Afbeelding Is je hond ziek? Zo herken je de symptomen

Is je hond ziek? Zo herken je de symptomen

Als hondenbezitter is het belangrijk om de gezondheid van je trouwe viervoeter goed in de gaten te houden. Honden kunnen niet praten en kunnen daarom niet aangeven wanneer ze zich niet lekker voelen. Het is echter mogelijk om bepaalde symptomen te herkennen die kunnen wijzen op ziekte. In dit artikel bespreken we enkele veelvoorkomende symptomen die kunnen duiden op ziekte bij honden. Het is belangrijk om af en toe naar de dierenart te gaan om even te controleren. Je kunt eventueel ook een speciale FIGO hondenverzekering afsluiten. De hondenverzekering van FIGO dekt de kosten van dierenartsbezoeken, behandelingen, diagnostische onderzoeken, operaties en medicatie.

Verminderde eetlust en gewichtsverlies

Een van de meest voorkomende symptomen van ziekte bij honden is een verminderde eetlust. Als je hond zijn voer laat staan of plotseling minder eet, kan dit wijzen op een onderliggend gezondheidsprobleem. Gewichtsverlies kan ook een aanwijzing zijn dat er iets mis is. Het is belangrijk om de eetlust van je hond in de gaten te houden en bij aanhoudende veranderingen contact op te nemen met de dierenarts.

Veranderingen in de stoelgang

Veranderingen in de stoelgang van je hond kunnen ook wijzen op ziekte. Diarree, constipatie, bloed in de ontlasting of frequente aandrang om te poepen zijn allemaal symptomen waar je op moet letten. Deze veranderingen kunnen het gevolg zijn van verschillende aandoeningen, zoals een voedselallergie, darmparasieten of een infectie. Als de stoelgang van je hond langer dan een dag afwijkt van normaal, is het verstandig om een dierenarts te raadplegen.

Veranderingen in de urinewegen

Net als bij de stoelgang kunnen veranderingen in de urinewegen ook een teken zijn van ziekte. Vaak plassen, moeite hebben met plassen, bloed in de urine of incontinentie zijn symptomen die je in de gaten moet houden. Deze veranderingen kunnen duiden op een urineweginfectie, blaasstenen of zelfs nierproblemen. Als je merkt dat je hond problemen heeft met plassen of dat de urine anders ruikt of eruitziet, is het belangrijk om een dierenarts te raadplegen.

Veranderingen in gedrag

Honden die ziek zijn, kunnen vaak veranderingen in hun gedrag vertonen. Ze kunnen lusteloos of apathisch zijn en minder interesse tonen in hun omgeving. Sommige honden worden juist rusteloos en kunnen niet goed stilzitten. Verder kunnen stemmingsveranderingen, prikkelbaarheid of agressiviteit voorkomen bij zieke honden. Als je merkt dat je hond zich anders gedraagt dan normaal, kan dit wijzen op een onderliggende ziekte.

Veranderingen in de vacht

Een gezonde hond heeft een glanzende vacht zonder kale plekken of huidirritaties. Als je merkt dat de vacht van je hond dof is, dat er kale plekken ontstaan of dat je hond constant aan zijn huid krabt, kan dit duiden op een allergie, parasieten of een huidaandoening. Het is belangrijk om de vacht van je hond regelmatig te controleren op afwijkingen en bij veranderingen contact op te nemen met de dierenarts.