WOOOF hondenvoer
vorige pagina.

Samojeed

Samojeed

De samojeed is een witte poolhond met een dichte vacht.
De mooiste honden die er bestaan, elegant in hun verschijning en bewegingen, en met een karakter dat vriendelijk is tegen alle mensen, en tegelijk iets van het gereserveerde heeft van een dier dat dicht bij de natuur staat..

Algemeen beeld

Raskenmerken

Een elegante witte poolhond van gemiddelde afmetingen, die in z'n verschijning kracht, uithoudingsvermogen, char-me, lenigheid, waardigheid en zelfvertrouwen uitstraalt. De gelaatsuitdrukking, de zogenaamde samojeden-glimlach, is een combinatie van de vorm en de plaatsing van de ogen en de licht oplopende mondhoeken.

Karakter

Vriendelijk tegen alle mensen en andere dieren, zonder een doetje te zijn. Ze kunnen hartstochtelijk knuffelen, maar zijn ook met een vriendelijk woord tevreden.
Ze willen graag voor je werken, maar als er een konijn voorbijschiet, is dat even belangrijker dan welke baas dan ook.

Gebruik/functies

Oorspronkelijk waren de samojedenhonden rendierhoe-ders, en werden gebruikt bij de jacht op ijsberen. Inciden-teel werden ze ingezet als sledehonden, maar alleen als er geen rendieren beschikbaar waren. Ook mochten ze van oudsher bij de mensen in de tent komen om de kinderen warm te houden.

Lichaamsbeweging

Uiteraard moeten ze elke dag wandelen, maar zeker twee keer in de week moeten ze zich helemaal leeg kunnen rennen. Dat kan voor een trainingskar, een step, voor de fiets of naast de fiets, of gewoon los in een gebied dat goed omsloten is, en waar geen rijdend verkeer komt.

Verzorging

Eigenlijk moet er elke dag even een borstel door de vacht, maar minimaal een keer in de week moeten ze echt goed gekamd worden, anders gaat de vacht klitten en vuil vasthouden. Als ze heel nat geworden zijn thuis even de poten in een emmer water, en de vacht laten drogen. De volgende dag borstelen en klaar...

Omgang met kinderen

Samojeden zijn dol op kinderen en kunnen veel van ze hebben. Maar kinderen staan niet automatisch in rangorde boven de hond, dus hun pogingen kinderen als pups te verzorgen strookt niet altijd met onze opvattingen over hygiëne. Kortom, laat kleine kinderen nooit zonder toezicht bij een hond.

Geschiedenis

Alle samojeden stammen af van zo'n 20 honden, die eind 19de eeuw uit Siberie geïmporteerd zijn, of terug zijn gekomen van poolreizen. In 1909 is het ras in Engeland erkend en vanaf 1924 zijn er ook samojeden in Nederland.

Uiterlijke kenmerken

Lichaamsbouw

Een atletische bouw met voldoende borstdiepte en lichaamslengte om lenig bewegen mogelijk te maken. Zonder vacht zou er weinig verschil zijn tussen een samojeed en een Siberische husky. De houding van de hond moet het "vooruit willen" uitstralen.

Kleur

De vacht is wit, met bisquit accenten vooral aan de oren, en soms lichtjes aan de flanken. De oogranden, de lippen de neus en de voetzolen moeten goed (zwart) gepigmen-teerd zijn. Ook de huid van de neusrug is onder de witte vacht vaak donker gekleurd.

Schofthoogte

Bij teven 50 tot 53 cm, bij reuen 53 tot 56 cm. De lengte van het lichaam is iets langer. Er moet voldoende "lucht" onder de hond zitten om een lichtvoetig ganfwerk mogelijk te maken.

Ogen

Donker bruin, met zwart gepigmenteerde oogranden.

Vacht

De samojeed heeft een dubbele vacht. De ondervacht bestaat uit wol, die een stuk korter is dan schapenwol, maar ook gesponnen kan worden om kledingstuken van te maken. De bovenvacht bestaat uit langere rechte gladde haren, die aan het uiteinde een zilverganzende punt hebben.

Staart

De staart is ook flink behaard en wordt meestal in een krul op de rug gedragen. Als de staart hangt reikt hij tot de hielen. De staart dient ter bescherming en isolatie van de snuit als de honden opgerold in de sneeuw liggen te slapen. Zonder staart kan een poolhond niet overleven.

Overige

Opmerkelijk is de beweeglijkheid van de oren, die niet bijzonder groot zijn. Ook de staart is een middel tot ex-pressie van vreugde, opwinding en verdriet. Naast blaffen kennen samojeden nog andere vocale uitingen, niet altijd tot genoegen van de buren.

Rasindeling

Rasgroep 5: Keeshonden en oertypen
» Sectie Sledehonden

Een bijdrage van : Eris Koops


WOOOF hondenvoer


WOOOF hondenvoer

Forum Keeshonden en oertypen

Goedemorgen, Mijn man en ik willen graag een hond en zijn opzoek naar het juiste hondje voor ons. Nu vinden wij een Friese stabij erg leuk en denken wij ook dat deze bij ons past. Nu heb ik alleen een vraag en dat is verharen deze honden heel erg? ...
antwoord
Hey hondenbezitters en liefhebbers, Mijn naam is Sandra en ik doe de opleiding Communicatie op Fontys Hogeschool. Samen met mijn groepje doen wij onderzoek naar honden-obesitas in opdracht van een reclamebureau die werkt voor de Dierenbescherming. ...
antwoord
Hello, i recommend super site to all <a href=http://web-cm.info/macys-15-off-coupon-codes.php>Macys 15 off coupon codes</a>, there you will find a lot of printable coupons for a variety of goods and services
antwoord
Hello everyone, i recommend this good site to all <a href=http://web-cm.info/sitemap.xml>Sitemap</a>, there you will find a lot of coupons for the most popular products and services
antwoord
Hello all, I have a 6 year old female Jack Russell Terrier. She is energetic and sweet , well socialized however sometimes overly protective especially when it comes to me. Recently I started thinking of getting a new dog as I feel it would be good ...
antwoord
Hallo, Ik denk erover een Spaanse Mastin als waakhond te nemen. Ik woon op het platteland met een grote tuin, twee hondjes (teefjes) en twee huiskatten. Plus daarnaast nog negen katten die mijn tuin bevolken en die ik dagelijks voeder. Een Spaanse ...
antwoord
Start nieuw berichtnaar forum

Verenigingen

Nederlandse Samojeden Club

Nederlandse Samojeden Club De NSC heeft als doel de belangen van het samojedenras te behartigen, fokkers en liefhebbers nader tot elkaar te brengen en geïnteresseerden in het houden en fokken van samojeden voor te lichten.

Jouw hond, vereniging of bedrijf hier?

Wil je een vermelding op deze pagina of je hond laten zien? Meld je dan aan voor een gratis account!

Aanmelden