Er zijn honden die probleemgedrag vertonen, maar wat verstaat men onder probleemgedrag? Dit is voor iedereen verschillend. Het kan zijn dat mensen honden die blaffen als probleemhond ervaren, maar het kan ook zijn dat alleen bijtende honden worden gezien als probleemhonden.
Het is belangrijk dat men weet wat er aan gedaan kan worden, en nog beter is het om te weten waar het gedrag vandaan komt. Wellicht heb je professionele hulp nodig. Wacht daar dan niet mee. Soms zijn kleine veranderingen in aanpak reeds voldoende om tot het gewenste gedrag van de hond te komen en het probleemgedrag te laten verdwijnen.
Oorzaak probleemgedrag
Probleemgedrag van honden kan verschillende oorzaken hebben. Om te beginnen moet je jezelf afvragen of je de hond al lange tijd hebt. Het kan zijn dat je de hond van pup af aan hebt, dan kun je de hond naar je eigen hand zetten, zelf opvoeden met je eigen ideeën die je hebt over het goed functioneren van je hond. En je hebt als voordeel dat je probleemgedrag ook aan kunt pakken, op jouw manier, je kent immers vaak de oorzaak omdat je weet wat je hond heeft meegemaakt. Voor de hond is het ook eenvoudiger om steeds dezelfde baas, met een consequente opvoeding te hebben. Je hond heeft wel recht op aandacht en tijd van de baas, denk daar goed aan ook bij hondenweer. Een week intensief trainen en dan drie weken niet, dan ga je terug naar af!
Je hond kan ook uit het asiel komen, deze hond verdient ook een eerlijke kans. Je weet niet altijd waarom een hond in een asiel geplaatst is, de vorige baas vertelt dit niet altijd eerlijk aan de verzorgers in het asiel. Dan is de kans groot dat er probleemgedrag reeds bij de hond aanwezig is, dat is erg moeilijk aan te pakken, maar niet onmogelijk. Dit zijn probleemhonden, die een aparte aanpak nodig hebben, die niet in een gewone groep kunnen mee doen. Het kan zijn dat de hond vroeger gebeten is door een andere hond, of is mishandeld door de mens, dit zijn allemaal redenen waardoor een hond probleemgedrag kan vertonen.
Het is belangrijk om te weten dat probleemgedrag niet altijd door de hond zelf wordt veroorzaakt. Als de hond vroeger mishandeld is, dan kan de hond er zelf niets aan doen dat de hond bang is wanneer er handen omhoog worden gestoken. De hond is dan bang weer geslagen te worden en zal ineen duiken. Hoe dan ook, het is belangrijk dat de oorzaak duidelijk is, maar zoals je kunt lezen is dat niet altijd mogelijk. Belangrijk bij probleemhonden is het om het vertrouwen te winnen. Pas dan kun je verder gaan met heel veel spelen en leren.
Als je een hond vanaf de acht weken hebt kun je vaak wel zien waar gedrag vandaan komt. Op deze manier kun je het gedrag ook beter aanpakken.
Als een hond probleemgedrag vertoont, kan dit gevolgen hebben. We nemen als voorbeeld een hond die als pup een paar keer is gebeten door een grotere hond. De pup laat alles gebeuren, maar nu hij een jaar ouder is, wil de hond andere honden gaan bijten en is hij niet meer sociaal naar andere honden toe. Dit gedrag kan komen omdat de hond toen hij pup was gebeten is.
Het is belangrijk dat je op een positieve manier met gedrag om gaat, negeer andere honden en loop rustig door. Praat tegen de hond en blijf met hem bezig, zorg dat de hond de aandacht bij jou heeft en beloon de hond wanneer hij naar jou kijkt en niet gromt naar zijn soortgenoot. De aandacht kun je het beste krijgen, door te praten of door een koekje mee te nemen. Werken de koekjes niet meer dan kun je best eens worst of kaas gebruiken, niet te vaak natuurlijk, maar het gaat er om dat de hond weet dat hij de aandacht bij jou moet leggen.
De gevolgen van probleemgedrag zou je kunnen beperken als je intensief met deze problemen aan de gang kunt gaan. Probeer de hond af te leiden wanneer hij in zijn ‘verkeerde' bui raakt. Zo zie je maar dat activiteiten welke in de puppytijd voorkomen, veel gevolgen kunnen hebben voor de toekomst van de groter wordende hond.
Wil je een vermelding op deze pagina of je hond laten zien? Meld je dan aan voor een gratis account!
Aanmelden