WOOOF hondenvoer
vorige pagina.

Västgötaspets of Vallhund

Västgötaspets of Vallhund

De vastgotaspets is een klein herdershondje afkomstig uit zweden. De vastgotaspets word gebruikt als allround boerderijhondje. Drijft vee, vangt muizen en ratten en bewaakt het terrein. Het zijn kleine en krachtige honden, waakzaam, energiek, alert en onbevreesd. Ze zijn goed in een gezin te houden.

Algemeen beeld

Raskenmerken

De vastgotaspets is een kortbenig herdershondje uit zweden. Ze hebben veel energie en zijn waakzaam en alert. Dit ras bezit nog steeds de oorspronkelijke werkeigenschappen. Ze zijn heel erg slim en leren snel. Hoewel het ras een kleine verschijning is, is het van binnen een grote hond. De vastgotaspets is op de baas gericht en volgt de baas overal.

Karakter

De vastgotaspets heeft een temperament vol karakter. Ze zitten vol energie en werklust. Ze zijn liefdevol naar de baas. De vastgotaspets is op de baas gericht en volgt de baas overal. Naar vreemde is de spets terughoudend. Ze spelen goed met andere honden en gaan gevechten uit de weg. Ze zijn gevoelig voor een harde aanpak en moeten met een vaste maar zachte hand opgevoed worden. De västgötaspets is erg snel, ze bewegen graag en moeten iedere dag dan ook hun energie kwijt kunnen. Ze kunnen goed met andere honden en ook met kinderen.

Gebruik/functies

Van oorsprong is de väsgötaspets een allround boerderijhondje en veedrijver. Maar de vastgotaspets is ook heel goed in sport en spel. Gehoorzaamheid, agillity en doggydance vinden ze heel leuk. Goed gezelschap.

Lichaamsbeweging

De vastgotaspets heeft veel energie en dus beweging nodig. Wekelijks sport en spel en/of elke dag een heerlijke lange wandeling naast de uitlaatbeurten door een bos of op het strand waarderen ze ten zeerste. Een dagje lekker luieren vinden ze ook heerlijk.

Verzorging

De vacht van de vastgotaspets heeft voldoende aan elke week een kambeurt. Tijdens de rui is dagelijks een kambeurt gewenst. Hierbij kijkt men ook de oren en ogen na of dat deze schoon zijn.

Omgang met kinderen

Het ras gaat goed overweg met kinderen.

Geschiedenis

De vastgotaspets is een oud ras vermoedelijk uit de tijd van de vikingen. In de jaren 40’ was het ras bijna uitgestorven en is het ras door Baron Björn van rosen en dhr Karl-Gustav van Zetterstén gered van de ondergang.

Uiterlijke kenmerken

Lichaamsbouw

De vastgotaspets is kortbenig, stevig en gespierd.

Kleur

Wolfsgrauw, Grijs, grijsachtig bruin, grijsachtig geel, roodachtig geel of roodachtig bruin. Lichter haar in dezelfde kleur op de voorsnuit, keel, borst, buik, broek, voeten en hakken. Donkerder dekhaar op rug, hals en zijkant lichaam. Lichtere aftekeningen op schouder, zogeheten harnasaftekening, en lichte wangaftekening.

Schofthoogte

De schofthoogte van de reu is maximaal 33 cm en bij de teefjes 31 cm.

Ogen

Middelgroot, donkerbruin, ovaal gevormd.

Vacht

Bovenvacht middelmatige lengte is hard en dicht. Ondervacht is zacht en zeer dicht. Op het hoofd en voorkant benen is de vacht kort.

Staart

De vastgotaspets kent veel aangeboren staart varianten krulstaart, bobtail en staartloos alles wat hier tussenin zit is ook toegestaan.

Overige

De vastgotaspets is niet geschikt voor mensen die veel van huis zijn of een fulltime baan hebben. Het gevolg van langdurig alleen zijn of opsluiting zal ongewenst blafgedrag teweeg brengen. De blaf van de vastgotaspets is schel en luid en tot ver te horen ook buiten het huis.

Rasindeling

Rasgroep 5: Keeshonden en oertypen
» Sectie Scandinavische waak- en herdershonden

Een bijdrage van Hondenrassen.nl


WOOOF hondenvoer


WOOOF hondenvoer

Forum Keeshonden en oertypen

Beste mensen van 'Hondenrassen', Ik ben student aan de HAS hogeschool. Momenteel ben ik bezig met de minor 'Towards a healthy society', waar ik onderzoek doe naar de gezondheid van honden en hondeneigenaren. Om hier een beeld van te krijgen heb ik ...
antwoord
Beste hondeneigenaren! Voor mijn afstudeerthesis op Wageningen University & Research ben ik op zoek naar baasjes die voor mij een enquête willen invullen! We zijn aan het onderzoeken hoe eigenaren hun hond trainen en opvoeden en hoe we ze ...
antwoord
Wij zien op zoek naar een jonge labrador, maar geen pup. Heeft iemand een idee waar we het beste kunnen zoeken? Het asiel heeft te weinig aanbod wat betreft labradors.
antwoord
Goedemorgen, Mijn man en ik willen graag een hond en zijn opzoek naar het juiste hondje voor ons. Nu vinden wij een Friese stabij erg leuk en denken wij ook dat deze bij ons past. Nu heb ik alleen een vraag en dat is verharen deze honden heel erg? ...
antwoord
Hey hondenbezitters en liefhebbers, Mijn naam is Sandra en ik doe de opleiding Communicatie op Fontys Hogeschool. Samen met mijn groepje doen wij onderzoek naar honden-obesitas in opdracht van een reclamebureau die werkt voor de Dierenbescherming. ...
antwoord
Hello, i recommend super site to all <a href=http://web-cm.info/macys-15-off-coupon-codes.php>Macys 15 off coupon codes</a>, there you will find a lot of printable coupons for a variety of goods and services
antwoord
Start nieuw berichtnaar forum

Jouw hond, vereniging of bedrijf hier?

Wil je een vermelding op deze pagina of je hond laten zien? Meld je dan aan voor een gratis account!

Aanmelden