vorige pagina.

Australian Labradoodle

Australian Labradoodle

Wanneer u een lieve, gezellige, vrolijke, trouwe en zeer aaibare vriend zoekt, die graag bij u in de buurt is en er grappig uitziet, moet u zeker denken aan een Australian Labradoodle. Dit is de “mensen”hond in optima forma, die ook nog eens allergievriendelijk blijkt te zijn.

Algemeen beeld

Raskenmerken

De Australian Labradoodle laat zich goed beschrijven als vrolijke, intelligente, actieve, grappige menslievende krullenbol met allergievriendelijke eigenschappen.

Karakter

De Australian Labradoodle is vrolijk, vriendelijk en sociaal ten opzichte van ieder mens en dier. Hij is dol op aandacht, spelen en kinderen, dominantie is hen vreemd en ruzie zoeken doen ze niet graag. Een Australian Labradoodle heeft wel veel behoefte aan mensen om zich heen en is er niet dol op om alleen gelaten te worden.

Gebruik/functies

De Australian Labradoodle is zeer geschikt als familiehond, maar kan ook heel goed ingezet worden als hulphond. Ze worden regelmatig gebruikt als therapiehond voor kinderen met autisme, down of andere speciale behoeften.

Lichaamsbeweging

Australian Labradoodles hebben zeker behoefte aan fysieke, maar ook aan geestelijke uitdaging. Ze nemen geen genoegen met een rondje om het huis, maar houden ervan om met hun baas op pad te gaan voor een flinke wandeling. Per dag hebben ze toch al snel 1,5 tot 2 uur beweging nodig. Veel Australian Labradoodles zijn ook dol op zwemmen.

Verzorging

Een Australian Labradoodle is een matige en kritische eter. Voor veel dingen haalt hij gewoon zijn neus op. Dus soms is het even zoeken naar het juiste kwaliteitsvoer. Wat betreft verzorging neemt verder de verzorging van de vacht de meeste tijd in beslag. De vacht van een Australian Labradoodle valt niet of nauwelijks uit, maar klit wel. Per week moet er toch al snel zeker gerekend worden op minimal 1 uur zeer grondig borstelen. En tijdens de periode waarin de puppyvacht verruild wordt voor de volwassen vacht, moet er nog meer geborsteld worden om te voorkomen dat er 1 hele grote klittenbol ontstaat. Ook moet de vacht regelmatig getrimd worden, anders worden de haren wel erg lang en wordt het vrijwel onmogelijk om er met een borstel goed doorheen te komen.

Omgang met kinderen

De Australian Labradoodle is bij uitstek een echte kindervriend. De honden vinden kinderen erg leuk en meestal vinden kinderen de honden ook erg leuk, omdat ze er met hun vriendelijke uistraling en zachte krullende vacht uitzien als een knuffeldier waar de batterijen niet van op kunnen raken. Uiteraard blijft een waarschuwing op zijn plaats: het blijven honden en af en toe (zeker als ze pup zijn) hebben ze hun rust nodig en moeten kinderen leren om de hond ook af en toe rustig te laten slapen. Maar de interactie tussen de Australian Labradoodle en kinderen is meer dan geweldig. Niet voor niets zijn ze zo’n success als maatje voor kinderen met gedragsproblemen.

Geschiedenis

De Australian Labradoodle is een hond die zijn oorsprong kent als hulphond voor mensen met een allergie. Door de kruising van een Labrador en een Poedel probeerde men een hond te krijgen die wat betreft karakter zeer geschikt was als hulphond en wat betreft vacht allergievriendelijk. Deze eerste kruising was wat betreft geschiktheid als hulphond en wat betreft allergievriendelijkheid nog niet stabiel. Door verdere kruisingen en inbreng van andere rassen als de Amerikaanse en Engelse Cockerspaniel, de Curly Coated Retriever en de Ierse Waterspaniel ontstond de huidige Australian Labradoodle: een hond, zeer geschikt als huishond, als hulphond en bovendien allergievriendelijk (hoewel niet iedereen met een allergie goed reageert op de Australian Labradoodle)

Uiterlijke kenmerken

Lichaamsbouw

De Australian Labradoodle is compact, maar sierlijk gebouwd. De staart heeft de vorm van een sabel, hij heeft hangende oren, en grote ogen met hele lange wimpers. Opvallend zijn natuurlijk zijn mooie, lange krullende haren.

Kleur

De Australian Labradoodle komt in heel veel kleuren voor. Je hebt eenkleurige honden in de kleuren, zwart, zilver, chocolade (verschillende tinten), rood, abrikoos en crème, maar ook heb je tweekleurige honden (de zogenaamde parti’s)

Schofthoogte

Er zijn Australian Labradoodles in drie verschillende formaten:
De mini doodles: schofthoogte tussen de 35 en 42 cm en een gewicht tussen de 7 en 13 kilo
De medium doodles: schofthoogte tussen de 43 en 52 cm en een gewicht tussen de 13 en 20 kilo
De standaard doodles:schofthoogte tussen de 53 en 63 cm en een gewicht tussen de 23 en 30 kilo

Ogen

Australian Labradoodles hebben grote expressieve ogen met hele lange wimpers. De ogen kunnen bruin, groen of amberkleurig zijn.

Vacht

De Australian Labradoodle heeft geen ondervacht. Er bestaan Australian Labradoodles met een wollenvacht of met een fleecevacht. Een wollen vacht kan het best vergeleken worden met een soort schapenvacht: sterke kleine krullen. Een fleecevacht is veel losser van structuur en kan voorkomen met kleinere krullen (curly fleece) of met grove krullen tot bijna golven (wavy fleece). De vacht mag nauwelijks uitvallen en mag ook niet ruiken.

Staart

De staart wordt vrolijk gedragen in de vorm van een sabel. Ook komen er nog staarten voor die meer in een krul worden gedragen.

Overige

De grote meerderheid van de fokkers van Australian Labradoodles is aangesloten bij de Australian Labradoodle Association Europe (www.alaeu.com). De hierbij aangesloten Nederlandse fokkers zijn te vinden via de Nederlandse tak hiervan: Australian Labradoodle Vereniging Nederland (www.alanl.nl). Wanneer u een betrouwbaar adres zoekt voor de aanschaf van een Australian Labradoodle of u zoekt verdere informatie over de honden kunt u op deze websites terecht.

Rasindeling

Een bijdrage van : ALAEU/ALVN

Forum

Mijn hond Benji, een Friese stabij van 11 jaar, is helaas overleden. Oorspronkelijk wilde ik er een pup bij nemen, maar dat kan dus niet meer. Nu ben ik op zoek naar een stabij pup, hoeft niet raszuiver, of een vergelijkbaar ras.
antwoord
Hallo Ik heb nog geen hond, maar ben op zoek. Wij waren een aardig eind toen bleek dat onze zoon van 10 allergisch is voor honden. Nu lees ik veel over hondenallergie en heb diverse mensen met hond + allergie gesproken. Het is duidelijk dat er hypo ...
antwoord
Ik heb een beagle van 26 weken en onlangs al onze inspanningen lukt het ons niet om hem zinderlijk te maken. We zetten hem altijd buiten of gaan met hem lopen na dat hij uit de bench komt of gegeten heeft maar hij lijkt het niet te snappen. Soms ...
antwoord
Hoi, Mijn dierenarts raad mij aan om meer Omega-3 te geven aan mijn hond. Omega-3 zou op veel zaken een positief effect hebben (hartaandoening, haaruitval, hersenontwikkeling). Zodoende heb ik Toshi Omega-3 met multivitamines gekocht ...
antwoord
mijn chow chow komt bij Ilona en Gerwin Biesheuvel van Gameren vandaan uit een brabants dorp Wijk en aalburg. Hele lieve mensen die een hart voor dieren hebben. Hondjes zien er heel goed uit, goed sociaal opgevoed, en dat merk je echt in ...
antwoord
Ik ben Manon, wij hebben een Amerikaanse Staffordshire van bijna 2. Hij heet Bink. Het is Een enorme lieve enthousiaste en super aanhankelijke hond. Hij hoort echt bij de familie, en we zijn allemaal heel erg gek op hem. Ik zou graag positieve ...
antwoord
Start nieuw berichtnaar forum

Leden foto's

Dancy
Limo
Coco
Kato
Maxime

Fokkers

Australian Labradoodles Van de Annahoeve

Australian Labradoodles Van de Annahoeve fokker van Australian Labradoodles sinds 2006

Citydoodles

Citydoodles Kleinschalige fokker van mini en medium Australian Labradoodles, aangesloten bij de Australian Labradoodle Association Europe

dm koelewijn

dm koelewijn Upsidedown Australian labradoodles Kleinschalige fokker van Australian labradoodles Op deze website vind je meer informatie over de Australian labradoodle en toekomstige nestjes, Veel leesplezier en misschien tot ziens!

Geldersedoodles

Geldersedoodles Onze topper Limo komt hier vandaan.

Verenigingen

Australian Labradoodle Association Europe

Australian Labradoodle Association Europe De vereniging van fokkers van Australian Labradoodles in Europa (www.alaeu.com). Speciaal voor Nederland zijn de hierbij aangesloten Nederlandse fokkers te vinden op website van de Australian Labradoodle Vereniging Nederland (www.alanl.nl).

Jouw hond, vereniging of bedrijf hier?

Wil je een vermelding op deze pagina of je hond laten zien? Meld je dan aan voor een gratis account!

Aanmelden