vorige pagina.

Denk voordat je een hond koopt aan de gevolgen

Denk voordat je een hond koopt aan de gevolgen

Als je een hond wilt, dien je na te denken over de zorgen en kosten daarvoor. Je moet een hond niet een week houden en er dan achter komen dat het niets voor je is. Dan wordt een hond vaak gratis aangeboden, maar dat moet je dus nooit doen, daar komen vaak handelaren op af.

Het dierenleed is dan vaak niet te overzien. Je zult dit nooit bewust zo gewild hebben, maar toch, mensen doen alles voor geld, ook al beloven ze een prachtige toekomst voor jouw hond.

 Het is zaak voordat je een hond koopt een en ander te overdenken. Je komt dan nooit voor het probleem te staan om het dier elders te moeten huisvesten. Als je een hond koopt probeer dan tot en met het einde van zijn leven een goede baas te zijn. Een goede baas geeft zijn hond eten en drinken, onderdak en liefdevolle aandacht. Ook een bezoek aan de dierenarts hoort erbij. En een einde zonder te hoeven lijden.

Wie in het gezin wil er een hond?

Zijn het de kinderen, of vind jij het wel erg gezellig? Alleen een hond kopen voor de kinderen is geen goede zaak. Er worden allerlei goed bedoelde afspraken gemaakt over eten en drinken geven, over het uitlaten van de hond en het borstelen. Enkele weken zal dit prima gaan. Dit is afhankelijk van de leeftijd van de kinderen en het consequent zijn van de ouders. Daarna zul je ook zelf wat zorg over moeten nemen. Kinderen gaan naar school, worden ziek, hebben geen zin, spreken af met vriendjes enz. In de praktijk komt vaak het zorgen voor de hond, voor rekening van de ouder die het meest thuis is. Denk ook aan het extra moeten stofzuigen in de tijd dat de hond extreem verhaart.

Een hond voor de kinderen nemen is dus oké als je er zelf ook achter staat. Anders wordt het een grote belasting, wat betreft tijd, kosten en extra werk. 

Heb je genoeg tijd voor de hond?

De verzorging van een hond kost tijd: het uitlaten, het spelen, het borstelen. Heb je een enorme drukke baan, een gezin en veel verplichtingen in de avonduren, is een hond nemen dan wel een goed idee? Het kan heel ontspannend zijn een wandeling met je hond na een enerverende vergadering.

Maar is het eerlijk tegenover de hond, dat hij moet wachten totdat jij eens tijd hebt? Een hond is ermee gebaat dat er regelmaat zit in een dag. Hij verdient dit ook. De hele dag binnen liggen is voor de hond niet erg aantrekkelijk. Hij moet erop uit kunnen gaan met zijn baas.

Het borstelen, niet zo heel erg tijdrovend, maar het moet wel gebeuren en niet alleen wanneer hij voor de jaarlijkse enting naar de dierenarts gaat. Een goede vachtverzorging, daar hoort ook bij een regelmatig terugkerende controle op teken en vlooien.

Het opvoeden van de hond zou niet veel tijd hoeven kosten, als je veel met je hond bezig bent gaat dit in een moeite door. Een hondencursus daarentegen, kost je wel een avondje weg en het oefenen van de vaardigheden thuis, elke dag weer.

Het kostenplaatje kan ook een rol spelen. Je kunt de pech hebben dat een hond nogal eens naar de dierenarts moet. Het voer, de hondenbelasting en de dierenarts zijn toch niet te verwaarlozen extra vaste lasten. Overdenk al deze zaken en zijn dit allemaal geen problemen in jouw situatie dan kun je gerust een hond nemen. Je zult er dan een vriend bij krijgen voor het leven.

Forum

Mijn hond Benji, een Friese stabij van 11 jaar, is helaas overleden. Oorspronkelijk wilde ik er een pup bij nemen, maar dat kan dus niet meer. Nu ben ik op zoek naar een stabij pup, hoeft niet raszuiver, of een vergelijkbaar ras.
antwoord
Hallo Ik heb nog geen hond, maar ben op zoek. Wij waren een aardig eind toen bleek dat onze zoon van 10 allergisch is voor honden. Nu lees ik veel over hondenallergie en heb diverse mensen met hond + allergie gesproken. Het is duidelijk dat er hypo ...
antwoord
Ik heb een beagle van 26 weken en onlangs al onze inspanningen lukt het ons niet om hem zinderlijk te maken. We zetten hem altijd buiten of gaan met hem lopen na dat hij uit de bench komt of gegeten heeft maar hij lijkt het niet te snappen. Soms ...
antwoord
Hoi, Mijn dierenarts raad mij aan om meer Omega-3 te geven aan mijn hond. Omega-3 zou op veel zaken een positief effect hebben (hartaandoening, haaruitval, hersenontwikkeling). Zodoende heb ik Toshi Omega-3 met multivitamines gekocht ...
antwoord
mijn chow chow komt bij Ilona en Gerwin Biesheuvel van Gameren vandaan uit een brabants dorp Wijk en aalburg. Hele lieve mensen die een hart voor dieren hebben. Hondjes zien er heel goed uit, goed sociaal opgevoed, en dat merk je echt in ...
antwoord
Ik ben Manon, wij hebben een Amerikaanse Staffordshire van bijna 2. Hij heet Bink. Het is Een enorme lieve enthousiaste en super aanhankelijke hond. Hij hoort echt bij de familie, en we zijn allemaal heel erg gek op hem. Ik zou graag positieve ...
antwoord
Start nieuw berichtnaar forum

Jouw hond, vereniging of bedrijf hier?

Wil je een vermelding op deze pagina of je hond laten zien? Meld je dan aan voor een gratis account!

Aanmelden