vorige pagina.

Chinese naakthond

Chinese naakthond

Chinese Naakthonden ofwel Chinese Cresteds zijn er in vele verschillende soorten en maten. Het meest aparte aan dit ras is dat er in 1 nestje zowel behaarde als naakte pups geboren kunnen worden.

De behaarde variant worden Powderpuffs genoemd. Zij krijgen als ze volwassen zijn een lange zijdeachtige sluiervacht. Bij de haarloze variant zijn er verschillende gradaties in de haarloosheid. Geprefereerd wordt een true hairless chinese crested. Een true hairless heeft enkel haar op de pootjes, het hoofd en de staart en zo goed als geen andere lichaamsbeharing. Een hond met haar op het hoofd, poten en staart, maar ook in een baan op de rug en billen wordt een medium hairless chinese crested genoemd. Een hond die overal haar heeft, maar de ondervacht mist wordt een hairy hairless genoemd. Een powderpuff heeft een ondervacht. De naakte variant zal nooit een ondervacht hebben.
Hieruit kun je dus al opmaken dat je een medium en een hairy hairless dient te scheren om deze echt mooi kaal te houden. Bij alle chinese crested groeit er haar op de snuit.

Algemeen beeld

Raskenmerken

Teefjes tussen de 23 en 30 cm, reutjes tussen de 28 en 33 cm schofthoogte.
Haarloos of juist bedeeld met een prachtige zijdezachte lange vacht.
Leergierige, slimme, aanhankelijke hondjes.

Karakter

Aanhankelijk, trouw, vrolijk en ontzettend slim en leergierig. Soms wat terughoudend naar vreemden.

Gebruik/functies

Ze worden vooral gehouden als gezelschapshond, maar een chinese naakthond is dol op leren dus ook gehoorzaamheid en behendigheid zijn geweldige dingen die je met je chinese naakthond kunt doen.

Lichaamsbeweging

Chinese naakthonden passen zich makkelijk aan aan hun baasje. Ze houden van lekker rennen, wandelen en spelen maar komt het er een keertje niet van dan is er geen man overboord. Wat uiteraard niet inhoud dat je niet met dit ras hoeft te wandelen.

Verzorging

Een chinese naakthond is een redelijk "high maintenance" hond. Een true hairless heb je amper werk aan. Hooguit eens in de maand even in bad. Een medium en hairy hairless zul je toch echt om de week (of vaker) moeten scheren om ze er naakt uit te laten zien en ook zij moeten gemiddeld 1x in de maand in bad.
Je leest veel over cremepjes en scrubben, dit alles is echt niet nodig als je je hond gewoon kwaliteitsvoer geeft.
Enkel bij de erg licht getinte naakte varianten moet je als het echt zonnig is >25 graden en de hond veel buiten is, de lichtere plekken met zonnebrand insmeren.
Een powderpuff moet minstens 2x per week goed geborsteld worden en minstens 1x in de maand in bad om de vacht mooi en makkelijk te kunnen blijven onderhouden. Ook moet het snuitje om de week geschoren worden.
Verder kan de naakte variant vooral in de puberfase (vanaf 9 maanden tot ong. 2 jaar) last krijgen van meeeters en puistjes. Ook hier zoveel mogelijk afblijven en kijken naar het voer wat je geeft.

Omgang met kinderen

Over het algemeen prima, mits ze hiermee vertrouwd zijn van jongs af aan, of op een juiste manier wordt geleerd als ze wat ouder zijn. En uiteraard mits het kind zelf ook weet hoe met honden om te gaan.

Geschiedenis

Waar de chinese naakthond oorspronkelijk vandaan komt is niet duidelijk. Er zijn veel verschillende verhalen over.
Zuid-Afrika, China....

Uiterlijke kenmerken

Lichaamsbouw

Charmante, fijn gebouwde hondjes.
Lange fijne snuit. Vloeiend

Kleur

Alle kleuren vacht zijn toegestaan.

Schofthoogte

Teefjes tussen de 23 en 30 cm,
Reutjes tussen de 28 en 33 cm.

Ogen

Zo donker als dat ze zwart lijken, amandelvormig.

Vacht

Bij een powderpuff is de vacht (half)lang en zijdezacht.
Bij een haarloze is het haar op het hoofd/voeten/staart juist stugger.
Het lichaam/vel van een chinese naakthond moet altijd warm aanvoelen.

Staart

Redelijk lang en recht. Tijdens het lopen wordt hij omhoog gedragen.

Overige

Chinese Naakthonden, variatie Haarloos hebben over het algemeen een slecht gebit.
Dit komt door de aanmaakt van het gebit in de embrionale fase en heeft te maken met de haarloosheid.
Vaak missen haarloze Chinese Crested een aantal tanden/kiezen en zijn zij deze ook sneller kwijt dan andere rassen. Powderpuffs daarintegen moeten een compleet gebit hebben en houden dit ook net als andere rassen.

Fouten die je veel tegenkomt: Bolle ogen, korte snuit, veel te veel lichaamsbeharing, voorbenen te hoog opgooien tijdens het lopen, hangende/flapperende oren bij de naakte variant. Powderpuff mag zowel staande als hangoren hebben.

Rasindeling

Rasgroep 9: Gezelschapshonden
» Sectie Naakthonden

Een bijdrage van : Mignon Tijdhof

Forum Gezelschapshonden

Mijn hond Benji, een Friese stabij van 11 jaar, is helaas overleden. Oorspronkelijk wilde ik er een pup bij nemen, maar dat kan dus niet meer. Nu ben ik op zoek naar een stabij pup, hoeft niet raszuiver, of een vergelijkbaar ras.
antwoord
Hallo Ik heb nog geen hond, maar ben op zoek. Wij waren een aardig eind toen bleek dat onze zoon van 10 allergisch is voor honden. Nu lees ik veel over hondenallergie en heb diverse mensen met hond + allergie gesproken. Het is duidelijk dat er hypo ...
antwoord
Ik heb een beagle van 26 weken en onlangs al onze inspanningen lukt het ons niet om hem zinderlijk te maken. We zetten hem altijd buiten of gaan met hem lopen na dat hij uit de bench komt of gegeten heeft maar hij lijkt het niet te snappen. Soms ...
antwoord
Hoi, Mijn dierenarts raad mij aan om meer Omega-3 te geven aan mijn hond. Omega-3 zou op veel zaken een positief effect hebben (hartaandoening, haaruitval, hersenontwikkeling). Zodoende heb ik Toshi Omega-3 met multivitamines gekocht ...
antwoord
mijn chow chow komt bij Ilona en Gerwin Biesheuvel van Gameren vandaan uit een brabants dorp Wijk en aalburg. Hele lieve mensen die een hart voor dieren hebben. Hondjes zien er heel goed uit, goed sociaal opgevoed, en dat merk je echt in ...
antwoord
Ik ben Manon, wij hebben een Amerikaanse Staffordshire van bijna 2. Hij heet Bink. Het is Een enorme lieve enthousiaste en super aanhankelijke hond. Hij hoort echt bij de familie, en we zijn allemaal heel erg gek op hem. Ik zou graag positieve ...
antwoord
Start nieuw berichtnaar forum

Leden foto's

Tiësto

Jouw hond, vereniging of bedrijf hier?

Wil je een vermelding op deze pagina of je hond laten zien? Meld je dan aan voor een gratis account!

Aanmelden