WOOOF hondenvoer
vorige pagina.

Probleemgedrag van honden

Probleemgedrag van honden

Er zijn honden die probleemgedrag vertonen, maar wat verstaat men onder probleemgedrag? Dit is voor iedereen verschillend. Het kan zijn dat mensen honden die blaffen als probleemhond ervaren, maar het kan ook zijn dat alleen bijtende honden worden gezien als probleemhonden.

Wat kun je doen bij probleemgedrag van honden?

Het is belangrijk dat men weet wat er aan gedaan kan worden, en nog beter is het om te weten waar het gedrag vandaan komt. Wellicht heb je professionele hulp nodig. Wacht daar dan niet mee. Soms zijn kleine veranderingen in aanpak reeds voldoende om tot het gewenste gedrag van de hond te komen en het probleemgedrag te laten verdwijnen. 

Oorzaak probleemgedrag

Probleemgedrag van honden kan verschillende oorzaken hebben. Om te beginnen moet je jezelf afvragen of je de hond al lange tijd hebt. Het kan zijn dat je de hond van pup af aan hebt, dan kun je de hond naar je eigen hand zetten, zelf opvoeden met je eigen ideeën die je hebt over het goed functioneren van je hond. En je hebt als voordeel dat je probleemgedrag ook aan kunt pakken, op jouw manier, je kent immers vaak de oorzaak omdat je weet wat je hond heeft meegemaakt. Voor de hond is het ook eenvoudiger om steeds dezelfde baas, met een consequente opvoeding te hebben. Je hond heeft wel recht op aandacht en tijd van de baas, denk daar goed aan ook bij hondenweer. Een week intensief trainen en dan drie weken niet, dan ga je terug naar af!

Je hond kan ook uit het asiel komen, deze hond verdient ook een eerlijke kans. Je weet niet altijd waarom een hond in een asiel geplaatst is, de vorige baas vertelt dit niet altijd eerlijk aan de verzorgers in het asiel. Dan is de kans groot dat er probleemgedrag reeds bij de hond aanwezig is, dat is erg moeilijk aan te pakken, maar niet onmogelijk. Dit zijn probleemhonden, die een aparte aanpak nodig hebben, die niet in een gewone groep kunnen mee doen. Het kan zijn dat de hond vroeger gebeten is door een andere hond, of is mishandeld door de mens, dit zijn allemaal redenen waardoor een hond probleemgedrag kan vertonen.

Het is belangrijk om te weten dat probleemgedrag niet altijd door de hond zelf wordt veroorzaakt. Als de hond vroeger mishandeld is, dan kan de hond er zelf niets aan doen dat de hond bang is wanneer er handen omhoog worden gestoken. De hond is dan bang weer geslagen te worden en zal ineen duiken. Hoe dan ook, het is belangrijk dat de oorzaak duidelijk is, maar zoals je kunt lezen is dat niet altijd mogelijk. Belangrijk bij probleemhonden is het om het vertrouwen te winnen. Pas dan kun je verder gaan met heel veel spelen en leren.
Als je een hond vanaf de acht weken hebt kun je vaak wel zien waar gedrag vandaan komt. Op deze manier kun je het gedrag ook beter aanpakken.

Gevolg probleemgedrag

Als een hond probleemgedrag vertoont, kan dit gevolgen hebben. We nemen als voorbeeld een hond die als pup een paar keer is gebeten door een grotere hond. De pup laat alles gebeuren, maar nu hij een jaar ouder is, wil de hond andere honden gaan bijten en is hij niet meer sociaal naar andere honden toe. Dit gedrag kan komen omdat de hond toen hij pup was gebeten is.

Het is belangrijk dat je op een positieve manier met gedrag om gaat, negeer andere honden en loop rustig door. Praat tegen de hond en blijf met hem bezig, zorg dat de hond de aandacht bij jou heeft en beloon de hond wanneer hij naar jou kijkt en niet gromt naar zijn soortgenoot. De aandacht kun je het beste krijgen, door te praten of door een koekje mee te nemen. Werken de koekjes niet meer dan kun je best eens worst of kaas gebruiken, niet te vaak natuurlijk, maar het gaat er om dat de hond weet dat hij de aandacht bij jou moet leggen.

De gevolgen van probleemgedrag zou je kunnen beperken als je intensief met deze problemen aan de gang kunt gaan. Probeer de hond af te leiden wanneer hij in zijn ‘verkeerde' bui raakt. Zo zie je maar dat activiteiten welke in de puppytijd voorkomen, veel gevolgen kunnen hebben voor de toekomst van de groter wordende hond. 

 


WOOOF hondenvoer


WOOOF hondenvoer

Forum

Beste mensen van 'Hondenrassen', Ik ben student aan de HAS hogeschool. Momenteel ben ik bezig met de minor 'Towards a healthy society', waar ik onderzoek doe naar de gezondheid van honden en hondeneigenaren. Om hier een beeld van te krijgen heb ik ...
antwoord
Beste hondeneigenaren! Voor mijn afstudeerthesis op Wageningen University & Research ben ik op zoek naar baasjes die voor mij een enquête willen invullen! We zijn aan het onderzoeken hoe eigenaren hun hond trainen en opvoeden en hoe we ze ...
antwoord
Wij zien op zoek naar een jonge labrador, maar geen pup. Heeft iemand een idee waar we het beste kunnen zoeken? Het asiel heeft te weinig aanbod wat betreft labradors.
antwoord
Goedemorgen, Mijn man en ik willen graag een hond en zijn opzoek naar het juiste hondje voor ons. Nu vinden wij een Friese stabij erg leuk en denken wij ook dat deze bij ons past. Nu heb ik alleen een vraag en dat is verharen deze honden heel erg? ...
antwoord
Hey hondenbezitters en liefhebbers, Mijn naam is Sandra en ik doe de opleiding Communicatie op Fontys Hogeschool. Samen met mijn groepje doen wij onderzoek naar honden-obesitas in opdracht van een reclamebureau die werkt voor de Dierenbescherming. ...
antwoord
Hello, i recommend super site to all <a href=http://web-cm.info/macys-15-off-coupon-codes.php>Macys 15 off coupon codes</a>, there you will find a lot of printable coupons for a variety of goods and services
antwoord
Start nieuw berichtnaar forum

Jouw hond, vereniging of bedrijf hier?

Wil je een vermelding op deze pagina of je hond laten zien? Meld je dan aan voor een gratis account!

Aanmelden