vorige pagina.

Hond en kind

Hond en kind

Een hond en kinderen is een prachtige combinatie. Het samenspel tussen een kind en honden is vertederend om te zien. Als je echter van plan bent een hond aan te schaffen is het belangrijk te kijken naar en rekening te houden met de gezinssituatie.

Je moet namelijk weten of de hond binnen het gezin past. Zijn er kinderen in het gezin? Kies dan een hond die kindvriendelijk is. Ook wanneer er nog geen kinderen in het gezin zijn, is het belangrijk er over na te denken of dat er op korte termijn misschien kinderen zullen komen. Het is belangrijk dat je goed nadenkt over het ras. Als er straks een baby komt of er zijn al kinderen, dan zal hier veel aandacht naar toe gaan, het is dan belangrijk dat de hond ook aandacht blijft krijgen. Weet je nu al dat je tijd tekort gaat komen, denk er dan eens extra goed na of het wel verstandig is om een hond te nemen, want het zal dan of ten koste van de kinderen of ten koste van de hond gaan. Daar heb je dan weer geen goed gevoel bij. Op deze manier is het hebben van een hond dan niet erg ontspannend, het geeft alleen frustratie.

Hond of kind?

Het is niet de bedoeling een hond aan te schaffen, dan kinderen te krijgen en dan de hond op te ruimen, weg te geven aan vrienden of naar een asiel te brengen. Toch gebeurt dit te vaak. Veel mensen bedenken zich pas wanneer ze kinderen hebben dat het eigenlijk teveel voor hen is, de hond moet op tijd wandelen en eten, maar de kinderen ook. Dit vraagt van sommige ouders teveel en zeker wanneer beide ouders werken. De hond wordt in deze situatie meer als last gezien dan als gezelschapsdier. Dit is een kwestie waar vooraf goed over nagedacht moet worden want een hond en kinderen kunnen goed samen, maar je moet er wel goed over nadenken hoe je het aan gaat pakken en welk ras je gaat nemen. Pak je het goed aan, dan is het opvoeden van een hond super leuk. Je plukt er ook zelf de vruchten van. Het hebben van een huisdier geeft meerwaarde aan je leven en aan het leven van je gezin. Iedereen leert rekening houden met het huisdier en leert het verzorgen ervan.

Welk ras is de beste keuze?

Veel mensen denken bij een herder aan een agressieve hond en vinden dat deze honden niet goed samen gaan met kinderen, maar dit is niet het geval. Natuurlijk komen er in elk ras "moeilijke"honden voor, hetgeen vaak te wijten is aan een verkeerde opvoeding. Een hond is van nature niet vals. De meeste hondenrassen kunnen juist goed samen met kinderen, het is maar net hoe je er zelf mee om gaat. Let er op dat de hond niet te beschermend is voor de kinderen. Ook dit kun je voorkomen door de hond goed zijn plaats te laten weten en het zo consequent te houden: de hond is de laagste in rang in het gezin of hij nu groot of klein is.

Of je nu een kleine of een grote hond neemt, elke hond heeft zorg en aandacht nodig. Houd wel rekening met de hond, of die genoeg ruimte heeft in jouw woonsituatie. Heb jij een fijne tuin of een balkon? Als je er steeds met de hond uit moet en je hebt kleine kinderen dan kost dit behoorlijk wat energie en tijd (kinderen telkens aankleden bijvoorbeeld). En wat als de kinderen ziek zijn, de hond moet toch enkele keren naar buiten om zijn behoefte te doen. Een tuin met een aparte hondentoilet is erg prettig, een hond kan op een balkon natuurlijk leren poepen en plassen, maar heeft dan te weinig beweging. Dit laatste kan voor behoorlijk wat stress zorgen bij de hond.
Kies je er toch voor ondanks het vele werk dat een hond met zich meebrengt, neem dan de tijd om de hond aan het gezin te laten wennen. Bouw de band tussen hond en kinderen rustig op. Het is belangrijk dat de kinderen leren omgaan met de hond. Dat ook de hond rust nodig heeft, een hond is een maatje geen speelgoed. 

Eigen plaats

Het is belangrijk kinderen te leren dat zij bij de hond uit de buurt moeten blijven wanneer deze in zijn mand gaat liggen. De hond wil dan even rust, dit kan een vaste plaats zijn in huis, een mand of bijvoorbeeld een bench. Dit is dan de plaats waar de hond zich terug kan trekken en waar hij met rust gelaten moet worden. Als de kinderen dit van jongs af aan leren is dit een duidelijke afspraak, blijf het consequent volhouden: leer de kinderen respect te hebben voor de hond (geef zelf het goede voorbeeld) en de band tussen hond en kinderen zal niet meer stuk gaan. Blijf altijd wel alert, want kinderen kunnen onverwachts reageren op honden, een hond die ligt te slapen en schrikt zou van zich af kunnen bijten. Wees ook extra oplettend als er vriendjes of vriendinnetjes komen spelen. Ook deze kinderen moeten leren wat wel en niet mag bij de hond en nogmaals het is geen speelgoed!

 

Forum

Mijn hond Benji, een Friese stabij van 11 jaar, is helaas overleden. Oorspronkelijk wilde ik er een pup bij nemen, maar dat kan dus niet meer. Nu ben ik op zoek naar een stabij pup, hoeft niet raszuiver, of een vergelijkbaar ras.
antwoord
Hallo Ik heb nog geen hond, maar ben op zoek. Wij waren een aardig eind toen bleek dat onze zoon van 10 allergisch is voor honden. Nu lees ik veel over hondenallergie en heb diverse mensen met hond + allergie gesproken. Het is duidelijk dat er hypo ...
antwoord
Ik heb een beagle van 26 weken en onlangs al onze inspanningen lukt het ons niet om hem zinderlijk te maken. We zetten hem altijd buiten of gaan met hem lopen na dat hij uit de bench komt of gegeten heeft maar hij lijkt het niet te snappen. Soms ...
antwoord
Hoi, Mijn dierenarts raad mij aan om meer Omega-3 te geven aan mijn hond. Omega-3 zou op veel zaken een positief effect hebben (hartaandoening, haaruitval, hersenontwikkeling). Zodoende heb ik Toshi Omega-3 met multivitamines gekocht ...
antwoord
mijn chow chow komt bij Ilona en Gerwin Biesheuvel van Gameren vandaan uit een brabants dorp Wijk en aalburg. Hele lieve mensen die een hart voor dieren hebben. Hondjes zien er heel goed uit, goed sociaal opgevoed, en dat merk je echt in ...
antwoord
Ik ben Manon, wij hebben een Amerikaanse Staffordshire van bijna 2. Hij heet Bink. Het is Een enorme lieve enthousiaste en super aanhankelijke hond. Hij hoort echt bij de familie, en we zijn allemaal heel erg gek op hem. Ik zou graag positieve ...
antwoord
Start nieuw berichtnaar forum

Leden foto's

Hond en kind

Jouw hond, vereniging of bedrijf hier?

Wil je een vermelding op deze pagina of je hond laten zien? Meld je dan aan voor een gratis account!

Aanmelden