vorige pagina.

Hond aan de lijn laten lopen

Hond aan de lijn laten lopen

Houd uw hond niet op met het trekken aan de lijn? Het is pittig om uw hond te leren aan de lijn te lopen. Maar uiteindelijk heeft u er altijd plezier van. Lees hier welke stappen u moet volgen om een hond aan de lijn te laten lopen.

Hoe leer ik mijn hond aan de lijn lopen?

Je leert een hond om goed aan de lijn te volgen door dit heel vaak te oefenen. In het begin oefen je slechts enkele minuten en je bouwt dit op. Laat eerst je hond wennen aan de riem. Voor ons is een riem een vanzelfsprekend iets. Voor een hond is het een vreemd voorwerp. Begin om de halsband om te doen bij de hond om hem daar alvast aan te laten wennen. Pas daarna lijn je de hond aan.
Wat voor riem wil je gaan gebruiken? Een leren riem met halsband, waarbij de hond genoeg ruimte krijgt om netjes naast je lopen, of kies je voor een lange lijn die uitrolt naarmate de hond verder weg loopt. Deze laatste is niet geschikt om netjes naast de baas te leren lopen, of je moet deze lijn constant "op slot"zetten.

Je wilt graag dat je hond niet trekt, vooral bij een grote, sterke hond is dit erg belangrijk. Je wordt niet graag over de straat getrokken door je hond, ook komt dit de veiligheid niet ten goede. Ook bij kleinere honden is het wel zo fijn als deze niet trekken en je als het ware voorttrekken aan de lijn. Een hond die netjes aangelijnd meeloopt kan ook door kinderen meegenomen worden, als deze kinderen ten minste oud genoeg zijn. En anders is het gezellig om kinderen in jouw bijzijn de hond te laten begeleiden.

Oefeningen 

Het kost wel wat oefening en dus tijd voordat een hond keurig met je meeloopt.
Er is zoveel te zien en te besnuffelen onderweg. Heb je zelf een stukje tuin dan is het een goed plan thuis te beginnen met oefenen, op eigen terrein is minder afleiding en de aandacht gaat naar de baas. Zorg dat er zeker in het begin geen storende factoren inde buurt zijn, bijvoorbeeld rennende kinderen. Je hebt dan niet de volledige aandacht van de hond. Dit moet later na veel oefening ook getraind worden. Maar begin dus maar eens rustig aan in een bekende omgeving. Loop niet te rukken en te trekken. De hond kan dit zien als een spelletje touwtrekken en gaat dus heerlijk meedoen. Van goed meelopen is dan geen sprake.

Zoals gezegd moet de hond eerst aan de halsband wennen, daarna aan de riem. Leer hem stukje voor stukje en niet in één oefening: volg, zit en af bijvoorbeeld.
Bedenk welk commando jou het beste lijkt en gebruik dat consequent. Ook alle andere gezinsleden dienen allemaal hetzelfde commando te gebruiken.

Volg de hond goed 

Goed volgen van de hond betekent de aandacht van de hond vast kunnen houden.
Zorg ervoor dat je een speeltje waar de hond gek op is in je hand hebt, of stop een favoriet koekje in je zak. Het kopje van de hond zal dan steeds naar jou gericht zijn. Beloon hem daarna met je stem, een vrolijke, hoge stem! En soms met iets lekkers.
Gebruik het commando: volg en doe enkele stappen, geen lange weg ineens.
Gaat een klein stukje goed, beloon de hond, geef hem vrij en speel enthousiast met hem. Dit bouw je op. Vraag steeds om de aandacht, heb geduld. Gaat het eens een keer wat minder, word dan niet boos, stop even en probeer het later nog eens.
Dwing niets af, je hond moet graag voor je willen werken en dat kun je bewerkstelligen door vaak en kort te oefenen en pas later de oefeningen uit te breiden.

Het is voor jezelf en voor iedereen die in de toekomst met de hond gaat wandelen erg prettig als de hond of links of rechts van je loopt. Dan struikel je niet over hem onderweg. Het is een kwestie van aanleren, je hond volgt vanzelf het aangeleerde: het wordt een goede gewoonte om netjes naast de begeleider te volgen.

Forum

Mijn hond Benji, een Friese stabij van 11 jaar, is helaas overleden. Oorspronkelijk wilde ik er een pup bij nemen, maar dat kan dus niet meer. Nu ben ik op zoek naar een stabij pup, hoeft niet raszuiver, of een vergelijkbaar ras.
antwoord
Hallo Ik heb nog geen hond, maar ben op zoek. Wij waren een aardig eind toen bleek dat onze zoon van 10 allergisch is voor honden. Nu lees ik veel over hondenallergie en heb diverse mensen met hond + allergie gesproken. Het is duidelijk dat er hypo ...
antwoord
Ik heb een beagle van 26 weken en onlangs al onze inspanningen lukt het ons niet om hem zinderlijk te maken. We zetten hem altijd buiten of gaan met hem lopen na dat hij uit de bench komt of gegeten heeft maar hij lijkt het niet te snappen. Soms ...
antwoord
Hoi, Mijn dierenarts raad mij aan om meer Omega-3 te geven aan mijn hond. Omega-3 zou op veel zaken een positief effect hebben (hartaandoening, haaruitval, hersenontwikkeling). Zodoende heb ik Toshi Omega-3 met multivitamines gekocht ...
antwoord
mijn chow chow komt bij Ilona en Gerwin Biesheuvel van Gameren vandaan uit een brabants dorp Wijk en aalburg. Hele lieve mensen die een hart voor dieren hebben. Hondjes zien er heel goed uit, goed sociaal opgevoed, en dat merk je echt in ...
antwoord
Ik ben Manon, wij hebben een Amerikaanse Staffordshire van bijna 2. Hij heet Bink. Het is Een enorme lieve enthousiaste en super aanhankelijke hond. Hij hoort echt bij de familie, en we zijn allemaal heel erg gek op hem. Ik zou graag positieve ...
antwoord
Start nieuw berichtnaar forum

Leden foto's

Hond aan de lijn laten lopen Hond aan de lijn laten lopen

Jouw hond, vereniging of bedrijf hier?

Wil je een vermelding op deze pagina of je hond laten zien? Meld je dan aan voor een gratis account!

Aanmelden