WOOOF hondenvoer
vorige pagina.

Västgötaspets of Vallhund

Västgötaspets of Vallhund

De vastgotaspets is een klein herdershondje afkomstig uit zweden. De vastgotaspets word gebruikt als allround boerderijhondje. Drijft vee, vangt muizen en ratten en bewaakt het terrein. Het zijn kleine en krachtige honden, waakzaam, energiek, alert en onbevreesd. Ze zijn goed in een gezin te houden.

Algemeen beeld

Raskenmerken

De vastgotaspets is een kortbenig herdershondje uit zweden. Ze hebben veel energie en zijn waakzaam en alert. Dit ras bezit nog steeds de oorspronkelijke werkeigenschappen. Ze zijn heel erg slim en leren snel. Hoewel het ras een kleine verschijning is, is het van binnen een grote hond. De vastgotaspets is op de baas gericht en volgt de baas overal.

Karakter

De vastgotaspets heeft een temperament vol karakter. Ze zitten vol energie en werklust. Ze zijn liefdevol naar de baas. De vastgotaspets is op de baas gericht en volgt de baas overal. Naar vreemde is de spets terughoudend. Ze spelen goed met andere honden en gaan gevechten uit de weg. Ze zijn gevoelig voor een harde aanpak en moeten met een vaste maar zachte hand opgevoed worden. De västgötaspets is erg snel, ze bewegen graag en moeten iedere dag dan ook hun energie kwijt kunnen. Ze kunnen goed met andere honden en ook met kinderen.

Gebruik/functies

Van oorsprong is de väsgötaspets een allround boerderijhondje en veedrijver. Maar de vastgotaspets is ook heel goed in sport en spel. Gehoorzaamheid, agillity en doggydance vinden ze heel leuk. Goed gezelschap.

Lichaamsbeweging

De vastgotaspets heeft veel energie en dus beweging nodig. Wekelijks sport en spel en/of elke dag een heerlijke lange wandeling naast de uitlaatbeurten door een bos of op het strand waarderen ze ten zeerste. Een dagje lekker luieren vinden ze ook heerlijk.

Verzorging

De vacht van de vastgotaspets heeft voldoende aan elke week een kambeurt. Tijdens de rui is dagelijks een kambeurt gewenst. Hierbij kijkt men ook de oren en ogen na of dat deze schoon zijn.

Omgang met kinderen

Het ras gaat goed overweg met kinderen.

Geschiedenis

De vastgotaspets is een oud ras vermoedelijk uit de tijd van de vikingen. In de jaren 40’ was het ras bijna uitgestorven en is het ras door Baron Björn van rosen en dhr Karl-Gustav van Zetterstén gered van de ondergang.

Uiterlijke kenmerken

Lichaamsbouw

De vastgotaspets is kortbenig, stevig en gespierd.

Kleur

Wolfsgrauw, Grijs, grijsachtig bruin, grijsachtig geel, roodachtig geel of roodachtig bruin. Lichter haar in dezelfde kleur op de voorsnuit, keel, borst, buik, broek, voeten en hakken. Donkerder dekhaar op rug, hals en zijkant lichaam. Lichtere aftekeningen op schouder, zogeheten harnasaftekening, en lichte wangaftekening.

Schofthoogte

De schofthoogte van de reu is maximaal 33 cm en bij de teefjes 31 cm.

Ogen

Middelgroot, donkerbruin, ovaal gevormd.

Vacht

Bovenvacht middelmatige lengte is hard en dicht. Ondervacht is zacht en zeer dicht. Op het hoofd en voorkant benen is de vacht kort.

Staart

De vastgotaspets kent veel aangeboren staart varianten krulstaart, bobtail en staartloos alles wat hier tussenin zit is ook toegestaan.

Overige

De vastgotaspets is niet geschikt voor mensen die veel van huis zijn of een fulltime baan hebben. Het gevolg van langdurig alleen zijn of opsluiting zal ongewenst blafgedrag teweeg brengen. De blaf van de vastgotaspets is schel en luid en tot ver te horen ook buiten het huis.

Rasindeling

Rasgroep 5: Keeshonden en oertypen
» Sectie Scandinavische waak- en herdershonden

Een bijdrage van Hondenrassen.nl


WOOOF hondenvoer


WOOOF hondenvoer

Forum Keeshonden en oertypen

Hallo, Ik denk erover een Spaanse Mastin als waakhond te nemen. Ik woon op het platteland met een grote tuin, twee hondjes (teefjes) en twee huiskatten. Plus daarnaast nog negen katten die mijn tuin bevolken en die ik dagelijks voeder. Een Spaanse ...
antwoord
Tja honden boos soms lijkt het er wel op dat je hond van woede uit barst nou soms vergis je je want honden kunnen dan juist wel blij zijn soms zien mensen hun gezichtsuitdrukking niet goed en dan lijkt het wel als je hond je wil slaan dus als je ...
antwoord
Hoi, in november ga ik de opleiding honden-kattenbesluit volgen omdat ik volgend jaar iets met honden en katten wil gaan doen. Zijn er misschien mensen in het bezit van boeken over deze opleiding? omdat ik me nu alvast wil verdiepen in de ...
antwoord
Hallo, Mijn vriend en ik zouden graag een klein hondje willen, of een hondje van gemiddelde grootte. Nu zijn we vanwege onze werksituatie een beetje onzeker over welk hondenras het beste bij ons zou passen, vandaar dat we graag advies zouden willen ...
antwoord
Hallo Ik sta op punt een puppy te adopteren uit het asiel. Ze is een kruising maar ze kunnen met niet echt zeggen welke rassen precies. Heeft iemand een idee? Groetjes
antwoord
Om een referendum over de Donorwet mogelijk te maken zijn handtekeningen nodig, veel handtekeningen. Dat kan digitaal. Help mee en teken vandaag nog via onderstaande link https://referendum.nl/ Bij voorbaat heel bedankt voor jullie hulp Groet Fleur
antwoord
Start nieuw berichtnaar forum

Jouw hond, vereniging of bedrijf hier?

Wil je een vermelding op deze pagina of je hond laten zien? Meld je dan aan voor een gratis account!

Aanmelden