WOOOF hondenvoer
vorige pagina.

Bordercollie

Bordercollie

de Border Collie is een intelligente leergierige zachtaardige hond met " Will to Please " (de wil de baas te plezieren)
Hij/zij heeft een consequente hand/baas nodig, GEEN harde hand.

Algemeen beeld

Raskenmerken

Temperament:
Intelligent, oplettend, scherp reagerend en levendig: nooit zenuwachtig of agressief

Karakter

Onverzettelijke, taaie, hardewerkende, volgzame herdershond, die een consequente liefdevolle leider nodig heeft !

Gebruik/functies

Er zijn 3 foklijnen - Werklijn - Werk/Showlijn - Showlijn

Werkhond - schapendrijven

Werk/Showlijn - verschillende hondensporten waaronder, behendigheid - dogfrisbee, show, maar ook schapendrijven.

Showlijn - Show, verscheidene hondensporten

aankoop van een hond uit een van deze 3 lijnen garandeert NIET dat de hond geschikt is voor en/of interesse heeft in hondensport c.q. schapendrijven.

Lichaamsbeweging

Normale beweging, uren wandelen is (echt) niet nodig, daarmee wordt alleen conditie opgebouwd en geeft de hond NIET de geestelijke uitdaging/voldoening die hij/zij nodig heeft.

Hieraan kunt u WEL voldoen door met de hond te sporten, soms is 1 X per week voldoende, afhankelijk van het temperament van uw Border Collie.


Verzorging

Een wekelijkse borstelbeurt is voldoende om de vacht in conditie te houden. Tijdens de ruiperiode is het aan te raden (vaker) te kammen (i.p.v. borstelen) zodat de ondervacht goed verwijderd wordt.

Omgang met kinderen

Indien het kind de grenzen van de hond respecteert is de Border een geweldig leuke hond met kinderen.
Respecteert het kind de grens van de hond NIET dan kan hij/zij besluiten het ongewenste gedrag van het kind te corrigeren.

Geschiedenis

De bordercollie is een hondenras, oorspronkelijk afkomstig uit Noord-Engeland langs de grens met Schotland, vandaar de naam border collie (border = grens). In vergelijking met de lange periode waarin schapenboeren al honden gebruikten voor het werk op de boer erij is de Border Collie zoals wij hem kennen eigenlijk vrij jong.
In de negentiende eeuw is er in diverse publicaties sprake van honden met de omschrijving ‘Collie’ of ‘Colley’. Illustraties uit die tijd laten een afwisselend uiterlijk zien. Soms lijken de honden wat meer op de huidige Schotse Herdershond, dan weer wat meer op de Border Collie en een enkele keer is er eigenlijk geen gelijkenis met een hedendaags ras. Aan het einde van de negentiende eeuw lijkt er een type ‘Colley’ te zijn ontstaan dat al aardig op de huidige Border Collie begint te lijken.

Uiterlijke kenmerken

Lichaamsbouw

Lichaam:
Atletisch in verschijning met goed gebogen ribben. De borst diep en niet te smal. Lendenen diep en gespierd, maar niet opgetrokken. De lengte van het lichaam
is iets meer dan de schouderhoogte

Kleur

Zwart-Wit, Zwart-driekleur, Rood-Wit, Rood-driekleur, Blue-Merle, Blue-Merle & tan, Red-Merle, Red-Merle & tan, Blauw-wit, Blauw-driekleur, Slate-Merle, Lilac-Wit, Lilac-driekleur, Lilac-Merle, Seal, Seal-driekleur. M.a.w. veel verschillende kleuren zijn toegestaan (soms echter nog niet erkend door de Raad van Beheer) WIT mag nooit overheersen.

Schofthoogte

Ideale schofthoogte voor reuen 53 cm. en voor teven iets minder.

Ogen

Wijd uit elkaar staand, ovaal gevormd en middelmatig groot. Bruin van kleur, behalve bij Merles, waarvan een of beide ogen geheel of gedeeltelijk blauw mogen zijn. Expressie zacht, levendig, vief en verstandig.

Vacht

Er zijn drie variaties: a: Lang b: Matig lang, c: Kortharig.
Bij alle 3 is de bovenvacht dicht en middelmatig hard, de ondervacht zacht en dicht, zo een goede weerbestendigheid gevend. Bij de matig lange tot lange variëteit vormt de overvloedige vacht een kraag, broek en staartbevedering. Op het gezicht, oren, voorbenen (uitgezonderd de bevedering aan de achterzijde ), en achterbenen vanaf de hak tot de grond, moet het haar kort en glad zijn.

Staart

Staart:
Matig lang, de wervels minstens reikend tot de hak. Laag aangezet, goed bevederd, en met een opwaartse buiging aan het eind, gracieus de contouren van de balance
van de hond complimenterend. De staart mag in actie worden geheven, maar nooit over de rug gedragen worden.

Overige

Hoofd:
Schedel tamelijk breed, achterhoofdsknobbel niet geprononceerd. Géén volle of ronde wangen. De voorsnuit matig kort en krachtig, versmallend naar de neuspunt. Schedel en voorsnuit gelijk van lengte. Duidelijke stop. Neus zwart, behalve bij Chocoladekleurige of bruine honden, waar de neus bruin mag zijn. Bij blauwe honden moet de neus grijs zijn. Neusgaten goed ontwikkeld.

Oren:
Beweeglijk, middelmatig groot en dik, goed afzonderlijk geplaatst, staand of half opgericht gedragen.

Mond:
Sterke tanden en kaken met een perfect, regelmatig en compleet schaargebit.

Nek:
Goed van lengte, sterk en gespierd, licht welvend en verbredend naar de schouders.

Voorhand:
De voorbenen staan van voren gezien evenwijdig, de middenvoeten staan van opzij gezien iets schuin naar voren. Het bot is sterk en niet te smal. Lendenen diep en gespierd, maar niet opgetrokken. De lengte van het lichaam is iets meer dan de schouderhoogte.

Achterhand:
Breed. Gespierd, van opzij gezien vloeiend aflopend naar de staartwortel. De dijen lang diep en gespierd met goed gebogen knieën en krachtige, laag geplaatste hakken. De achterbenen hebben goed, substantievol bot, en staan, van achteren gezien, parallel.

Voeten:
Ovaal van vorm. Voetkussens, dik, sterk en goed gevormd. Tenen gebogen en goed aaneengesloten. Nagels kort en sterk.

Opmerking:
Reuen moeten twee normale, volledig in het scrotum ingedaalde testikels hebben.

Rasindeling

Rasgroep 1: Herdershonden en veedrijvers
» Sectie Herdershonden

Een bijdrage van : Diny Damen


WOOOF hondenvoer


WOOOF hondenvoer

Forum Herdershonden en veedrijvers

Hallo, Ik denk erover een Spaanse Mastin als waakhond te nemen. Ik woon op het platteland met een grote tuin, twee hondjes (teefjes) en twee huiskatten. Plus daarnaast nog negen katten die mijn tuin bevolken en die ik dagelijks voeder. Een Spaanse ...
antwoord
Tja honden boos soms lijkt het er wel op dat je hond van woede uit barst nou soms vergis je je want honden kunnen dan juist wel blij zijn soms zien mensen hun gezichtsuitdrukking niet goed en dan lijkt het wel als je hond je wil slaan dus als je ...
antwoord
Hoi, in november ga ik de opleiding honden-kattenbesluit volgen omdat ik volgend jaar iets met honden en katten wil gaan doen. Zijn er misschien mensen in het bezit van boeken over deze opleiding? omdat ik me nu alvast wil verdiepen in de ...
antwoord
Hallo, Mijn vriend en ik zouden graag een klein hondje willen, of een hondje van gemiddelde grootte. Nu zijn we vanwege onze werksituatie een beetje onzeker over welk hondenras het beste bij ons zou passen, vandaar dat we graag advies zouden willen ...
antwoord
Hallo Ik sta op punt een puppy te adopteren uit het asiel. Ze is een kruising maar ze kunnen met niet echt zeggen welke rassen precies. Heeft iemand een idee? Groetjes
antwoord
Om een referendum over de Donorwet mogelijk te maken zijn handtekeningen nodig, veel handtekeningen. Dat kan digitaal. Help mee en teken vandaag nog via onderstaande link https://referendum.nl/ Bij voorbaat heel bedankt voor jullie hulp Groet Fleur
antwoord
Start nieuw berichtnaar forum

Leden foto's

Yakuru
dana
Jilli-Ann can't fight the Moonlight - Jilliann
Izett cant fight the Moonlight - Bono
Never Never Land Eirian D'Arcy loves Moonlight - Meghan

Fokkers

can't fight the Moonlight

can't fight the Moonlight Can't fight the Moonlight staat voor "Brains, Beaty and Working Spirit" ! de website bevat info over onze honden, de Border Collie, Gezondheid, door mij gefokte Borders, hun sportieve prestaties en mijn toekomstplannen.

Jouw hond, vereniging of bedrijf hier?

Wil je een vermelding op deze pagina of je hond laten zien? Meld je dan aan voor een gratis account!

Aanmelden