vorige pagina.

Dashond of Teckel

Dashond of Teckel

De Teckel, een bikkel in zakformaat. Wie denkt dat kleine honden minder opvoeding nodig hebben, zit er volledig naast met de aanschaf van een Teckel. Een consequente baas is een "must" om te voorkomen dat uw Teckel zijn eigen regels bepaalt in huis.

Algemeen beeld

Raskenmerken

De Teckel is er in verschillende maten en variëteiten. We kennen de langharige, kortharige en ruwharige teckels en dat ook nog eens in 3 verschillende maten. De kleinste Teckel is het "kaninchen". Daarna komt de "dwerg" en de grootste Teckel is de "standaard" teckel. Alle Teckels zijn er ook nog eens in verschillende kleuren. De meest voorkomende kleur is de wildkleur, maar daarnaast kennen we Black&Tan, Choco&Tan, Rood, Blond en zelfs schimmels.

Karakter

De Teckel is eigenzinnig en sommige mensen noemen dit eigenwijs. Het is een ideale hond voor mensen met kinderen omdat de Teckel graag onder de mensen is. De Teckel is sociaal, nieuwsgierig en vooral leergierig.

Gebruik/functies

De meeste Teckels worden aangeschaft als huishond. Hij is echter ook uitstekend geschikt voor de jacht.

Lichaamsbeweging

De Teckel is een hond die zijn energie kwijt moet. Hij is gek op het rennen in het bos of op het strand en schuwt daarbij het water niet. Het zijn prima zwemmers. Het is dan ook heel tegenstrijdig dat de meeste Teckels een hekel hebben aan regen. Onze 5 hebben dan geen enkele behoefte om te gaan lopen. Zien ze echter water om in te zwemmen, dan is er geen houden meer aan.

Verzorging

Afhankelijk van de beharing, wordt een Teckel 2 a 3 keer per jaar geplukt. Die moet gebeuren door een trimmer met Teckel-ervaring. Het zal niet de eerste keer zijn dat een Teckel geschoren van de kapper terug komt. Dit verpest zijn vacht voorgoed.

Omgang met kinderen

De Teckel is zeer sociaal en kan prima opgroeien in een gezin met kinderen. Maar zoals voor alle honden geldt, moet het kind weten wat wel en niet mag bij een hond.

Geschiedenis

De Teckels stamt oorspronkelijk af van de Franse Brak, die echter veel hoger op zijn poten stond. Van oorsprong werd de Teckel gebruikt voor de jacht. Omdat hij klein en snel is, kan hij de konijnenholen in om zijn prooi te vangen. Dit tot groot ongenoegen van de huidige Teckel bezitter die een teckel met jachtpassie heeft.

Uiterlijke kenmerken

Lichaamsbouw

Kaninchen: Gewicht ongeveer 3 - 4 kilo met een maximale borstomvang van 30 cm, gemeten op een leeftijd vanaf 15 maanden.
Dwerg: Gewicht 4 - 5 kilo met een maximale borstomvang van 35 cm
Standaard: Gewicht tot maximaal 9 kilo met een borstomvang vanaf 35 cm.

Kleur

Wildkleurig, Black&Tan, Choco&Tan, Roodharig, Blond, Schimmel, Leverkleurig.

Schofthoogte

Afhankelijk van de lichaamsbouw. Over het algemeen staat de Teckel laag op zijn pootjes

Ogen

Afhankelijk van de kleur van de Teckel. Zo heeft de Black&Tan meestal gitzwarte ogen. Soms zit er een witte rand omheen. De Choco&Tan kan bruine ogen hebben, maar groen of grijs blauw is ook mogelijk.
Wat in ieder geval als een paal boven water staat, is dat de ogen van een Teckel erg dwingend zijn. Ze zijn groot en kunnen je met een blik aankijken waarbij je weg smelt.

Vacht

Ruwharig, kortharig of langharig. Onder de Ruwharigen vallen ook de "stokhaartjes". Dit zijn Teckels met een kort gebleven vacht wat wel ruw is. Dit in tegenstelling tot de kortharigen die een glanzend zacht vacht behoren te hebben.

Staart

De staat is zo'n 25 à 30 cm lang.

Overige

Rasindeling

Rasgroep 4: Dashonden

Een bijdrage van : Sonja Koolen

Forum

Mijn hond Benji, een Friese stabij van 11 jaar, is helaas overleden. Oorspronkelijk wilde ik er een pup bij nemen, maar dat kan dus niet meer. Nu ben ik op zoek naar een stabij pup, hoeft niet raszuiver, of een vergelijkbaar ras.
antwoord
Hallo Ik heb nog geen hond, maar ben op zoek. Wij waren een aardig eind toen bleek dat onze zoon van 10 allergisch is voor honden. Nu lees ik veel over hondenallergie en heb diverse mensen met hond + allergie gesproken. Het is duidelijk dat er hypo ...
antwoord
Ik heb een beagle van 26 weken en onlangs al onze inspanningen lukt het ons niet om hem zinderlijk te maken. We zetten hem altijd buiten of gaan met hem lopen na dat hij uit de bench komt of gegeten heeft maar hij lijkt het niet te snappen. Soms ...
antwoord
Hoi, Mijn dierenarts raad mij aan om meer Omega-3 te geven aan mijn hond. Omega-3 zou op veel zaken een positief effect hebben (hartaandoening, haaruitval, hersenontwikkeling). Zodoende heb ik Toshi Omega-3 met multivitamines gekocht ...
antwoord
mijn chow chow komt bij Ilona en Gerwin Biesheuvel van Gameren vandaan uit een brabants dorp Wijk en aalburg. Hele lieve mensen die een hart voor dieren hebben. Hondjes zien er heel goed uit, goed sociaal opgevoed, en dat merk je echt in ...
antwoord
Ik ben Manon, wij hebben een Amerikaanse Staffordshire van bijna 2. Hij heet Bink. Het is Een enorme lieve enthousiaste en super aanhankelijke hond. Hij hoort echt bij de familie, en we zijn allemaal heel erg gek op hem. Ik zou graag positieve ...
antwoord
Start nieuw berichtnaar forum

Leden foto's

Ebbygail-Sanne van 't Rief
Coco-Zazou van 't Rief
Zazou
Boudewijn-Alexander
Xanthi-Vedette van de Zwikshoek

Jouw hond, vereniging of bedrijf hier?

Wil je een vermelding op deze pagina of je hond laten zien? Meld je dan aan voor een gratis account!

Aanmelden