vorige pagina.

Cavalier King Charles-spaniël

Cavalier King Charles-spaniël

De Cavalier is actief, levendig, sierlijk, harmonisch, met een zachte expressie

Algemeen beeld

Raskenmerken

De Cavalier is actief, vindt het dus heerlijk om met je te wandelen en te spelen, maar is ook echt een gezelschapshond, die het heerlijk vindt om te knuffelen en bij je op schoot te liggen. Een cavalier past zich heel makkelijk aan naar het gezin waar in hij opgroeit.

Karakter

Sportief, aanhankelijk, vrolijk, vriendelijk, niet agressief, geen enkele neiging tot nerveusheid

Gebruik/functies

Gezelschapshond

Lichaamsbeweging

Een cavalier past zich makkelijk aan naar het gezin waarin hij opgroeit. Is het een actief gezin dat veel wandeld, dan vindt de cavalier dit heerlijk. Maar zit de cavalier bij mensen die wat minder lang lopen dan past hij zich makkelijk aan. Toch moet ook een cavalier 3 a 4 keer per dag minimaal 20 minuten lopen.

Verzorging

Een cavalier heeft een lange vacht dus deze moet goed verzorgt worden. Vooral het haar onder de oksels, broek en oren zijn klit gevoelig. Borstel de cavalier dan ook minstens 1 keer in de week, hou de vacht goed in de gaten, voel je een klit kam hem er dan meteen uit. De oren moet je ook goed in de gaten houden, is uw cavalier gevoelig voor vieze oren reinig deze dan minstens ik keer in de maand met een goede oorcleaner. Loopt u weinig op een harde ondergrond hou dan ook de nagels in de gaten, deze moeten dan regelmatig geknipt worden, hou vooral het extra nageltje aan de voorpoten in de gaten deze slijt niet door lopen op een harde ondergrond, dus deze is al snel te lang. Ogen moeten regelmatig gereinigd worden, dit kan gewoon met een doekje met water, maar ook hier zijn speciale reinigers voor. Ook de anaalklieren verdienen extra aandacht, veel cavaliers hebben last van volle anaalklieren, laat tijdens de jaarlijkse enting altijd de anaalklieren controleren, mochten ze vol zijn dan kan de dierenarts deze legen. Mocht uw cavaliertje tussen de entingen door regelmatig sleetje rijden, veel rond de aanhechtig van zijn staart bijten of aan zijn anus likken laat dan de anaalklieren controleren.

Omgang met kinderen

De Cavalier is uitermate geschikt voor kinderen

Geschiedenis

De huidige cavalier is een directe afstammeling van de kleine Toy Spaniels die staan afgebeeld op vele schilderijen uit de 16e, 17e en 18e eeuw. Zoals de naam al aangeeft, is de Dwergspaniel een dwergvorm van de Spanielachtigen. De (normale) Spaniels, die voor de jacht gebruikt werden, hadden een aantal uiterlijke eigenschappen gemeen als: lange beharing met bevedering aan de voor-en achterbenen, sterk behaarde vlak afhangende oren, een vriendelijk karakter en een onvermoeibaar kwispelend staartje.

De mens van nu is niet anders als die van toen: gevoed door zijn behoefte aan een gezelschapshond selecteerde hij op grootte en karakter en creëerde aldus een Spaniel voor in huis, of beter gezegd voor aan het hof. In 1570 schreef Dr. Johannus Caius, de hofarts van Elisabeth I van Engeland:"Hoe kleiner ze zijn, hoe beter ze aan hun doel voldoen, om op de boezem te liggen of op de arm te worden gedragen. Verder fungeerde de Dwergspaniel als warmtebron in de koude, vochtige en tochtige huizen en rijtuigen, en als verdelger van klein ongedierte.

Ten tijde van Charles I (1600-1649) en Charles II (1630-1685) kwam de Dwergspaniel tot volle bloei. ( Charles I had zijn voorliefde voor de Dwergspaniel doorgegeven aan zijn zoon, Charles II, die op zijn beurt de fakkel doorgaf aan zijn opvolger, James II. Men beweerde dat deze koningen het drukker hadden met hun hondjes dan met staatszaken.

De benaming van de rood-witte variëteit van de Cavalier verraadt nog de link met de adel. Honden van deze kleurslag werden jarenlang gefokt door de opeenvolgende Hertogen van Marlborough op Blenheim Palace . Van dit type spaniel is bekend dat ze iets groter waren en veel voor de jacht werden gebruikt. De gewenste "spot" bij de rood-witte Cavalier vindt zijn oorsprong in een verhaal over Sarah, de Hertogin van Marlborough. Haar man was betrokken bij de slag om "Blenheim". Ze was hier zo ongerust over dat ze herhaaldelijk haar duim drukte op het hoofd van een spaniel die moest werpen. Dit had blijkbaar zo'n "indruk" gemaakt dat alle pups van deze teef een "spot"droegen.

Voor alle Spaniels die tot nu toe aangehaald zijn, geldt dat ze een vrij smal hoofd hadden met vrij normale ogen en vrij hoog aangezette oren. Ze laten in die zin nog iets zien van het hoofdtype van de moderne Cavalier King Charles Spaniel. Het schilderij van Landseer, "The Cavalier Pets", laat echter een hoofd zien dat al wat korter is en meer opgevuld onder de ogen. Met andere woorden: een Cavalier die nog meer neigt naar het type van vandaag de dag. Onder invloed van de mode aan het hof in het tweede deel van de 18e eeuw, veranderde het hoofdtype drastisch,iets wat onder het koningschap van Willem III was ingezet. Hij was het die in Engeland de zeer kortsnuitige Mopshond introduceerde. Geruime tijd hebben de beide soorten van Dwergspaniel - de ouderwetse met een normale snuitlengte, en de kortsnuitige - naast elkaar bestaan, totdat de adel viel voor de Oosterse rassen. Met aan het einde van de 18e eeuw als resultaat het alleen nog voorkomen van de "moderne"King Charles Spaniel. Of de nieuwe kortsnuitige Dwergspaniel een resultaat is van selectie op steeds kortere snuiten binnen het oorspronkelijke ras, of dat de Oosterse kortneuzige een handje geholpen hebben, staat niet onomstotelijk vast; er werd in die tijd nog niet gewerkt met stambomen. Feit was wel dat de Dwergspaniel van het oude type zo goed als verdwenen was. In 1885 werd in Engeland de Toy-Spaniel Club opgericht en begon men met het houden van tentoonstellingen.

Uiterlijke kenmerken

Lichaamsbouw

Hoofd en schedel
Schedel bijna vlak tussen de oren. Ondiepe stop. Lengte van de neusrug 3,8 cm. Neusgaten zwart en goed ontwikkeld zonder vleeskleurige vlekken. De voorsnuit schuin toelopend naar de neuspunt. De lippen goed ontwikkeld maar niet afhangend. de zijkanten onder de ogen moeten goed gevuld zijn. Elke neiging tot 'snippy' is ongewenst

Bek
Sterke kaken, met een goed, regelmatig en compleet schaargebit, d.w.z. de boventanden overlappen sluitend de ondertanden en zijn recht in de kaak geplaatst.

Hals
Middelmatige lengte, goed aangezet

Voorbenen
Middelmat ige borst, schouders goed schuin geplaatst; rechte benen met middelmatige botaanleg. Lichaam
Kort in lendenpartij met goed gewelfde ribben, rechte rug.

Achterbenen
Benen met middelmatige botaanleg, goed gehoekt - geen neiging tot koehakkigheid of o-benen.

Voeten
Compact met goed eeltkussen en goed bevederd.

Kleur

Black & Tan: ravenzwart met "tan"aftekening boven de ogen, op de wangen, aan de binnenkant van de oren, op de borst en benen en onder de staart. Het "tan"behoort helder te zijn. Witte aftekening is ongewenst.
Ruby: geheel diep rood gekleurd. Witte aftekening is ongewenst.
Blenheim: Diep kastanjekleurige aftekening, goed gebroken op een parelwitte ondergrond. De aftekening moet gelijkelijk op het hoofd verdeeld zijn en tussen de oren ruimte laten voor de zeer gewaardeerde ruitvormige vlek of "spot" (een uniek raskenmerk).
Tricolour: zwart en wit goed verdeeld en gebroken, met "tan"aftekening boven de ogen, op de wangen, aan de binnenkant van de oren,onder de staart en eventueel aan de binnenkant van de benen.

Schofthoogte

Een cavalier weegt ongeveer tussen de 6 en 10 kilo, het lichaam moet in verhouding.

Tegenwoordig zien we steeds meer cavaliers die iets groter en dus ook zwaarder zijn.

Ogen

Groot, donker, rond maar niet uitpuilend, wel ver uitstaand.

Vacht

Lang, zijdezacht haar, zonder krullen. Een lichte golving is toegestaan.

Staart

De lengte van de staart moet in verhouding zijn met het lichaam, goed aangezet, vrolijk gedragen maar nooit boven de ruglijn

Overige

Gangwerk
Vrij gangwerk en elegant in de beweging, voldoende stuwing in de achterhand. De voor- en achterbenen bewegen zich evenwijdig wanneer het gangwerk zowel van voor als van achteren bekeken wordt.

Rasindeling

Rasgroep 9: Gezelschapshonden
» Sectie Engelse dwergspaniëls

Een bijdrage van : AJ

Forum Gezelschapshonden

Mijn hond Benji, een Friese stabij van 11 jaar, is helaas overleden. Oorspronkelijk wilde ik er een pup bij nemen, maar dat kan dus niet meer. Nu ben ik op zoek naar een stabij pup, hoeft niet raszuiver, of een vergelijkbaar ras.
antwoord
Hallo Ik heb nog geen hond, maar ben op zoek. Wij waren een aardig eind toen bleek dat onze zoon van 10 allergisch is voor honden. Nu lees ik veel over hondenallergie en heb diverse mensen met hond + allergie gesproken. Het is duidelijk dat er hypo ...
antwoord
Ik heb een beagle van 26 weken en onlangs al onze inspanningen lukt het ons niet om hem zinderlijk te maken. We zetten hem altijd buiten of gaan met hem lopen na dat hij uit de bench komt of gegeten heeft maar hij lijkt het niet te snappen. Soms ...
antwoord
Hoi, Mijn dierenarts raad mij aan om meer Omega-3 te geven aan mijn hond. Omega-3 zou op veel zaken een positief effect hebben (hartaandoening, haaruitval, hersenontwikkeling). Zodoende heb ik Toshi Omega-3 met multivitamines gekocht ...
antwoord
mijn chow chow komt bij Ilona en Gerwin Biesheuvel van Gameren vandaan uit een brabants dorp Wijk en aalburg. Hele lieve mensen die een hart voor dieren hebben. Hondjes zien er heel goed uit, goed sociaal opgevoed, en dat merk je echt in ...
antwoord
Ik ben Manon, wij hebben een Amerikaanse Staffordshire van bijna 2. Hij heet Bink. Het is Een enorme lieve enthousiaste en super aanhankelijke hond. Hij hoort echt bij de familie, en we zijn allemaal heel erg gek op hem. Ik zou graag positieve ...
antwoord
Start nieuw berichtnaar forum

Leden foto's

Eros Eilidh Ekika King Chippewayan
The Chuan Chow Homes of Castor

Jouw hond, vereniging of bedrijf hier?

Wil je een vermelding op deze pagina of je hond laten zien? Meld je dan aan voor een gratis account!

Aanmelden