WOOOF hondenvoer
vorige pagina.

Grand Basset griffon vendéen

Grand Basset griffon vendéen

Een stoere, lieve sociale gezinshond die wel echt een baas nodig heeft. Ze kunnen goed met kinderen en andere dieren opschieten. Ze zijn laconiek, en rustig van aard. Bij de juiste opvoeding ook geen blafferige hond. Binnen zijn ze rustig,het is een sportieve hond die graag buiten is. Tot op hoge leeftijd blijven ze actief.

Algemeen beeld

Raskenmerken

Een Grand Basset reikt ongeveer tot de knie met zijn schofthoogte. Hij heeft een lang hoofd met zeer lange oren die de neuspunt voorbij komen. Ze hebben een kuif en een snor en een baard. Ze staan voor een Basset relatief hoog op de benen en ze zijn niet uitzonderlijk lang ( zoals de Engelse Bassethound). Ze hebben een lange vrolijke staart. Ze komen voor in allerlei verschillende kleuren en kleurcombinaties dat is allemaal toegestaan.

Karakter

De Grand Basset is een enthousiaste maar op zich een rustige en hele sociale hond. Ze zijn zeer intelligent en hij zal niet gauw iets doen wat hij niet wil. Ze hebben veel doorzettingsvermogen en zullen niet gauw opgeven. Ze proberen de dingen steeds weer opnieuw want het zou best kunnen dat het de volgend keer wel lukt! Kortom ze zijn zeer eigenwijs. Ze hebben dus een conseqeunte opvoeding nodig. Een keer nee blijft nee!

Gebruik/functies

De Grand basset is een jachthond die in groepsverband ( meute) jaagt. Oorspronkelijk gefokt voor de drijfjacht op haas, tegenwoordig wordt hij ingezet voor allerlei soorten wild van konijn, haas, ree tot en met wild zwijn. Ze zijn zeer geschikt voor het speurwerk of dat nu zweetwerk is of cleanboot jagen ( op mensenspoor), of zelfs reddingswerk.

Lichaamsbeweging

De Grand Basset moet toch 3 a 4x keer uigelaten worden waarbij hij een keer de kans moet hebben zich uit te leven. Dus lekker rennen of bijv. als ze ouder dan 1 jaar zijn, naast de fiets lopen.

Verzorging

De vacht moet hard en ruw zijn en een ondervacht hebben. Bij een voldoende harde vacht is een wekelijkse borstel en kambeurt voldoende. Om de vacht en de huid in de juiste conditie te houden moet de hond 2-4x per jaar geplukt worden.

Omgang met kinderen

Bij de juiste opvoeding van kind (!) en hond zijn het kameraden voor het leven. Bedenk echter wel dat een hond geen speelgoed is en dat hij zich niet alles hoeft te laten welgevallen. Ze kunnen vooral kleinere kinderen wel eens ondersteboven lopen in hun enthousiasme.

Geschiedenis

De Grand Basset is ontstaan in Frankrijk rond 1870 maar heette toen Basset Francais. Later is dit Basset Griffon Vendéen á Grande taille geworden omdat er ook een klein slag Basset Griffon Vendéen ( á Petite taille) was. Dat is later de Petit Basset geworden. De Franse rasvereniging is opgericht in 1907. Vroeger mochten beide bassetrassen gekruist worden. Sinds 1976 is dat verboden en zijn het 2 geschieden rassen en is de naam voor het ras geworden : Grand Basset Griffon Vendéen. Kijk ook op www.bgvclub.nl voor meer informatie.

Uiterlijke kenmerken

Lichaamsbouw

De Grand Basset is iets gestrekt dus iets langer dan dat hij hoog is. Het is eigenlijk een grote hond op korte poten.
Het Hoofd is ook lang gerekt met een smalle schedel en een lange voorsnuit. De oren zijn lang en reiken tot voorbij de neuspunt. De stevige voorbenen moeten bij voorkeur recht zijn. De polsen mogen wel zichbaar zijn. De hond mag geen logge indruk maken. Het is een atleet dus hij mag niet te zwaar in de conditie zijn.

Kleur

Alle mogelijk kleuren en leurcombinatioes zijn toegestaan waarbij eenkleurig wit/ rood geen voorkeur heeft.
De meest voorkomende kleuren zijn de basiskleur wit met rode vlekken (platen), wit met zwarte aftekening, wit met zwart/bruine vlekken, wit met grijstinten, wit met haaskkleur, wit met wildkleur, etc.

Schofthoogte

De Grand Basset heeft een maat van 39-45 cm. Voor teven maximaal 43 cm en reuen max. 45 cm. Soms gebeurd het dat een hond te groot wordt plm. 10-20 cm groter dan de standaardmaat voorschrijft. Dit wordt een 'langpoot' genoemd.

Ogen

Grote ovaalvormige ogen die bijvoorkeur donker van kleur zijn. Een intelligenten en nobele uitdrukking.

Vacht

Een ruwharige, stugge vacht met enige franje aan de oren en de benen. Dit moet zonder overdrijving zijn!

Staart

De staart is hoog aangezet en wordt ineen sabelvorm gedragen. De lengte is tenminste voorbij de hakken. de staart is voorzien van een dikke beharing. Aan het begin is de staart vrijd dike en loopt steeds dunner wordend uit naar de punt. Er mag geen vlag ( hele lange haren) aan de staart hangen

Overige

De Grand Basset is een gezond ras. Er zijn geen ziektes die meer dan gemiddeld voorkomen. De BGV Club Nederland heeft een fokbeleid dat gericht is op de gezondheid van de dieren. Alle fokkers van de club fokken volgens die richtlijnen.

Rasindeling

Rasgroep 6: Lopende honden en zweethonden
» Sectie Lopende honden
» » Subsectie Kleine lopende honden

Een bijdrage van : Jolanda Huisman


WOOOF hondenvoer


WOOOF hondenvoer

Forum Lopende honden en zweethonden

Wij zien op zoek naar een jonge labrador, maar geen pup. Heeft iemand een idee waar we het beste kunnen zoeken? Het asiel heeft te weinig aanbod wat betreft labradors.
antwoord
Goedemorgen, Mijn man en ik willen graag een hond en zijn opzoek naar het juiste hondje voor ons. Nu vinden wij een Friese stabij erg leuk en denken wij ook dat deze bij ons past. Nu heb ik alleen een vraag en dat is verharen deze honden heel erg? ...
antwoord
Hey hondenbezitters en liefhebbers, Mijn naam is Sandra en ik doe de opleiding Communicatie op Fontys Hogeschool. Samen met mijn groepje doen wij onderzoek naar honden-obesitas in opdracht van een reclamebureau die werkt voor de Dierenbescherming. ...
antwoord
Hello, i recommend super site to all <a href=http://web-cm.info/macys-15-off-coupon-codes.php>Macys 15 off coupon codes</a>, there you will find a lot of printable coupons for a variety of goods and services
antwoord
Hello everyone, i recommend this good site to all <a href=http://web-cm.info/sitemap.xml>Sitemap</a>, there you will find a lot of coupons for the most popular products and services
antwoord
Hello all, I have a 6 year old female Jack Russell Terrier. She is energetic and sweet , well socialized however sometimes overly protective especially when it comes to me. Recently I started thinking of getting a new dog as I feel it would be good ...
antwoord
Start nieuw berichtnaar forum

Leden foto's

Xpreszo du Greffier du Roi

Jouw hond, vereniging of bedrijf hier?

Wil je een vermelding op deze pagina of je hond laten zien? Meld je dan aan voor een gratis account!

Aanmelden