vorige pagina.

Hond leren los lopen

Hond leren los lopen

U wilt graag dat u uw hond los kan laten lopen tijdens een boswandeling bijvoorbeeld. Het is dan belangrijk dat je hond weet wat wel en niet mag tijdens het los lopen. Maar als de hond niet is aangeleerd hoe hij kan los lopen, zal hij snel zijn eigen plan trekken. Je kunt echter vrij simpel een hond aanleren om los te lopen.

Hoe leer ik dat mijn hond los moet lopen en bij me moet blijven?

Zoals het keurig volgen aan de lijn in je eigen tuin kan beginnen, kun je ook het los lopen en naast de baas blijven lopen eerst op eigen terrein aanleren. Gaat dit telkens zonder problemen, dan is het de kunst om dit "buiten de poort"ook te doen.
De hond krijgt zoveel prikkels op straat dat dit een moeilijke opdracht is. Ook voor deze opdracht geldt rustig aan opbouwen, niet meteen in een drukke winkelstraat uitproberen (daar mag een hond trouwens nooit los lopen). Misschien is er in de buurt een afgezet terrein waar je kunt trainen. Neem geen enkel risico hierbij, een ongeluk met een los lopende hond is snel veroorzaakt.

Aangelijnd of niet?

Eerst moet je in elk geval je hond heel goed kennen. Is het een bange hond, een dominante hond, is het een reu die geheel volgens de wet der natuur een loopse teef achterna gaat enz. Vertrouw je je hond voldoende? Luistert je hond over het algemeen erg goed? Dit laatste is van essentieel belang voordat je de hond op vreemd terrein los laat. Er kunnen altijd onvoorziene omstandigheden zijn, waardoor je hond bijvoorbeeld schrikt en weg loopt. Het zal niet de eerste keer zijn dat een hond zoekraakt op vakantie bijvoorbeeld. Hij weet dan de weg naar huis niet (uitzonderingen zijn er altijd) en loopt onderweg allerlei risico's voordat hij in een asiel terecht komt. Dus ver van huis nooit een hond niet aangelijnd meenemen. Maar ook dicht bij huis loop je risico, in elk geval van het drukke verkeer. Trouwens op de meeste plaatsen krijg je een fikse boete als je hond niet is aangelijnd.

Hondencursus

Toch leer je op de hondencursus, voor honden die al behoorlijk getraind zijn, het los volgen en bij de baas blijven. Vertrouwen en goed luisteren onder alle omstandigheden is hiervoor een voorwaarde. Het is dan ook niet gemakkelijk, niet voor de baas en niet voor de hond.

Zorg ervoor dat je de aandacht van de hond vasthoudt. Een hond die dit gaat trainen heeft meestal al een heel hechte band met zijn baas. Hij zal daarom al heel goed luisteren en graag werken voor zijn baas. Laat de hond naar je opkijken en beloon hem. Begin ook weer met korte afstanden en breidt het pas uit als dit goed gaat. Beloon met een lekkernij, je stem of door een leuk spelletje met de hond te doen. Je hond weet dat er iets leuks volgt en zal je blijven aankijken en volgen tot het "feest" begint.

Het is een erg moeilijke oefening maar je zult een trotse baas met hond zijn als het jullie samen lukt. Het maakt de band, het vertrouwen nog steviger. Maar neem geen risico, je hebt namelijk de omgeving niet in de hand.

Forum

Mijn hond Benji, een Friese stabij van 11 jaar, is helaas overleden. Oorspronkelijk wilde ik er een pup bij nemen, maar dat kan dus niet meer. Nu ben ik op zoek naar een stabij pup, hoeft niet raszuiver, of een vergelijkbaar ras.
antwoord
Hallo Ik heb nog geen hond, maar ben op zoek. Wij waren een aardig eind toen bleek dat onze zoon van 10 allergisch is voor honden. Nu lees ik veel over hondenallergie en heb diverse mensen met hond + allergie gesproken. Het is duidelijk dat er hypo ...
antwoord
Ik heb een beagle van 26 weken en onlangs al onze inspanningen lukt het ons niet om hem zinderlijk te maken. We zetten hem altijd buiten of gaan met hem lopen na dat hij uit de bench komt of gegeten heeft maar hij lijkt het niet te snappen. Soms ...
antwoord
Hoi, Mijn dierenarts raad mij aan om meer Omega-3 te geven aan mijn hond. Omega-3 zou op veel zaken een positief effect hebben (hartaandoening, haaruitval, hersenontwikkeling). Zodoende heb ik Toshi Omega-3 met multivitamines gekocht ...
antwoord
mijn chow chow komt bij Ilona en Gerwin Biesheuvel van Gameren vandaan uit een brabants dorp Wijk en aalburg. Hele lieve mensen die een hart voor dieren hebben. Hondjes zien er heel goed uit, goed sociaal opgevoed, en dat merk je echt in ...
antwoord
Ik ben Manon, wij hebben een Amerikaanse Staffordshire van bijna 2. Hij heet Bink. Het is Een enorme lieve enthousiaste en super aanhankelijke hond. Hij hoort echt bij de familie, en we zijn allemaal heel erg gek op hem. Ik zou graag positieve ...
antwoord
Start nieuw berichtnaar forum

Jouw hond, vereniging of bedrijf hier?

Wil je een vermelding op deze pagina of je hond laten zien? Meld je dan aan voor een gratis account!

Aanmelden