WOOOF hondenvoer
vorige pagina.

Dashond of Teckel

Dashond of Teckel

De Teckel, een bikkel in zakformaat. Wie denkt dat kleine honden minder opvoeding nodig hebben, zit er volledig naast met de aanschaf van een Teckel. Een consequente baas is een "must" om te voorkomen dat uw Teckel zijn eigen regels bepaalt in huis.

Algemeen beeld

Raskenmerken

De Teckel is er in verschillende maten en variëteiten. We kennen de langharige, kortharige en ruwharige teckels en dat ook nog eens in 3 verschillende maten. De kleinste Teckel is het "kaninchen". Daarna komt de "dwerg" en de grootste Teckel is de "standaard" teckel. Alle Teckels zijn er ook nog eens in verschillende kleuren. De meest voorkomende kleur is de wildkleur, maar daarnaast kennen we Black&Tan, Choco&Tan, Rood, Blond en zelfs schimmels.

Karakter

De Teckel is eigenzinnig en sommige mensen noemen dit eigenwijs. Het is een ideale hond voor mensen met kinderen omdat de Teckel graag onder de mensen is. De Teckel is sociaal, nieuwsgierig en vooral leergierig.

Gebruik/functies

De meeste Teckels worden aangeschaft als huishond. Hij is echter ook uitstekend geschikt voor de jacht.

Lichaamsbeweging

De Teckel is een hond die zijn energie kwijt moet. Hij is gek op het rennen in het bos of op het strand en schuwt daarbij het water niet. Het zijn prima zwemmers. Het is dan ook heel tegenstrijdig dat de meeste Teckels een hekel hebben aan regen. Onze 5 hebben dan geen enkele behoefte om te gaan lopen. Zien ze echter water om in te zwemmen, dan is er geen houden meer aan.

Verzorging

Afhankelijk van de beharing, wordt een Teckel 2 a 3 keer per jaar geplukt. Die moet gebeuren door een trimmer met Teckel-ervaring. Het zal niet de eerste keer zijn dat een Teckel geschoren van de kapper terug komt. Dit verpest zijn vacht voorgoed.

Omgang met kinderen

De Teckel is zeer sociaal en kan prima opgroeien in een gezin met kinderen. Maar zoals voor alle honden geldt, moet het kind weten wat wel en niet mag bij een hond.

Geschiedenis

De Teckels stamt oorspronkelijk af van de Franse Brak, die echter veel hoger op zijn poten stond. Van oorsprong werd de Teckel gebruikt voor de jacht. Omdat hij klein en snel is, kan hij de konijnenholen in om zijn prooi te vangen. Dit tot groot ongenoegen van de huidige Teckel bezitter die een teckel met jachtpassie heeft.

Uiterlijke kenmerken

Lichaamsbouw

Kaninchen: Gewicht ongeveer 3 - 4 kilo met een maximale borstomvang van 30 cm, gemeten op een leeftijd vanaf 15 maanden.
Dwerg: Gewicht 4 - 5 kilo met een maximale borstomvang van 35 cm
Standaard: Gewicht tot maximaal 9 kilo met een borstomvang vanaf 35 cm.

Kleur

Wildkleurig, Black&Tan, Choco&Tan, Roodharig, Blond, Schimmel, Leverkleurig.

Schofthoogte

Afhankelijk van de lichaamsbouw. Over het algemeen staat de Teckel laag op zijn pootjes

Ogen

Afhankelijk van de kleur van de Teckel. Zo heeft de Black&Tan meestal gitzwarte ogen. Soms zit er een witte rand omheen. De Choco&Tan kan bruine ogen hebben, maar groen of grijs blauw is ook mogelijk.
Wat in ieder geval als een paal boven water staat, is dat de ogen van een Teckel erg dwingend zijn. Ze zijn groot en kunnen je met een blik aankijken waarbij je weg smelt.

Vacht

Ruwharig, kortharig of langharig. Onder de Ruwharigen vallen ook de "stokhaartjes". Dit zijn Teckels met een kort gebleven vacht wat wel ruw is. Dit in tegenstelling tot de kortharigen die een glanzend zacht vacht behoren te hebben.

Staart

De staat is zo'n 25 à 30 cm lang.

Overige

Rasindeling

Rasgroep 4: Dashonden

Een bijdrage van : Sonja Koolen


WOOOF hondenvoer


WOOOF hondenvoer

Forum

Wij zien op zoek naar een jonge labrador, maar geen pup. Heeft iemand een idee waar we het beste kunnen zoeken? Het asiel heeft te weinig aanbod wat betreft labradors.
antwoord
Goedemorgen, Mijn man en ik willen graag een hond en zijn opzoek naar het juiste hondje voor ons. Nu vinden wij een Friese stabij erg leuk en denken wij ook dat deze bij ons past. Nu heb ik alleen een vraag en dat is verharen deze honden heel erg? ...
antwoord
Hey hondenbezitters en liefhebbers, Mijn naam is Sandra en ik doe de opleiding Communicatie op Fontys Hogeschool. Samen met mijn groepje doen wij onderzoek naar honden-obesitas in opdracht van een reclamebureau die werkt voor de Dierenbescherming. ...
antwoord
Hello, i recommend super site to all <a href=http://web-cm.info/macys-15-off-coupon-codes.php>Macys 15 off coupon codes</a>, there you will find a lot of printable coupons for a variety of goods and services
antwoord
Hello everyone, i recommend this good site to all <a href=http://web-cm.info/sitemap.xml>Sitemap</a>, there you will find a lot of coupons for the most popular products and services
antwoord
Hello all, I have a 6 year old female Jack Russell Terrier. She is energetic and sweet , well socialized however sometimes overly protective especially when it comes to me. Recently I started thinking of getting a new dog as I feel it would be good ...
antwoord
Start nieuw berichtnaar forum

Leden foto's

Ebbygail-Sanne van 't Rief
Coco-Zazou van 't Rief
Zazou
Boudewijn-Alexander
Xanthi-Vedette van de Zwikshoek

Jouw hond, vereniging of bedrijf hier?

Wil je een vermelding op deze pagina of je hond laten zien? Meld je dan aan voor een gratis account!

Aanmelden