vorige pagina.

Chihuahua

Chihuahua

De CHIHUAHUA is het kleinste hondenras op aarde.
Dit ras behoort tot de FCI rasgroep (9) GEZELSCHAPSHONDEN.
De Chihuahua is in twee groepen verdeeld; namelijk de korthaar en de langhaar. Beide haar variaties kunnen van verschillende lengte zijn en zowel met als zonder ondervacht (dubbele of enkele vacht)
Alle vacht soorten zijn toegestaan maar worden op een tentoonstelling/show apart gekeurd. Anno 2011 mogen beide (nog)wel in de fok gekruist worden.
Dat de Chihuahua een gezelschapshond is is wel duidelijk te zien aan het karakter. Het liefst gaan ze overal met de baas mee naartoe en houden alles wat het baasje doet nauwlettend in de gaten. Dit laatste getuigt ook van de schranderheid en intelligentie van dit hondje.

Algemeen beeld

Raskenmerken

De naam Chihuahua komt uit Mexico waar ook het ras oorspronkelijk vandaan komt. Chihuahua is een provincie in Mexico.

Karakter

Goed gesocialiseerd is de Chihuahua een geweldige kindervriend en lief naar alle mensen. Maar toch is het ook vaak een heel waaks hondje en zal flink van zich laten horen als het iemand niet vertrouwt. Sommige zijn felle hielenbijters en hebben hierdoor het ras ia dan ook zeer belangrijk voor de Chihuahua pup. Als ook het fokken met lieve en geestelijk gezonde ouderdieren. Een gezonde Chihuahua is blij en vrolijk, zeer aanhankelijk (gek op aaien en knuffelen en graag op schoot) speels en ook blij om een wandeling te maken en op avontuur te gaan in b.v. het bos. Het is geen angstig hondje maar is zich bewust van zijn kwetsbaarheid door zijn maat. Hierdoor kunnen ze nogal snel tekeer gaan tegen honden die ze tegenkomen. (Met het motto: de aanval is de beste verdediging) Ontmoedigen van dit gedrag is belangrijk omdat het honden kan uitlokken aan te vallen.
Een Chihuahua kan prima een waakhondje zijn.

Gebruik/functies

Chihuahua's zijn altijd heerlijke "bedkruikjes" gebleken. Een taak die ze graag vervullen. Natuurlijk zijn ze fijn gezelschap voor, en verdrijven de eenzaamheid bij, (vooral oudere) mensen. Ze leren graag op een kattenbak of krantje hun behoefte te doen zodat ook minder mobiele mensen een Chihuahua kunnen nemen. Natuurlijk heeft het hondje beweging nodig maar een tijdje het huis niet uit is geen bezwaar.
Maar een Chihuahua kan ook prima muizen vangen, ze zijn snel en kunnen flink toebijten als het moet.
Dit hondje kan heel veel leren !!

Lichaamsbeweging

Dit hondje heeft minder beweging nodig dan zijn grote collega viervoeters, toch wil ze best graag een paar uurtjes mee wandelen en kunnen daar erg van genieten.

Verzorging

Dit ras moet eens per week een borstel door de vacht waardoor losse haren verwijderd worden en eventuele klitjes (bij de langhaar) uit de vacht gaan en voorkomen worden. De darmen zijn meestal sterk en goed bestand tegen wisselend voer en nu en dan een hapje mensen eten meesmikkelen (niet te zout of te gekruid!!)
De Chihuahua houdt van de warmte en wil in de kou soms best graag een truitje of jasje aan.

Omgang met kinderen

Zoals hier boven al beschreven, een Chihuahua is een fijne kindervriend als ze hieraan gewend zijn.
Let op dat kinderen voorzichtig met dit kleine hondje omgaan!!!

Geschiedenis

Dit ras komt uit Mexico alwaar ze oorspronklijk groter waren dan de mini Chihuahua's die nu te koop worden aangeboden. Een Chihuahua van 5 Kilo was in Mexico heel gewoon, en dit was een oersterke hond die geweldig kon rennen en springen.
In de loop van de tijd proberen mensen deze hond steeds kleiner te fokken wat beslist problemen heeft opgeleverd.

Uiterlijke kenmerken

Lichaamsbouw

Liefst niet te hoog op de poten en even hoog als lang gebouwd. (vierkant)

Kleur

Alle kleuren zijn toegestaan met uitzondering van Merle (omdat deze genetische factor gezondheids problemen meebrengt)

Schofthoogte

15 tot 23 centimeter schofthoogte.
0.5 tot 3.5 kilo gewicht.

Ogen

Zo donker mogelijk rond oog wat niet teveel uitpuilt maar sprekend is en schranderheid uitdrukt.

Vacht

Zowel langharig als kortharig met of zonder ondervacht.

Staart

Liefst hoog gedragen over de rug heen gedragen in een krul. De staart is vaak iets breed afgeplat.

Overige

Doordat de Chihuahua tegenwoordig zo klein gefokt wordt zijn er veel gezondheids problemen ontstaan. De gebitjes passen niet meer in het te kleine bekje. Organen komen in de verdrukking waardoor ze hun functies niet meer goed kunnen uitvoeren met alle ellende vandien. De oogjes kunnen extreem uitgaan puilen waardoor er oogproblemen ontstaan ect. Tevens hebben de hele kleintjes soms last van een vallende bloedsuiker spiegel waardoor ze in coma kunnen raken en sterven als er niet onmiddelijk wordt ingegrepen.
Een Chihuahua van 2-3 kilo is meestal gezond en kan wel 18 jaar worden!
Een euvel waar meer kleine rasse mee kampen is Patella Luxatie, een genetisch slecht kniebouw waarvan de Chihuahua in mindere of meerdere mate last van kan hebben. In ernstige gevallen is een oparatie de beste optie.

Rasindeling

Rasgroep 9: Gezelschapshonden
» Sectie Chihuahua

Een bijdrage van : Familie Harmsen

Forum Gezelschapshonden

Mijn hond Benji, een Friese stabij van 11 jaar, is helaas overleden. Oorspronkelijk wilde ik er een pup bij nemen, maar dat kan dus niet meer. Nu ben ik op zoek naar een stabij pup, hoeft niet raszuiver, of een vergelijkbaar ras.
antwoord
Hallo Ik heb nog geen hond, maar ben op zoek. Wij waren een aardig eind toen bleek dat onze zoon van 10 allergisch is voor honden. Nu lees ik veel over hondenallergie en heb diverse mensen met hond + allergie gesproken. Het is duidelijk dat er hypo ...
antwoord
Ik heb een beagle van 26 weken en onlangs al onze inspanningen lukt het ons niet om hem zinderlijk te maken. We zetten hem altijd buiten of gaan met hem lopen na dat hij uit de bench komt of gegeten heeft maar hij lijkt het niet te snappen. Soms ...
antwoord
Hoi, Mijn dierenarts raad mij aan om meer Omega-3 te geven aan mijn hond. Omega-3 zou op veel zaken een positief effect hebben (hartaandoening, haaruitval, hersenontwikkeling). Zodoende heb ik Toshi Omega-3 met multivitamines gekocht ...
antwoord
mijn chow chow komt bij Ilona en Gerwin Biesheuvel van Gameren vandaan uit een brabants dorp Wijk en aalburg. Hele lieve mensen die een hart voor dieren hebben. Hondjes zien er heel goed uit, goed sociaal opgevoed, en dat merk je echt in ...
antwoord
Ik ben Manon, wij hebben een Amerikaanse Staffordshire van bijna 2. Hij heet Bink. Het is Een enorme lieve enthousiaste en super aanhankelijke hond. Hij hoort echt bij de familie, en we zijn allemaal heel erg gek op hem. Ik zou graag positieve ...
antwoord
Start nieuw berichtnaar forum

Leden foto's

Chihuahua Chihuahua Chihuahua Chihuahua Chihuahua Chihuahua Chihuahua Chihuahua
Lulu
Timide
Nabu (Expect the best Casa del lissa)
Layla (Show me the way Casa del Lissa)
Ziva

Jouw hond, vereniging of bedrijf hier?

Wil je een vermelding op deze pagina of je hond laten zien? Meld je dan aan voor een gratis account!

Aanmelden