vorige pagina.

Anatolische herder of Kangal

Anatolische herder of Kangal

De Anatolische Herdershond (Kangal) is een oud ras en kent zijn oorsprong al maar dan 6000 jaar geleden. De Kangal komt oorspronkelijk uit Turkije en is van nature een bewakingshond. Zijn bijnaam is dan ook de Turkish Guard Dog. Deze bijnaam kreeg hij vanwege het feit dat hij herders gezelschap hield en natuurlijk ook de kuddes van de herder beschermde.

Algemeen beeld

Raskenmerken

De Kangal is een zelfstandig ras van Turkse oorsprong, dat bedoeld is voor het bewaken van vee, terrein en zijn eigenaar. Het is een groot, snel en wendbaar ras met een groot uithoudingsvermogen dat erg hard is voor zichzelf.

Karakter

Het is een evenwichtig, waaks en zelfstandig denkend ras. De hond neemt ook zelf initiatief indien hij denkt dat iets niet in orde is. De Kangal is terughoudend naar vreemden maar lief voor eigen familie. Het is vaak niet zo lief naar vreemde honden, maar bewaakt eigen roedelleden met zijn leven.

Gebruik/functies

De Kangal is ideaal voor het bewaken van terrein, vee en voor bescherming van de eigenaar en zijn familie.

Lichaamsbeweging

Een flinke wandeling van minimaal 1 uur in de ochtend en in de avond, plus een kortere wandeling tussen de middag zijn de minimale beweging die de Kangal dient te hebben. Ideaal is een hele grote tuin van enkele duizenden vierkante meters, waar de hond zijn beweging zelf kan bepalen PLUS tweemaal daags een wandeling van minstens een half uur.

Verzorging

Afhankelijk van de woonomstandigheden zal de Kangal veel of weinig verzorging nodig hebben. Indien de hond in huis gehouden word zal hij veel en vaker verharen, waardoor de vacht regelmatig uitgekamd zal moeten worden. Als de hond voldoende word uitgelaten zullen de nagels niet geknipt hoeven worden.

Omgang met kinderen

De Kangal is erg lief voor eigen familie. Kinderen van vreemden worden wel getolereerd, maar de hond blijft wat terughoudend. De hond accepteert het wilde kindergedrag van een afstand, laat zich aaien en wil best met de kinderen meerennen, maar laat zich niet beklimmen of met zich sollen.
De hond zal vooral op een afstandje in de gaten houden of er geen bedreiging voor de kinderen in de buurt komt en direct op vreemden afgaan om hen te weerhouden dichterbij de kinderen te komen.

Geschiedenis

De Kangal is een ras dat oorspronkelijk voorkwam in Centraal-Azië en dat afstamt van de Molossen. De honden beschermden de kuddes en herders tegen de wolven, beren en jakhalzen. Ze staan er om bekend 'nergens' bang voor te zijn en het zijn honden met een groot uithoudingsvermogen die zelfstandig hun werk uit moeten kunnen voeren. De naam van het ras is waarschijnlijk ontstaan doordat het ras vooral in het Kangal district in de provincie Sivas werd gehouden. Wellicht is hierdoor is ook het oorspronkelijk uiterlijk en karakter grotendeels bewaard gebleven.

Enkele decennia geleden hebben Britten en Amerikanen de Kangal meegenomen uit Turkije. Doordat het ras niet zo huiselijk en gehoorzaam was als ze hadden verwacht is de Kangal in Amerika en Groot Britannië gekruist met Labradors en Golden retrievers. Hoewel er een aantal rassen onder de naam Anatolische herder bekend staan is niet iedere Anatolische herder een Kangal.

Uiterlijke kenmerken

Lichaamsbouw

Het is een groot ras met een goed ontwikkelde en gespierde borstkas.
De buik dient hoog opgetrokken te zijn en de poten zijn hoger dan de rug lang is.

Kleur

De kleur van de Kangal is zandkleur, ook wel Fawn genoemd.
De snuit en oren dienen zwart te zijn en ook rond de ogen dient het zwart omrand te zijn

Schofthoogte

Teefjes hebben een schofthoogte van (minimaal) 70 cm - 85 cm.
Reuen hebben een schofthoogte van 75 cm - 95 cm

Ogen

De ogen zijn tussen honingkleur en diep, donkerbruin maar in alle gevallen met zwarte oogleden.

Vacht

De vacht is kort met een dikke ondervacht. Rond de hals en de schouders is het meestal wat langer. De kleur behoort zandkleur te zijn met zo min mogelijk wit.

Staart

De staart dient tot aan de enkels te komen en moet bij alertheid hoog gedragen worden in een krul.

Overige

De Kangal dient een evenwichtige, stabiele baas te hebben die duidelijke en consequente regels hanteert. De eigenaar moet de tijd maken om de hond voldoende lichaamsbeweging te geven. Bij een gebrek hieraan zal de hond zijn energie steken in het slopen van het interieur en vals gedrag gaan vertonen.
Het is geen hond voor in een bovenwoning en ook geen ras dat de hele dag alleen kan zitten.

Rasindeling

Rasgroep 2: Pinschers en schnauzers, molossers, berg- en sennenhonden
» Sectie Molossers en berghonden
» » Subsectie Type berghond

Een bijdrage van : Fam. Mostarlic

Forum Pinschers en schnauzers, molossers, berg- en sennenhonden

Hallo. Mijn man en Ik zijn de trotse beziters van een Grote Munsterlander van 7 maanden. Een heerlijke hond, lief en aanhankelijk, met één probleem. Hij is heel lief voor onze kleindochters, maar als zij bij ons blijven ...
antwoord
Het is met grote spijt dringend op zoek naar een nieuwe thuis voor mijn hond. We waren niet toegestaan ​​in het huis voor meer dan 6 honden te houden, dus zijn we gedwongen om met spoed te streven naar een nieuwe vriendelijke en ...
antwoord
Ik ben Angelique Vermeule,ben 26 jaar en kom uit Rotterdam. Ik onderhoud deze account hier voor mijn ouders Peter (54 jaar) en Irma (58 jaar). Aangezien dat mijn ouders geen helden zijn met computers onderhoud ik het maar. Mijn vader wou dolgraag ...
antwoord
Met een hele hoge piep zou je tuin kattenvrij gemaakt kunnen worden. Wanneer een dier binnen 6 meter van het toestel komt beveiligd het een gebied van maar liefst 1500m2. Alleen wat nu als je tuin van de buren ook hiermee beveiligd word? En dat het ...
antwoord
hallootjes ik heb drie galgomeiden. ik vraag me af hoe andere windhond eigenaren hun hond tegen vlooien beschermen,daar windhonden niet de gewone middelne kunnen verdragen en hier ernstig ziek van worden....
antwoord
Ik ben Patricia en ik ben 29 jaar woon in zuid holland samen met mijn nieuwe maatje Django (herder kruising) . ik ben benieuwd hoe het hier werkt. hahhaa.
antwoord
Start nieuw berichtnaar forum

Leden foto's

raszuivere Kangal pups te koop
Cajou
Pebbles

Fokkers

From the Dragons' den

From the Dragons' den Heel af en toe fokken wij een nestje Kangals uit lieve, gezonde en stabiele ouders. Beide ouderhonden zijn geröntgend op HD en A/A bevonden en onze teven zijn ook ED vrij. Onze honden groeien op in huiselijke kring en zijn gewend aan katten en ...

Jouw hond, vereniging of bedrijf hier?

Wil je een vermelding op deze pagina of je hond laten zien? Meld je dan aan voor een gratis account!

Aanmelden