vorige pagina.

Zwitserse witte herder

Zwitserse witte herder

De Zwitserse Witte Herder is nog een "jong ras".
Maar deze prachtige rashond is inmiddels al flink bekend en daarmee ook aardig populair geworden. Vaak wordt gezegd dat er twee vachtsoorten zijn; de langstockhaar vacht en de kortstockhaar vacht. Inderdaad bestaan beide, maar is het verschil niet altijd duidelijk te onderscheiden.
Deze "blonde" herder is gemiddeld een zachtaardige en leergierige hond. Een geweldige kindervriend (als ze daarmee gesocialiseerd/vertrouwd zijn) en de schaduw van de baas als ze daar de kans voor krijgen. Door hun intelligentie is de hondenschool een eitje, en vragen ze om extra leerstof (oefeningen) om zich niet te hoeven vervelen. In huis is deze hond meestal zeer makkelijk en kalm, om buiten enthousiast klaar te staan voor actie. Wandelen, zwemmen, met de fiets mee, hondensport beoefenen, lui is deze mooie rashond niet! Er zijn zelfs Zwitserse Witjes werkzaam als hulphond en geleidehond. En ook als therapy hond zetten ze graag hun beste pootje voor.
Hoe lief en zachtaardig deze bijzondere hond ook is, vergis je niet er kan een sterke wil inzitten. Ook de Zwitserse Witte Herder heeft een goede opvoeding en begeleiding nodig. Om het risico van onzekerheid/angstigheid te vermijden of beperken, is een goede socialisatie het eerste levens jaar sterk aan te raden. Met een goede babis heb je een "vriend voor het leven" aan de Zwitserse Herder

Algemeen beeld

Raskenmerken

De Witte Herder is een alerte, en op de Duitse Herder na, de meest veelzijdige hond. Samen met de baas of het gezin actief bezig zijn en op pad is een groot plezier voor dit ras. Zwemmen, naast de fiets mee, rennen, aporteren, speuren, reddingswerk, bewaken van huis en haard, de meeste Witjes zijn voor alles in!

Karakter

Dit ras mag enige terughoudendheid tonen tegenover vreemden. Maar angst of schuwheid hoort niet bij dit ras en wordt niet gewaardeerd. Een stabiele, zelfverzekerde Witte Herder is een geestelijk gezonde Witte Herder.
Het verschil met de Duitse Herder is, dat de Witte Herder zachter van karakter is, waarschijnlijk genetisch samenhangend met de vachtkleur.
Deze rashond is zeer baas gericht en volgt deze het liefst als een schaduw. Leergierig als deze herder is kunnen ze enorm veel en snel leren. De hondenschool is al spoedig te saai en menig Witte Herder houdt van meer uitdaging dan simpele gehoorzaamheids oefeningen. De stabiele exemplaren kunnen opgeleid tot hulphond voor mensen met een beperking, als ook geleidehond. Maar ook als therapy hond voor kinderen, en ook volwassenen, met een gedragsstoornis kan de Witte Herder veel betekenen. Is deze herder van jongs af aan gewend aan kinderen dan kun je je geen lievere kinder vriend voorstellen.
Laat een Witte Herder zo min mogelijk alleen, het is een echte "gezelschapshond" al behoort zij tot de rasgroep herders en veedrijvers. Het is een hond die alleen gelaten, of in een kennel, zeer ongelukkig wordt.

Gebruik/functies

Oorspronkelijk is de Herder gefokt met als doel de schapen te bewaken en mee te gaan met de herder om samen de schapen te weiden en te drijven.
Inmiddels zijn er niet veel schaapskuddes meer en al wordt het schapendrijven als sport nog wel beoefend is de Witte Herder zelden nog "schaapsherder".
Hierboven is te lezen waarvoor tegenwoordig de Witte Herder actief ingezet wordt.

Lichaamsbeweging

Je doet je Witte Herder een groot plezier met veel lichaams beweging. Hiermee blijft deze hond lichamelijk én geestelijk in goede en gezonde conditie. 3 keer een blokje om voor een plasje en hoopje is niet genoeg! Binnen is de Zwitserse Witte Herder een kalme hond maar buiten is zij altijd klaar voor actie. Geef de volwassen Witte Herder minimaal 2 uur per dag beweging, zoals een flinke wandeling, lekker zwemmen, rennen en ravotten, dat verdient deze atletische hond.

Verzorging

Dit ras is niet veel eisend wat verzorging betreft. Een goede droge brok en/of verscompleet voer uit de diepvries is perfect om de nodige calorieën en voedingsstoffen aan te vullen. Geef twee maal per dag een maaltijd aan de volwaasen Witte Herder. Eén maal een grote maaltijd is minder geschikt omdat de grotew portie een risico voor een maagkanteling kan zijn. Laat je hond niet uit met een volle maag. De vacht moet eens per week geborsteld (denk bij de langstokhaar vacht aan de lange plukken achter de oren en aan achter poten; dit klit snel) Is deze hond nat en vies dan is meestal een handdoek voldoende om hem of haar weer schoon en droog te krijgen. De witte vacht hoeft zelden gewassen, deze is als het ware zelfreinigend.

Omgang met kinderen

Is de Witte Herder gewend aan kinderen, en hiermee gesocialiseerd door de fokker waar hij de eerste weken van zijn leven heeft doorgebracht, dan zal het een geweldige kindervriend zijn. Natuurlijk geldt net als bij alle rassen; laat kind en hond nooit zonder toezicht samen!!

Geschiedenis

De erkenning als rashond en de gegeven naam was een feit op 1 januari 2003. Dat was nog slechts een "voorlopige erkenning". In 2011 is het eindelijk zover en is de Zwitserse Witte Herder een definitief erkend ras.

De Witte Herder heeft dezelfde voorouders als de Duitse Herder. Als er gefokt werd met deze gekleurde herder zaten er soms, door een speling in de genetische natuur, witte pups in het nestje gekleurde pups. De fokker was hier niet blij mee en doodde de witte exemplaren of gaf ze weg. De kleur wit was niet gewenst en niet toegestaan.
Deze witte herdershonden waren bij sommige mensen juist erg geliefd en zo kwam het dat er van lieverlee mee gefokt werd. De Witte Herders werder onderling gekruisd, en omdat de kleur wit recessief is kunnen twee Witte Herder ouders uitsluitend witte nakomelingen krijgen.
Nadat het Witte Herder ras gedeeltelijk was opgebouwd in vooral de VS en Canada, werd er in Zwitserland in de jaren 70 voor het eerst mee (verder)gefokt. De Amerikaanse reu Lobo wordt als stamvader van de Witte Herder in Europa gezien, hij was geboren op 5 maart 1966. Hij is geimporteerd in Zwitserland en heeft van daaruit zijn genen kunnen verspreiden. In de jaren 80 werden de eerste Nederlandse Witte Herder fokkers actief.

Uiterlijke kenmerken

Lichaamsbouw

Atletisch en middelkrachtig gespierd.

Kleur

Wit. Maar dit wit is niet sneeuwwit maar heeft nuances van geel en rood in zich, in meerdere of mindere mate.

Schofthoogte

reu 60-66 cm - teef 55-61 cm

reu 30-40 kg - teef 25-35 kg.

Een iets onder of boven maat is toegestaan.

Ogen

Liefst zo donker mogelijk. Iets schuinstaand amandelvormige ogen worden gewaardeerd.
Zo zwart mogelijk huid pigment rondom het oog.
Levenslustige intelligente uitdrukking.

Vacht

Een stokhaar vacht. Dit is een dubbele vacht met een zachte dikke ondervacht, "onderwol" genoemd. En een bovenvacht van stugger haar, de onderwol bedekkend. De bovenvacht heet "dekhaar". Deze stokhaarvacht is kent een korte versie en een langere versie (de kortstokhaar en de langstokhaar vacht) Bij de langere (langstokhaar)vacht zie je bij de achterpoten en vaak achter de oren duidelijk lange haren. Beide vacht variëteiten mogen door elkaar gefokt en op show uitgebracht, en in een nest pupjes kunnen zowel langstokhaar als kortstokhaar pups geboren worden.

Staart

Middellang maar minimaal tot het spronggewricht reikend.
Rondom vol behaard, naar de punt toe smaller
Diep aangezet en in rust sabelvormig hangend. In beweging mag de staart hoger gedrager maar nooit boven de ruglijn

Overige

Rasindeling

Rasgroep 1: Herdershonden en veedrijvers
» Sectie Herdershonden

Een bijdrage van : Familie Harmsen

Forum Herdershonden en veedrijvers

Mijn hond Benji, een Friese stabij van 11 jaar, is helaas overleden. Oorspronkelijk wilde ik er een pup bij nemen, maar dat kan dus niet meer. Nu ben ik op zoek naar een stabij pup, hoeft niet raszuiver, of een vergelijkbaar ras.
antwoord
Hallo Ik heb nog geen hond, maar ben op zoek. Wij waren een aardig eind toen bleek dat onze zoon van 10 allergisch is voor honden. Nu lees ik veel over hondenallergie en heb diverse mensen met hond + allergie gesproken. Het is duidelijk dat er hypo ...
antwoord
Ik heb een beagle van 26 weken en onlangs al onze inspanningen lukt het ons niet om hem zinderlijk te maken. We zetten hem altijd buiten of gaan met hem lopen na dat hij uit de bench komt of gegeten heeft maar hij lijkt het niet te snappen. Soms ...
antwoord
Hoi, Mijn dierenarts raad mij aan om meer Omega-3 te geven aan mijn hond. Omega-3 zou op veel zaken een positief effect hebben (hartaandoening, haaruitval, hersenontwikkeling). Zodoende heb ik Toshi Omega-3 met multivitamines gekocht ...
antwoord
mijn chow chow komt bij Ilona en Gerwin Biesheuvel van Gameren vandaan uit een brabants dorp Wijk en aalburg. Hele lieve mensen die een hart voor dieren hebben. Hondjes zien er heel goed uit, goed sociaal opgevoed, en dat merk je echt in ...
antwoord
Ik ben Manon, wij hebben een Amerikaanse Staffordshire van bijna 2. Hij heet Bink. Het is Een enorme lieve enthousiaste en super aanhankelijke hond. Hij hoort echt bij de familie, en we zijn allemaal heel erg gek op hem. Ik zou graag positieve ...
antwoord
Start nieuw berichtnaar forum

Leden foto's

Zwitserse witte herder Zwitserse witte herder
Cilou
Yanthe
Ziva
Yindee

Fokkers

A VIVID DAYDREAM* Zwitserse Witte Herder kennel met af en toe pups

A VIVID DAYDREAM* Zwitserse Witte Herder kennel met af en toe pups Zwitserse Witte Herders gefokt met veel liefde en zorg! *Zwitserse Witte Herder fokker met passie voor het ras en af en toe pups ~

Jeldou Boorsma

Jeldou Boorsma Kennel Chien de la Prolingée Zwitserse Witte en (Oud)Duitse Herders

Jouw hond, vereniging of bedrijf hier?

Wil je een vermelding op deze pagina of je hond laten zien? Meld je dan aan voor een gratis account!

Aanmelden