vorige pagina.

Noorse lundehond

Noorse lundehond

De Noorse Lundehund is een zeer bijzonder hondenras. Het ras komt van oorsprong van het Noorse eiland Værøy, gelegen onder de Lofoten. Het ras heeft daar honderden jaren geïsoleerd geleefd en werd gebruikt bij de vangst van papegaaiduikers (Lundefugl). Hiervoor waren ze zeer geschikt omdat ze enkele bijzondere anatomische kenmerken hebben, zoals 6 tenen aan elke voet en zeer soepele schoudergewrichten waardoor ze de voorpoten geheel kunnen spreiden. Door deze eigenschappen hadden ze een zeer goede grip op de gladde rotsen, waarop de papegaaiduikers de nesten maken. Toen de jacht op deze vogels verboden werd, werd de Lundehund bedreigd met uitsterven, maar door een wetenschappelijk fokprogramma is men er in geslaagd dit ras te redden. Op dit moment leven er wereldwijd ongeveer 1500 Noorse Lundehunden.

Algemeen beeld

Raskenmerken

Een Noorse Lundehund heeft enkele unieke, authentieke raskenmerken:
•Minimaal 6 tenen aan iedere poot, 5 tenen van de voorpoot en 4 tenen van de achterpoot raken de grond
•De oren kunnen gesloten worden, zodat er geen vocht of vuil in kan komen
•De schoudergewrichten zijn heel soepel, waardoor de poten zijwaarts gespreid kunnen worden
•Het hoofd kan volledig achterover gebogen worden, zodat het voorhoofd op de rug rust
•Aan beide zijden van de kaak heeft de Lundehund een tand minder

Karakter

De Noorse Lundehund is zachtaardig, alert, beweeglijk en vol energie.
Zeer aanhankelijk voor de eigenaar, maar af en toe gereserveerd naar vreemden.
Ze zijn intelligent en zeer zelfstandig. Hij heeft een consequente, maar zeker geen harde opvoeding nodig. Houd de training afwisselend en spannend. Als uw verstandhouding met de hond goed is, zal hij graag van alles voor en met u willen doen.
Over het algemeen kan een Noorse Lundehund slecht alleen zijn. Een paar uur zal wel gaan, maar als u fulltime werkt en er verder niemand in huis is, zal hij zich niet gelukkig voelen. Een Noorse Lundehund is een echt roedeldier. Hij ziet zijn twee-benige familie dan ook het liefst om zich heen en zal ze steeds in de gaten houden.
Over het algemeen kan een Noorse Lundehund prima omgaan met andere huisdieren.

Gebruik/functies

Vroeger werd de Noorse Lundehund gebruikt als jachthond (zoals hierboven beschreven) nu is hij een gezelschapshond. Ook zijn ze vaak geschikt voor diverse hondensporten.

Lichaamsbeweging

Een Noorse Lundehund houdt van lange, spannende wandelingen. Mocht u een keer een dag geen tijd hebben om een heel lange wandeling te maken, dan is hij met een ruime tuin waarin hij zijn energie kwijt kan ook tevreden. Ook tussen de wandelingen door vindt de Noorse Lundehund een "vrije" uitloop naar een tuin heel fijn.

Verzorging

De vacht behoeft weinig verzorging. Wel zijn flinke borstelbeurten in de rui periode aan te raden.
De nagels, vooral van de extra tenen, moeten regelmatig geknipt worden.

Omgang met kinderen

De Noorse Lundehund is vriendelijk en speels en kan goed met kinderen omgaan. Verhalen van vroeger vertellen dat ze werden gebruikt als "kruikjes" bij de kinderen in bed.

Geschiedenis

De Noorse Lundehund is waarschijnlijk het oudste hondenras van Noorwegen. Oorspronkelijk kwam hij voor op Røst en Værøy, eilanden die tot de Lofoten behoren.
De oorsprong van alle op dit moment levende Lundehunds is de kleine plaats Måstad op Værøy.
De honden werden gebruikt om te jagen op papegaaiduikers (Lundefugl).
Deze zeevogels nestelen in kolonies. Hun broedgebieden liggen langs de rotsachtige kust van de Lofoten en op andere eilanden in het noorden.
De nesten zijn te vinden in rotsspleten in de hellingen en in ondergrondse tunnels. De Noorse Lundehund was uitermate geschikt om deze vogels tijdens het broeden te vangen door de bijzondere anatomische kenmerken, zoals 6 teentjes aan elke voet waardoor ze een betere grip hadden op de steile rotsen. Door de lenigheid van poten en lichaam konden ze zich goed in de nauwe gangen voortbewegen.
Rond 1950 werd de jacht op papegaaiduikers verboden en doordat de Noorse Lundehund toen eigenlijk overbodig werd, was het ras bijna uitgestorven.
Enkele liefhebbers van het ras hebben er voor gezorgd dat het ras is blijven bestaan en in 1963 werd de Noorse Lundehund een officieel erkend ras.
Op dit moment leven er wereldwijd rond de 1500 Noorse Lundehunden.

Uiterlijke kenmerken

Lichaamsbouw

De Noorse Lundehund is een kleine spitshond, relatief licht van gewicht. De hond heeft stevige poten met minstens zes tenen aan iedere voet waarvan bij de voorpoten minstens 5 tenen en bij de achterpoten 4 tenen de grond raken.

Kleur

Roodbruin tot bruingeel met min of meer zwarte haarpunten, altijd met witte aftekening. De volwassen hond heeft vaak meer zwarte haarpunten dan de jongere hond.

Schofthoogte

Reuen : 35-38 cm, gewicht 7-8 kg
Teven : 32-35 cm, gewicht 6-7 kg

Ogen

Geelbruin, met een brede of smalle donkerbruine rand rond de pupil.

Vacht

Dichte, zachte ondervacht en een ruige bovenvacht.

Staart

Hoog aangezet, gematigd lang, rijkelijk behaard maar zonder vlag. Wordt gekruld of licht opgerold boven de rug of hangend gedragen. Het uiteinde dient niet te ver langszij te hangen.

Overige

Over het algemeen is de Noorse Lundehund een gezond ras, maar toch is er een ziekte die genoemd moet worden omdat ca. 10% van de honden deze ziekte kan ontwikkelen: Intestinale lymphangiectasie, het "Lundehund Syndroom*".
Zo genoemd omdat deze ziekte als eerste bij de Lundehund is ontdekt maar zeker ook bij andere rassen, als bijv. Basenji en Yorkshire Terrier, voorkomt. Ook bij mensen en groot vee komt deze ziekte voor.
In veel gevallen is er een behandeling mogelijk met voldoende welzijn voor de hond, maar het kan wel een hele opgave zijn, zowel emotioneel als financieel.
Er worden al heel lang, en ook op dit moment, onderzoeken gedaan waarom en hoe een hond deze ziekte krijgt. Het is nog niet duidelijk of er een erfelijke factor is en/of dat er bepaalde omstandigheden zijn waardoor een hond het krijgt.

Rasindeling

Rasgroep 5: Keeshonden en oertypen
» Sectie Scandinavische jachthonden

Een bijdrage van : Kennel Lundeklippe

Forum Keeshonden en oertypen

Mijn hond Benji, een Friese stabij van 11 jaar, is helaas overleden. Oorspronkelijk wilde ik er een pup bij nemen, maar dat kan dus niet meer. Nu ben ik op zoek naar een stabij pup, hoeft niet raszuiver, of een vergelijkbaar ras.
antwoord
Hallo Ik heb nog geen hond, maar ben op zoek. Wij waren een aardig eind toen bleek dat onze zoon van 10 allergisch is voor honden. Nu lees ik veel over hondenallergie en heb diverse mensen met hond + allergie gesproken. Het is duidelijk dat er hypo ...
antwoord
Ik heb een beagle van 26 weken en onlangs al onze inspanningen lukt het ons niet om hem zinderlijk te maken. We zetten hem altijd buiten of gaan met hem lopen na dat hij uit de bench komt of gegeten heeft maar hij lijkt het niet te snappen. Soms ...
antwoord
Hoi, Mijn dierenarts raad mij aan om meer Omega-3 te geven aan mijn hond. Omega-3 zou op veel zaken een positief effect hebben (hartaandoening, haaruitval, hersenontwikkeling). Zodoende heb ik Toshi Omega-3 met multivitamines gekocht ...
antwoord
mijn chow chow komt bij Ilona en Gerwin Biesheuvel van Gameren vandaan uit een brabants dorp Wijk en aalburg. Hele lieve mensen die een hart voor dieren hebben. Hondjes zien er heel goed uit, goed sociaal opgevoed, en dat merk je echt in ...
antwoord
Ik ben Manon, wij hebben een Amerikaanse Staffordshire van bijna 2. Hij heet Bink. Het is Een enorme lieve enthousiaste en super aanhankelijke hond. Hij hoort echt bij de familie, en we zijn allemaal heel erg gek op hem. Ik zou graag positieve ...
antwoord
Start nieuw berichtnaar forum

Jouw hond, vereniging of bedrijf hier?

Wil je een vermelding op deze pagina of je hond laten zien? Meld je dan aan voor een gratis account!

Aanmelden