
vorige pagina.

Hond en kind

Hond en kind

Een hond en kinderen is een prachtige combinatie. Het samenspel tussen een kind en honden is vertederend om te zien. Als je echter van plan bent een hond aan te schaffen is het belangrijk te kijken naar en rekening te houden met de gezinssituatie.

Je moet namelijk weten of de hond binnen het gezin past. Zijn er kinderen in het gezin? Kies dan een hond die kindvriendelijk is. Ook wanneer er nog geen kinderen in het gezin zijn, is het belangrijk er over na te denken of dat er op korte termijn misschien kinderen zullen komen. Het is belangrijk dat je goed nadenkt over het ras. Als er straks een baby komt of er zijn al kinderen, dan zal hier veel aandacht naar toe gaan, het is dan belangrijk dat de hond ook aandacht blijft krijgen. Weet je nu al dat je tijd tekort gaat komen, denk er dan eens extra goed na of het wel verstandig is om een hond te nemen, want het zal dan of ten koste van de kinderen of ten koste van de hond gaan. Daar heb je dan weer geen goed gevoel bij. Op deze manier is het hebben van een hond dan niet erg ontspannend, het geeft alleen frustratie.

Hond of kind?

Het is niet de bedoeling een hond aan te schaffen, dan kinderen te krijgen en dan de hond op te ruimen, weg te geven aan vrienden of naar een asiel te brengen. Toch gebeurt dit te vaak. Veel mensen bedenken zich pas wanneer ze kinderen hebben dat het eigenlijk teveel voor hen is, de hond moet op tijd wandelen en eten, maar de kinderen ook. Dit vraagt van sommige ouders teveel en zeker wanneer beide ouders werken. De hond wordt in deze situatie meer als last gezien dan als gezelschapsdier. Dit is een kwestie waar vooraf goed over nagedacht moet worden want een hond en kinderen kunnen goed samen, maar je moet er wel goed over nadenken hoe je het aan gaat pakken en welk ras je gaat nemen. Pak je het goed aan, dan is het opvoeden van een hond super leuk. Je plukt er ook zelf de vruchten van. Het hebben van een huisdier geeft meerwaarde aan je leven en aan het leven van je gezin. Iedereen leert rekening houden met het huisdier en leert het verzorgen ervan.

Welk ras is de beste keuze?

Veel mensen denken bij een herder aan een agressieve hond en vinden dat deze honden niet goed samen gaan met kinderen, maar dit is niet het geval. Natuurlijk komen er in elk ras "moeilijke"honden voor, hetgeen vaak te wijten is aan een verkeerde opvoeding. Een hond is van nature niet vals. De meeste hondenrassen kunnen juist goed samen met kinderen, het is maar net hoe je er zelf mee om gaat. Let er op dat de hond niet te beschermend is voor de kinderen. Ook dit kun je voorkomen door de hond goed zijn plaats te laten weten en het zo consequent te houden: de hond is de laagste in rang in het gezin of hij nu groot of klein is.

Of je nu een kleine of een grote hond neemt, elke hond heeft zorg en aandacht nodig. Houd wel rekening met de hond, of die genoeg ruimte heeft in jouw woonsituatie. Heb jij een fijne tuin of een balkon? Als je er steeds met de hond uit moet en je hebt kleine kinderen dan kost dit behoorlijk wat energie en tijd (kinderen telkens aankleden bijvoorbeeld). En wat als de kinderen ziek zijn, de hond moet toch enkele keren naar buiten om zijn behoefte te doen. Een tuin met een aparte hondentoilet is erg prettig, een hond kan op een balkon natuurlijk leren poepen en plassen, maar heeft dan te weinig beweging. Dit laatste kan voor behoorlijk wat stress zorgen bij de hond.
Kies je er toch voor ondanks het vele werk dat een hond met zich meebrengt, neem dan de tijd om de hond aan het gezin te laten wennen. Bouw de band tussen hond en kinderen rustig op. Het is belangrijk dat de kinderen leren omgaan met de hond. Dat ook de hond rust nodig heeft, een hond is een maatje geen speelgoed. 

Eigen plaats

Het is belangrijk kinderen te leren dat zij bij de hond uit de buurt moeten blijven wanneer deze in zijn mand gaat liggen. De hond wil dan even rust, dit kan een vaste plaats zijn in huis, een mand of bijvoorbeeld een bench. Dit is dan de plaats waar de hond zich terug kan trekken en waar hij met rust gelaten moet worden. Als de kinderen dit van jongs af aan leren is dit een duidelijke afspraak, blijf het consequent volhouden: leer de kinderen respect te hebben voor de hond (geef zelf het goede voorbeeld) en de band tussen hond en kinderen zal niet meer stuk gaan. Blijf altijd wel alert, want kinderen kunnen onverwachts reageren op honden, een hond die ligt te slapen en schrikt zou van zich af kunnen bijten. Wees ook extra oplettend als er vriendjes of vriendinnetjes komen spelen. Ook deze kinderen moeten leren wat wel en niet mag bij de hond en nogmaals het is geen speelgoed!

 


WOOOF hondenvoer


WOOOF hondenvoer

Forum

Beste mensen van 'Hondenrassen', Ik ben student aan de HAS hogeschool. Momenteel ben ik bezig met de minor 'Towards a healthy society', waar ik onderzoek doe naar de gezondheid van honden en hondeneigenaren. Om hier een beeld van te krijgen heb ik ...
antwoord
Beste hondeneigenaren! Voor mijn afstudeerthesis op Wageningen University & Research ben ik op zoek naar baasjes die voor mij een enquête willen invullen! We zijn aan het onderzoeken hoe eigenaren hun hond trainen en opvoeden en hoe we ze ...
antwoord
Wij zien op zoek naar een jonge labrador, maar geen pup. Heeft iemand een idee waar we het beste kunnen zoeken? Het asiel heeft te weinig aanbod wat betreft labradors.
antwoord
Goedemorgen, Mijn man en ik willen graag een hond en zijn opzoek naar het juiste hondje voor ons. Nu vinden wij een Friese stabij erg leuk en denken wij ook dat deze bij ons past. Nu heb ik alleen een vraag en dat is verharen deze honden heel erg? ...
antwoord
Hey hondenbezitters en liefhebbers, Mijn naam is Sandra en ik doe de opleiding Communicatie op Fontys Hogeschool. Samen met mijn groepje doen wij onderzoek naar honden-obesitas in opdracht van een reclamebureau die werkt voor de Dierenbescherming. ...
antwoord
Hello, i recommend super site to all <a href=http://web-cm.info/macys-15-off-coupon-codes.php>Macys 15 off coupon codes</a>, there you will find a lot of printable coupons for a variety of goods and services
antwoord
Start nieuw berichtnaar forum

Leden foto's

Hond en kind

Jouw hond, vereniging of bedrijf hier?

Wil je een vermelding op deze pagina of je hond laten zien? Meld je dan aan voor een gratis account!

Aanmelden