vorige pagina.

Fila brasileiro

Fila brasileiro

Een Braziliaanse Dog, gefokt als ulitieme waakhond, kent geen pardon voor vreemde maar is enorm aanhankelijk en zacht voor zijn eigen gezin.

Algemeen beeld

Raskenmerken

Een typisch Dogachtige hond. Krachtige botten, rechthoekige bouw, compact, maar harmonisch en evenredig in de verhoudingen. Bij dit massale uiterlijk is echter duidelijk een grote beweeglijkheid en snelheid waar te nemen. Teven moeten een welomschreven vrouwelijkheid tonen die hen duidelijk onderscheidt van de reuen. De kamelengang en de "Ojeriza" het wantrouwen tegenover vreemden zijn zeer rastypische kenmerken van de fila.

Karakter

Het Karakter van de Fila is niet éénvoudig maar eens je weet hoe een Fila in elkaar zit, wil je niets anders meer.

Voor zijn eigen mensen is de Fila Brasileiro een zeer aanhankelijke, zachtaardige en gehoorzame hond. Een van de kenmerken van de fila is de "ojeriza" grote wantrouwen tegenover vreemden. Hij geeft een rustige gedrag weer, vertrouwen en zekerheid worden niet verstoord door vreemde geluiden of door een nieuwe omgeving. Hij hecht zich erg sterk aan zijn eigenaar en het gezin en heeft er veel moeite mee als hij op latere leeftijd herplaatst wordt. Hij is zelfverzekerd, moedig en behoorlijk hard voor zichzelf. De Fila is zeer waaks en heeft een aangeboren verdedigingsdrang. Hij heeft een goed territoriumgevoel en bewaakt en verdedigt het huis en de tuin, inclusief allen die hem lief zijn zeer overtuigend. Dienen er zich ongenode gasten aan of heeft de hond, waar dan ook, de indruk dat zijn baas wordt bedreigd dan bedenkt hij zich geen minuut. In huis zijn ze doorgaans heel rustig. Deze honden hebben een uitzonderlijk goede neus en enig jachtinstinct mag hun ook niet ontzegd worden.

mini-dunaangelo2Voor eigen kinderen zal de Fila geen probleem vormen, voor speelkameraadjes van uw kinderen echter wel.

De omgang met huisdieren zal weinig problemen opleveren, mits de hond hier al jong mee vertrouwd raakt, maar nieuwe huisdieren worden over het algemeen niet gemakkelijk geaccepteerd. Fila Brasileiro's staan bekend om hun wantrouwen ten opzichte van vreemden. Ze kunnen dit, afhankelijk van hun individuele karakter en mate van socialisatie, uiten door zichzelf ofwel agressief ofwel ontwijkend ten opzichte van onbekenden op te stellen.

Het spreekt voor zich dat een drukke woonwijk dan ook geen ideale leefomgeving is voor een hond van dit ras.

Regelmatige bezoekers worden, zolang de eigenaar thuis is en aangeeft dat het in orde is, over het algemeen wel geaccepteerd. Ten opzichte van andere honden, maar vooral die van hetzelfde geslacht en die niet tot de eigen roedel behoren, is een Fila vaak behoorlijk dominant.

Gebruik/functies

Een onovertroffen bewaker van de eigendommen van zijn baas, maar instinctmatig een toegewijd jager op groot wild en een veedrijver. Toont nimmer een verveelde of afwezige expressie. In rust kalm, edel en vol zelfvertrouwen. Als hij alert is, is hij vastberaden en waakzaam, met een standvastige oogopslag.

Lichaamsbeweging

In het beste geval heeft een hond van dit ras de beschikking over een heel goed omheind terrein of tuin, waar hij zijn eigen lichaamsbeweging kan bepalen. Zo nu en dan kunt u de hond aangelijnd meenemen naar onbekend terrein om hem wat nieuwe en andere indrukken op te laten doen.

Verzorging

De Fila heeft relatief weinig vachtverzorging nodig. Het is voldoende om de vacht eens per week met een harenborstel te borstelen en tijdens de verharingsperiode kan een rubberen massagehandschoen handig blijken om de dode en losgekomen haren effectief te verwijderen.

Fila's hebben een zachte ligplaats nodig om te voorkomen dat ze lelijke eeltplekken op de drukplaatsen ontwikkelen. Eeltplekken komen met name op de ellebogen voor.

Omgang met kinderen

Voor eigen kinderen zal de Fila geen probleem vormen, ze zijn over het algemeen zelfs zeer zacht en verdraagzaam, voor speelkameraadjes van uw kinderen echter wel. Het is verstandig om de hond niet bij de visite/andere kinderen achter te laten. Door zijn grote territorium drift en beschermingsdrang voor zijn eigen familie kan dit wel eens problemen opleveren.

Geschiedenis

De geschiedenis van de Fila Brasileiro gaat enkele eeuwen terug. Er zijn verschillende versies hoe dit exotische ras is ontstaan. Alle versies zijn echter nauw verbonden met de geschiedenis, kolonialisatie en ontwikkeling van Brazilië.
Welke van deze versie de juiste is zullen we misschien nooit te weten komen. Volgens velen is de Fila op een natuurlijke wijze ontstaan, zonder specifieke rasselectie. Het uiterlijk van de Fila moest er dreigend uitzien omdat het waakhonden waren die ook gebruikt werden om weggelopen slaven op te sporen. De Fila moest vee en huis beschermen tegen jaguars. Alleen moedige, sterke en harde honden konden deze taak volbrengen. Het resultaat was een super-hond met de kracht en massa van een mastiff, de neus van een speurhond, de onstuimigheid en flexibiliteit van een wilde kat en uithousingsvermogen.
Toch zijn vele het er ook over eens dat je in de Fila vooral kenmerken van Mastiff, Bulldog en Bloedhond terug kan vinden.

Uiterlijke kenmerken

Lichaamsbouw

Sterk, breed en diep lichaam, bedekt met een dikke, losse huid. De borstkas is langer dan de buik. De lichaamslengte van de schoft tot het zitvlak is gelijk aan de schofthoogte plus 10%.

Een van de belangrijkste kenmerken van het ras is de dikke, losse huid die het gehele lichaam bedekt en vooral aan de nek uitgesproken kwabben (wammen) vormt, die vaak ook voorkomen aan borst en buik. Sommige exemplaren hebben een plooi aan de zijkant van de kop, langs de hals tot aan de schouder. Als de hond in rust is, is de kop rimpelloos. Als de hond alert is, vormt de samengetrokken schedelhuid kleine, verticale rimpeltjes. De nek is buitengewoon sterk en gespierd, waardoor de indruk wordt gewekt dat hij kort is. De nek is iets gebogen aan de bovenkant en staat goed wijd van de schedel. De toppen van de schouderbladen zijn ver uit elkaar geplaatst en de schoft toont een aflopende lijn. De rug loopt geleidelijk op naar het kruis. De schoft bevindt zich op een lager punt dan het kruis: Een zadelrug of karperrug is niet toegestaan.

De onderlijn verloopt horizontaal, met een iets opgetrokken lijn in het onderlijf (maar niet zoveel als bij de Whippet). De schouder is samengesteld uit het schouderblad en de bovenarm, die beide van gelijke lengte moeten zijn. Daarbij vormt het schouderblad een hoek van 45° met de horizontale lijn en de bovenarm een hoek van 90° met het schouderblad. Het gewricht ligt ter hoogte van het borstbeen, iets erachter. In een ideale positie ligt de punt van het schouderblad halverwege de grond en de schoft. Een denkbeeldige lijn vanaf de schouder snijdt de elleboog en eindigt bij de voet. De brede en diepe borst reikt tot aan de ellebogen. Het borstbeen steekt duidelijk uit. De ribben zijn goed gebogen, maar zonder de beweging van de schouders te beïnvloeden. De lendenen zijn korter en niet zo diep als de borst; met een duidelijk zichtbare afscheiding tussen beide delen.

Teven hebben een breder ontwikkelde lendepartij aan de onderzijde. Van boven gezien zijn de lendenen nauwer dan de borst en het kruis, maar ze mogen geen uitgesproken taille vormen. Het krachtige, brede en lange kruis vormt in een vloeiende lijn een hoek van ongeveer 30° met de horizontale lijn, en ligt hoger dan de schoft. Van achteren gezien is het kruis bijna net zo breed als de borstkas, bij teven zelfs weleens breder.

Kleur

Alle egale kleuren zijn toegestaan, met uitzondering van de diskwalificerende kleuren (wit en muisgrijs; gevlekt of gespikkeld). Geelbruine honden met een egale vacht mogen gestreept zijn met lichtere of veel donkerder strepen. Een zwart masker is toegestaan. Bij alle kleuren zijn witte vlekken aan voeten, borst en staartpunt toegestaan; liever niet op andere delen van het lichaam. Witte vlekken die meer dan een vierde deel van het totale lichaamsoppervlak overschrijden, worden als fout beoordeeld.

Schofthoogte

Schouderhoogte: reuen 65-75 cm, teven 60-70 cm. Gewicht: reuen minimaal 50 kg, teven minimaal 40 kg.

Ogen

Middelgroot tot groot, amandelvormig, ver uit elkaar geplaatst en middelmatig diep tot diep geplaatst. De toegestane kleuren lopen van donkerbruin tot geel, altijd in overeenstemming met de kleur van de vacht. Door de overvloedige losse huid hebben veel Fila's neerhangende onderste oogleden.

Deze bijzonderheid mag niet als fout worden beschouwd, omdat hierdoor de melancholieke uitdrukking (die typerend is voor het ras) wordt geaccentueerd.

Vacht

Kort, zacht, dik en goed aansluitend.

Staart

Zeer breed aan de wortel, spitser toelopend naar de sprong. Als de hond alert is, wordt de staart hoog gedragen en is een bocht aan het uiteinde zichtbaar; mag niet over de rug gekruld worden gedragen.

Overige

Bijzonderheden

Gangen: een elastische gang met een lang bereik; vloeiende schreden die doen denken aan de grote katachtigen, het karakteristiekste is de telgang, waardoor het lichaam een rollende of wiegende beweging maakt (kamelengangwerk), die duidelijk langs de hele toplijn tot aan de staart waarneembaar is; tijdens het gaan wordt het hoofd lager gedragen dan de rug; de draf is vloeiend en vrij, met een krachtige stap; de galop is krachtig, met een snelheid die men niet verwacht van zo'n grote zware hond; door de beweeglijkheid in de gewrichten, voor de Doggen wekken de bewegingen van de Fila de indruk dat direct en snel van richting kan worden veranderd, wat inderdaad ook juist is.

Fouten: cryptorchisme of monorchisme; het gebruik van hulpmiddelen om bepaalde effecten te verkrijgen; albinisme en het ontbreken van rastypische kenmerken. Diskwalificerende fouten: agressie tegen de eigenaar; lafheid; roze neus; bovenvoorbeet, ondervoorbeet waarbij de tanden zichtbaar zijn bij gesloten mond; ontbreken van een hoektand of een kies, met uitzondering van de derde kies; blauwe ogen (glasogen); gecoupeerde oren of staart; kruis lager dan de schoft; witte, muisgrijze, gevlekte of gespikkelde (schimmelkleurige) honden; kleiner dan de minimummaat; niet voldoende losse huid; ontbreken van het typische (kamelen)gangwerk.

Rasindeling

Rasgroep 2: Pinschers en schnauzers, molossers, berg- en sennenhonden
» Sectie Molossers en berghonden
» » Subsectie Type mastiff

Een bijdrage van : Pascalle Ruperti

Forum Pinschers en schnauzers, molossers, berg- en sennenhonden

Mijn hond Benji, een Friese stabij van 11 jaar, is helaas overleden. Oorspronkelijk wilde ik er een pup bij nemen, maar dat kan dus niet meer. Nu ben ik op zoek naar een stabij pup, hoeft niet raszuiver, of een vergelijkbaar ras.
antwoord
Hallo Ik heb nog geen hond, maar ben op zoek. Wij waren een aardig eind toen bleek dat onze zoon van 10 allergisch is voor honden. Nu lees ik veel over hondenallergie en heb diverse mensen met hond + allergie gesproken. Het is duidelijk dat er hypo ...
antwoord
Ik heb een beagle van 26 weken en onlangs al onze inspanningen lukt het ons niet om hem zinderlijk te maken. We zetten hem altijd buiten of gaan met hem lopen na dat hij uit de bench komt of gegeten heeft maar hij lijkt het niet te snappen. Soms ...
antwoord
Hoi, Mijn dierenarts raad mij aan om meer Omega-3 te geven aan mijn hond. Omega-3 zou op veel zaken een positief effect hebben (hartaandoening, haaruitval, hersenontwikkeling). Zodoende heb ik Toshi Omega-3 met multivitamines gekocht ...
antwoord
mijn chow chow komt bij Ilona en Gerwin Biesheuvel van Gameren vandaan uit een brabants dorp Wijk en aalburg. Hele lieve mensen die een hart voor dieren hebben. Hondjes zien er heel goed uit, goed sociaal opgevoed, en dat merk je echt in ...
antwoord
Ik ben Manon, wij hebben een Amerikaanse Staffordshire van bijna 2. Hij heet Bink. Het is Een enorme lieve enthousiaste en super aanhankelijke hond. Hij hoort echt bij de familie, en we zijn allemaal heel erg gek op hem. Ik zou graag positieve ...
antwoord
Start nieuw berichtnaar forum

Leden foto's

Diva de Anjo da Guarda
Emy de Anjo da Guarda
Eros de Anjo da Guarda
Zar de Latejera
Isha de Anjo da Guarda

Fokkers

Pascalle Ruperti

Pascalle Ruperti Mechelse Herder Kennel

Jouw hond, vereniging of bedrijf hier?

Wil je een vermelding op deze pagina of je hond laten zien? Meld je dan aan voor een gratis account!

Aanmelden