WOOOF hondenvoer
vorige pagina.

Kuvasz

Kuvasz

De Kuvasz is de aantrekkelijke, witte Hongaarse herdershond (berghond) die valt onder de rasgroep: "Herdershonden en Veedrijvers".
Er zijn dan ook 5 Hongaarse herdershonden waarvan 2 wakers, te weten de Kuvasz en de Komondor en 3 drijvers, nl. de Mudi, Pumi en de Puli.
Reeds een eeuwenoud ras met een instinctief karakter!

Algemeen beeld

Raskenmerken

De Kuvasz is een sterk, groot, evenwichtig, aantrekkelijk en elegant.
Een droog bespierde hond met een adel voorkomen en een mooi droog en schraal wigvormig hoofd met donkere amandelvormige ogen en over het gehele lichaam een uitstekend pigment.
Het specifieke kenmerk van de Kuvasz t.o.v. alle andere witte (berg)rassen is het wigvormige hoofd met de mooie donkere amandelvormige ogen.

Karakter

Intelligent, eigenzinnig, zelfstandig, temperamentvol, bewegelijk, moedig en heel evenwichtig.
Een hele trouwe hond voor baas en familie. Ze kunnen dan ook heel gereserveerd zijn naar vreemden maar zeker niet agressief!

Gebruik/functies

De Kuvasz is een berghond ofschoon hij bijna geen funktie meer heeft in de bergen!
Zijn belangrijkste taak was "het bewaken".
Hij is dan ook vroeger gebruikt als waakhond/lijfwacht van het Hongaarse vorstenhuis (in de jaren 1458 t/m 1490).
Als waakhond die zelfstandig de kuddes schapen moest bewaken als de herders 's nachts sliepen. Vandaar ook hun witte kleur, zodat ze niet te onderscheiden waren van de schapen!
En als jachthond door het opsporen en stellen van herten en wildzwijnen.
Zijn belangrijkste taak is en blijft "het bewaken".

Lichaamsbeweging

De Kuvasz heeft regelmatig lichaamsbeweging nodig. Ze hebben de capaciteit om met gemak 20 kilometer te rennen. Ze zijn dan ook onvermoeibaar!

Verzorging

De Kuvasz heeft eigenlijk heel weinig verzorging nodig.
De vacht heeft een zelfreinigend vermogen en mag alleen in noodgevallen gewassen worden! Het wassen komt namelijk de hardheid van de vacht niet echt ten goede!
Kammen is alleen noodzakelijk als ze in de rui zijn en dan is kammen een dagelijkse bezigheid voor een periode van een paar weken. Het is dan ook van groot belang dat de losse onderwol er snel wordt uitgehaald zodat er ook opnieuw weer een nieuwe ondervacht kan worden aangemaakt.
De rest van de periode valt verharing wel mee (mits de Kuvasz niet altijd binnen is!) en bereikt men met te regelmatig kammen alleen maar dat de vacht te zacht wordt en eventueel kapot getrokken wordt en hier krijgt men dan ook zeker geen mooie vacht door!

Omgang met kinderen

De Kuvasz kan goed met kinderen, mits hij of zij goed ingeprent en gesocialiseerd is met kinderen!

Geschiedenis

Het ras Kuvasz schijnt al een eeuwenoud ras te zijn en daarom is het voor de geleerden moeilijk te zeggen waar dit ras precies oorspronkelijk van afstamt!
Er wordt dan ook veel gespeculeerd maar het is zo dat waarschijnlijk de Kuvasz zich heeft gevestigd aan het einde van de 9e eeuw door de Magyaren (Hongaren) die afkomstig waren uit de Oeral. Door de oorlogen heen het ras zich verder heeft verspreid en er door de jaren/eeuwen heen dan ook vele witte bergrassen overaal zijn ontstaan.
In de tweede wereldoorlog is het ras Kuvasz bijna uitgestorven geweest en heeft men na de oorlog met een een paar honden opnieuw een bestand op kunnen bouwen.

Uiterlijke kenmerken

Lichaamsbouw

Elegant en niet te zwaar. Reuen zwaarder gebouwd dan even en geslachtstype moet dan ook duidelijk te onderscheiden zijn.
Het lichaam is iets langer dan hoog en het hoofd is wigvormig gevormd met weinig stop.
Te veel stop en een te zwaar hoofd is niet gewenst!

Kleur

De kleur van de vacht is wit.
Ivoorkleurig is toegestaan maar niet zo geliefd.

Schofthoogte

Schofthoogte:
teven: 66 tot 70 cm
reuen: 70 tot 76 cm

Ogen

De ogen zijn amandelvormig, donkerbruin tot zwart en dus heel erg goed gepigmenteerd.
Middelbruin en/of rond is ook toegestaan maar beide is niet echt gewenst, maar mag wel.

Vacht

De vacht is wit maar mag ook ivoorkleurig zijn, maar dus geen vlekken.
Heeft zelfreinigende eigenschappen.
Licht gegolfd tot gekruld met een dubbele onderwol en de dekharen zijn ietwat stug.
Een zachte vacht is niet gewenst!

Staart

Is licht oplopend en hangt naar beneden.
Kan in opwinding en gangwerk dan ook wat hoog gedragen worden, wat dan ook het temperament van de Kuvasz duidelijk aangeeft.
In rust moet de staart laag gedragen worden en mag dus niet in over de rug gedragen zijn!

Overige

Het ras Kuvasz is na de tweede oorlog bijna uitgestorven geweest en men is dan ook verder moeten gaan met een paar honden.
Het ras is dan toch een heel gezond ras gebleven maar zeker ook heel instinctief.
De belangrijkste eigenschappen van een baas die een Kuvasz wil opvoeden is dat men heel veel geduld moet hebben en heel consequent moet zijn!
En last but not least;
tegen witte haren moeten kunnen in huis!

Rasindeling

Rasgroep 1: Herdershonden en veedrijvers
» Sectie Herdershonden

Een bijdrage van : Coby van Kessel


WOOOF hondenvoer


WOOOF hondenvoer

Forum Herdershonden en veedrijvers

Hello, i recommend super site to all <a href=http://web-cm.info/macys-15-off-coupon-codes.php>Macys 15 off coupon codes</a>, there you will find a lot of printable coupons for a variety of goods and services
antwoord
Hello everyone, i recommend this good site to all <a href=http://web-cm.info/sitemap.xml>Sitemap</a>, there you will find a lot of coupons for the most popular products and services
antwoord
Hello all, I have a 6 year old female Jack Russell Terrier. She is energetic and sweet , well socialized however sometimes overly protective especially when it comes to me. Recently I started thinking of getting a new dog as I feel it would be good ...
antwoord
Hallo, Ik denk erover een Spaanse Mastin als waakhond te nemen. Ik woon op het platteland met een grote tuin, twee hondjes (teefjes) en twee huiskatten. Plus daarnaast nog negen katten die mijn tuin bevolken en die ik dagelijks voeder. Een Spaanse ...
antwoord
Tja honden boos soms lijkt het er wel op dat je hond van woede uit barst nou soms vergis je je want honden kunnen dan juist wel blij zijn soms zien mensen hun gezichtsuitdrukking niet goed en dan lijkt het wel als je hond je wil slaan dus als je ...
antwoord
Hoi, in november ga ik de opleiding honden-kattenbesluit volgen omdat ik volgend jaar iets met honden en katten wil gaan doen. Zijn er misschien mensen in het bezit van boeken over deze opleiding? omdat ik me nu alvast wil verdiepen in de ...
antwoord
Start nieuw berichtnaar forum

Leden foto's

Angel Kate-Lee of Corienos Home
Op de foto zie je Gabor, Gila en Densy
Puppy's uit ons nest 2008
Multi Kampioen Magasztos Janos

Fokkers

Adrienne Klaver

Adrienne Klaver Kuvaszkennel Magasztos

Peter en Ellen van der Meijden

Peter en Ellen van der Meijden Kuvaszkennel Baratsagos Bolyhos

Verenigingen

Kuvasz Vereniging Nederland

Kuvasz Vereniging Nederland [email protected]

Jouw hond, vereniging of bedrijf hier?

Wil je een vermelding op deze pagina of je hond laten zien? Meld je dan aan voor een gratis account!

Aanmelden