vorige pagina.

Labrador retriever

Labrador retriever

De Labrador Retriever is van oorsprong een apporterende (jacht)hond. Dat betekent dat hij tijdens de jacht wordt ingezet om het geschoten wild op te zoeken en naar de jager te brengen. Het zijn erg meegaande honden, ze zijn erg vriendelijk voor mens en dier. Ook zijn het goede gezelschapshonden. Het zijn erg intelligente en werklustige honden, ze zijn graag de hele dag bezig zodat zij hun energie goed kwijt kunnen.

Algemeen beeld (FCI rasstandaard)

Sterk gebouwd, kort in lendenen, bijzonder actief, ( Het lichaam vertoont nooit ‘n buitensporig uiterlijk of is overdreven zwaar/dik n.a.v. gewicht of bouw) breed in schedel, breed en diep in borst en ribben, breed en sterk in lendenen en achterhand. Kenmerkend voor het ras is de staart; erg dik bij de aanzet en geleidelijk toelopend naar de punt, van middelmatige lengte, vrij van bevedering, maar rondom dik bekleed met een korte, dikke, dichte vacht, waardoor de ronde vorm ontstaat die beschreven wordt als "OTTERSTAART". De staart mag vrolijk gedragen worden, maar mag niet over de rug krullen.

Raskenmerken, temperament en gedrag

Goed temperament, erg behendig. Buitengewoon goede neus, zacht in de mond, uitgesproken liefhebber van water. Een toegewijde, zich makkelijk aanpassende metgezel. Intelligent, levendig en gezeglijk, met een sterke wil zijn baas te behagen. Vriendelijk karakter zonder spoor van agressie of ongepaste schuwheid.

Het ras zit vol energie, ze werken graag voor de baas en ze vinden het heerlijk om er mee op uit te trekken. De honden zijn stevig gebouwd en de oren worden naast de kop gedragen. De staart is wat harig dan de rest van het lichaam en deze wordt naar achteren gedragen en een beetje naar beneden.

Karakter van de Labrador

Het karakter van de Labrador retriever is goed, ze zijn lief voor kinderen en voor honden. Het zijn geschikte jachthonden en gezelschapshonden. De honden houden van spelen, ze hebben veel energie en moeten deze ook goed kwijt kunnen. Ze kunnen goed de hele dag buiten als zij hun energie dan kwijt kunnen.

Gebruik en functies

De honden worden ingezet als jachthond, als gezelschapshond, als blindengeleidehond en als hulphond voor gehandicapten.

Lichaamsbeweging

Ze hebben veel beweging nodig, het jagen zit er echt in. Daarom hebben deze honden het ook echt nodig om volop te kunnen bewegen.

Verzorging

Ze moeten af en toe geborsteld worden, ook kammen is bij deze honden aan te raden zodat zij er weer mooi uitzien.

Omgang met kinderen

Het ras kan goed samen met kinderen, ze zijn erg vriendelijk voor hen en kunnen goed samen spelen. Dit doen zij dan ook graag.

Geschiedenis van de Labrador Retriever (Bron: NLV)

Alhoewel men over de werkelijke oorsprong van de Labrador nog in het onzekere verkeert, wordt aangenomen dat ze aan het einde van de 18e eeuw door vissers vanuit Newfoundland naar Engeland zijn gebracht. In de 18e eeuw ontwikkelde zich in Newfoundland een ras, waarvan de grote langharige honden gebruikt werden voor de slee, terwijl de kleinere honden door de vissers werden gebruikt bij hun werk. Het is kolonel Peter Hawker geweest die volgens Lorna Countess Howe tussen 1812-1814 deze honden heeft gescheiden. De grote hond werd de Newfoundlander genoemd en de kleinere de Labrador of St. John's hond. Deze kleinere honden waren gemakkelijk hanteerbaar, met een sterk reukvermogen, bovendien waren ze zeer intelligent. Ze hadden zwemvliezen tussen de tenen, een waterafstotende vacht en een korte dikke otterstaart. De Canadese vissers gebruikten deze honden bij het vissen; zij apporteerden de vissen die door de netten glipten. Vele verhalen zijn hierover in Engelse boeken opgenomen. In ieder geval staat het vast dat deze honden goed bestand waren tegen de kou, zeer geschikt voor het waterwerk en in bezit van een groot uithoudingsvermogen.

Omstreeks 1820 zijn er honden van dit kleinere slag door vissers naar Engeland gebracht. Speciaal het havenplaatsje Poole in Dorset wordt genoemd. Lord Malmesbury, die in de buurt van Poole woonde, en kolonel Peter Hawker kochten deze honden van de Canadese vissers en hebben deze geïmporteerde Labradors gekruist met hun eigen Engelse jachthonden. Want, schrijft Peter Hawker in zijn boek uit 1814 ‘Instructions to young sportsman'. Deze Labradors waren ‘as by far the best for every kind of shooting'. Hoewel er in de eerste helft van de vorige eeuw al af en toe Labradors vanuit Engeland werden geïmporteerd, die voornamelijk voor de jacht werden gebruikt, begon het ras zich pas eind vijftiger jaren te ontwikkelen. Bij het napluizen van de eerste hondenstamboeken uit de jaren 1956-1960 komen we een drietal namen regelmatig tegen: Jhr. W. Quarles van Ufford ( van Varenhof), Jhr. Th. Roëll ( van de Berenpan) en mevrouw A. Sauer- v.d. Sluys (Sabo). Mevrouw Sauer importeerde in 1956 Wendover Delilah, in 1959 de reu Rodleigh en in 1960 Wendover Meg.

Lichaamsbouw

De honden zijn stevig gebouwd, ze hebben een gladde vacht en staan stevig op de poten. Ze kunnen volop bewegen en hebben het dan ook nodig om hun energie kwijt te kunnen.

Kleur

Labradors komen voor in de kleuren zwart, yellow (blond) en leverkleurig (ook wel chocolate of bruin genoemd). De laatse tijd komt de kleur fox-red (vossenrood) weer meer voor.

Schofthoogte en gewicht

De schofthoogte is gemiddeld 57 cm, de teefjes zijn vaak een stukje kleiner maar het scheelt niet zoveel. Het gewicht is 30 - 35 kg.

Ogen

De ogen van deze honden zijn amber van kleur (vgl. barnsteen)en kijken erg alert en vriendelijk.

Vacht

De vacht van de honden is kort en af en toe borstelen is voor deze honden genoeg.

Rasindeling

Rasgroep 8: Retrievers en Waterhonden
» Sectie Retrievers

Een bijdrage van Hondenrassen.nlAlles over WOOOF
Premium voer, budget prijs

Forum Retrievers en Waterhonden

Hallo, ben opzoek naar een pup en welke fokker waar ik informatie kan innen en de prijsklasse.
antwoord
hallo allen; dit is nieuw voor mij... We zoeken (en kunnen ook aanbieden) ervaren Duitse Doggen liefhebbers, waar onze grote trouwe vriend eens kan gaan logeren. Heeft iemand dit als mogelijkheid, graag reageren. het betreft in ons geval met name de ...
antwoord
Hierbij biedt ik verschillende soorten en smaken Farmfood hondenvoer aan. Via een faillissementsveiling heb ik een partij opgekocht en dit heb ik nog te koop: 15KG Classic 6 stuks (ten minste houdbaar tot april 2017) (€25,00) 15KG Zalm 8 stuks ...
antwoord
Hallo Honden Vrienden Wij zijn Jan Heidi & Luciano en Damian wij komen uit Gasselternijveen (Dr). Nu willen wij het gezin uit berijden met een Cane Corso. Na veel te hebben geinformeerd en zoektocht op internet na informatie. Zijn wij dus tot ...
antwoord
hoi allemaal! wij zijn op zoek naar een ras dat goed bij ons past, maar ik zie door de bomen het bos niet meer. wij hebben 3 kinderen, dus het is een must dat de hond goed met kinderen samen kan, en al een hond van 5jr. verder wonen we niet in de ...
antwoord
hallo. er staat op deze site informatie over de Irish Glen of Imaal terrier Club Nederland. daar staat ook een telefoonnummer bij. en wel deze Telefoon: 0187 491834 (rasinfo/pupbemiddeling) ik heb met dit nummer gebeld en kreeg te horen. dat die ...
antwoord
Start nieuw berichtnaar forum

Leden foto's

Hugo
Lara
Roos

Jouw hond, vereniging of bedrijf hier?

Wil je een vermelding op deze pagina of je hond laten zien? Meld je dan aan voor een gratis account!

Aanmelden