vorige pagina.

Gordon setter

Gordon setter

Algemeen beeld

Raskenmerken

stijlvolle hond met de bouw van een galoppeur. Zijn evenwichtige bouw doet denken aan die van een fors jachtpaard. De hele hond is zeer symmetrisch.
Algemene kenmerken; intelligent, competent en waardig.
Aard; zelfbewust, extrovert, met een vriendelijk, gelijkmatig karakter.

Karakter

De Gordon Setter is een zeer energieke hond; energie die vooral in de jeugdperiode in goede banen moet worden geleid. Hoewel vriendelijk tegen vreemden is een zekere gereserveerdheid hem niet vreemd. Jonge Gordons kunnen zelfs verlegen zijn. Laat al op jonge leeftijd de Gordon Setter op een positieve manier ervaring opdoen met allerlei mensen, situaties, dieren en dingen. Over het algemeen gaat de Gordon Setter goed om met soortgenoten en met kinderen. Hij heeft en sterke eigen wil en gedraagt zich nogal zelfstandig. Geduld en een consequente aanpak zijn bij de opvoeding belangrijk. Met een 'harde hand' bereikt men bij een Gordon Setter weinig.

Gebruik/functies

Zoals met alle rashonden werd de Gordon Setter oorspronkelijk gefokt voor een doel en dat was het jagen over de heide, op zoek naar o.a. fazanten en patrijzen . Dit instinct is hedendaags nog zeker een deel van de moderne Gordon Setter. De Setter was niet bedoeld om het wild te apporteren maar om te werken in paren om het wild te vinden op de grond en "aanwijzen" van het wild. Op bevel stoot hij dan de vogels in de lucht, zodat de jager deze kon schieten. Als je dit onthoudt, zal het u helpen om het karakter van de Gordon Setter te begrijpen. In de eerste plaats de drang om vrij te rennen en anderzijds de noodzaak om uw gezelschap ofwel die van een andere setter te hebben

Lichaamsbeweging

Uiteraard heeft hij volop beweging nodig, maar men moet dit vooral in de groeiperiode niet overdrijven.

Verzorging

De volwassen Gordon Setter heeft een prachtige vachtkleur, die wordt versterkt wanneer hij in volle vacht en tip top conditie is, wanneer deze een prachtige glans toont. Uw pup moet vanaf jonge leeftijd al aan een borstel gewend raken om later van deze ervaring te genieten. Om te weten welke materialen het beste kunt gebruiken voor uw Setter kunt u terecht bij uw fokker, deze zal u met alle liefde laten zien wat u nodig heeft om uw hond zijn vacht te verzorgen.

Ook de teennagels mogen niet te lang groeien, vaak ziet u dit niet door het haar wat tussen de tenen uitgroeit. Maar ook hier dient opgelet te worden, durft u deze niet zelf te knippen laat het dan door een trimster doen of door uw dierenarts. Wanneer u de nagels wel zelf knipt, maar per ongeluk iets te ver knipt waardoor de nagel gaat bloeden dan kunt u er baby talkpoeder of eventueel bloem opstrooien om het bloeden te stelpen.

Regelmatige verzorging betekent ook dat u uw Gordon controleert op ongewenste bezoekers, zoals vlooien of teken. Er zijn vele preparaten verkrijgbaar bij uw dierenarts of dierenwinkel die deze ongedierte bestrijden en het is een goed idee om een middel klaar te hebben liggen wanneer uw hond ongewenste bezoekers heeft meegenomen vanuit de velden.

Het wordt aanbevolen uw Gordon Setter ten minste tweemaal per jaar te (laten) wassen om oudbakken vuil te verwijderenen een sterke hondengeur te voorkomen. In het algemeen worden show honden regelmatig gewassen en er is geen enkel bewijs dat regelmatig wassen slecht is of de vacht beschadigd. Na het wassen kun je een "mensen" conditioner gebruiken op de vacht die het gemakkelijker maakt om te borstelen. Echter, honden shampoos zijn beter dan die van de mens omdat zij speciaal zijn gemaakt voor de vacht en huid van een hond (die verschilt van de onze. Na het wassen houdt u uw hond warm, totdat hij helemaal droog is en laat hem niet gaan in de tocht zitten. Je kan hem eventueel droog fohnen, als hij het niet erg vindt.

Omgang met kinderen

De Gordon Setter is prima gezinshond

Geschiedenis

De Gordon Setter is onder de Schotse hondenrassen de enige jachthond, althans in de betekenis die wij daar nu aan geven. Waar de oorsprong van deze black and tan setter nu precies gezocht moet worden, is niet met zekerheid vast te stellen. Bekend is, dat reeds in 1600 in Schotland black and tan setterachtige honden voorkwamen.

Algemeen wordt aangenomen dat de vierde Hertog van Gordon, die in het jaar 1827 op 84 jarige leeftijd stierf, de grondlegger van het ras is geweest. De setters van Gordon Castle waren vrijwel allemaal black and tan of black and tan met witte aftekeningen. De Gordon Castle setters waren beroemd om hun werkcapaciteiten en opvallende verschijning.

Het verhaal, dat de Duke of Gordon gebruik maakte van een Collie die betere jachteigenschappen vertoonde dan zijn eigen setters, wordt door sommigen naar het land der fabelen verwezen, door anderen echter als waarschijnlijk aangenomen. Zeker is dat de gebruikswaarde in die tijd voorop stond.

Na de dood van de vijfde Hertog van Gordon in 1835 werden de setters van Gordon Castle in het openbaar verkocht en kwamen er Gordons in Engeland terecht.

De Gordon Setter werd in 1861 als afzonderlijk ras erkend. Een bekende Gordon Setter uit die tijd was Champion Kent, waarmee veel werd gefokt. Kent voerde waarschijnlijk bloed van de bloedhond en gaf grove, zware nakomelingen.

Daarnaast was er een stroming die de voorkeur gaf aan een kleiner en lichter slag. Kruising met Ierse Setters, om de erg zwaar geworden Gordon Setter wat lichter en sneller te maken, heeft zeker plaats gevonden.

In het jaar 1875 kwam een zekere Robert Chapman uit Glenboig in Schotland de gelederen van de Gordon Setter fokkers versterken. Later nam Chapman de kennelnaam Heather aan. De Heather Gordons kregen grote bekendheid. Ch. Heather Grouse komt in vrijwel alle stambomen van Gordon Setters voor. Veel honden van Chapman gingen naar Scandinavie.

Isaac Sharpe, die al Gordon Setters van Heather afstamming bezat, kocht de nog aanwezige setters van Gordon Castle toen de kennel uiteindelijk ophield te bestaan in 1907. De Stylish kennel huisvestte enige honderden jachthonden waaronder zeker zestig black and tan en tricolour setters, voornamelijk werkhonden, maar van het juiste type en in staat om waar ook te winnen.

Uiterlijke kenmerken

Lichaamsbouw

Stijlvolle hond met de bouw van een galoppeur. Zijn evenwichtige bouw doet denken aan die van een fors jachtpaard. De hele hond is zeer symmetrisch

Kleur

Ddiepglanzend gitzwart, zonder een spoor van roodbruin met kastanjerood d.w.z. glanzende tan aftekeningen. Zwarte haren op de tenen en een zwarte streep onder de kaak is toegestaan.

Schofthoogte

Reuen gemiddeld 66 cm en teven gemiddeld 62 cm.

Ogen

Donker bruin, helder, niet diepliggend en niet bol, voldoende onder de wenkbrauw- boog geplaatst met een levendige, intelligente uitdrukking.

Vacht

Kort en fijn op het hoofd, de voorzijde van de benen en oorpunten; matig lang, glad en niet krullend of golvend op de rest van het lichaam; bevedering op de oren lang en zijdeachtig; aan de achterzijde van de benen lang, fijn en recht. De beharing van de onderzijde mag doorlopen tot aan de borst en hals. Zo vlak en recht mogelijk

Staart

Recht of enigszins sabelvormig. Niet beneden de sprongen reikend. Wordt horizontaal of onder de ruglijn gedragen. Dik bij de staartwortel en uitlopend in een fijne punt. De bevedering begint bij de staartwortel, is lang en recht en wordt korter naar de staartpunt toe.

Overige

De Gordon Setter is een zachtaardige hond, die een consequente doch zeer zeker geen harde opvoeding nodig heeft.

Rasindeling

Rasgroep 7: Staande Honden
» Sectie Britse en Ierse pointers en setters

Een bijdrage van : Marcella Booij

Forum Staande Honden

Mijn hond Benji, een Friese stabij van 11 jaar, is helaas overleden. Oorspronkelijk wilde ik er een pup bij nemen, maar dat kan dus niet meer. Nu ben ik op zoek naar een stabij pup, hoeft niet raszuiver, of een vergelijkbaar ras.
antwoord
Hallo Ik heb nog geen hond, maar ben op zoek. Wij waren een aardig eind toen bleek dat onze zoon van 10 allergisch is voor honden. Nu lees ik veel over hondenallergie en heb diverse mensen met hond + allergie gesproken. Het is duidelijk dat er hypo ...
antwoord
Ik heb een beagle van 26 weken en onlangs al onze inspanningen lukt het ons niet om hem zinderlijk te maken. We zetten hem altijd buiten of gaan met hem lopen na dat hij uit de bench komt of gegeten heeft maar hij lijkt het niet te snappen. Soms ...
antwoord
Hoi, Mijn dierenarts raad mij aan om meer Omega-3 te geven aan mijn hond. Omega-3 zou op veel zaken een positief effect hebben (hartaandoening, haaruitval, hersenontwikkeling). Zodoende heb ik Toshi Omega-3 met multivitamines gekocht ...
antwoord
mijn chow chow komt bij Ilona en Gerwin Biesheuvel van Gameren vandaan uit een brabants dorp Wijk en aalburg. Hele lieve mensen die een hart voor dieren hebben. Hondjes zien er heel goed uit, goed sociaal opgevoed, en dat merk je echt in ...
antwoord
Ik ben Manon, wij hebben een Amerikaanse Staffordshire van bijna 2. Hij heet Bink. Het is Een enorme lieve enthousiaste en super aanhankelijke hond. Hij hoort echt bij de familie, en we zijn allemaal heel erg gek op hem. Ik zou graag positieve ...
antwoord
Start nieuw berichtnaar forum

Leden foto's

Tribal Hunters Till Kingdom Come
Int.Ch.Ned.Ch.VDH.Ch.Lux.Ch.Bournefield Graceful
Indigo Girl From the Noble Friends "Willow"
Int.Ch. Ned.Ch.Bournefield I'm Your Man
Mystic Moon From the Noble Friends "Lizzie"
Int.Sh.Ch. Liric Xcaliber "Troy"

Fokkers

Bournefield

Bournefield gordon en Engelse setters en sussex spaniëls uit Engelse bloedlijnen. Gezondheid & karakter zijn bij ons prioritair. Lid van verscheidene rasverenigingen.

From the Noble Friends

From the Noble Friends Sinds 1992 zijn wij verknocht aan dit geweldige ras en uit liefde voor dit ras in dan ook onze kennel ontstaan, Gordon Setters From the Noble Friends. Onze honden stammen af van uitmuntende bloedlijnen, zijn gezond, hebben een lief en sociaal ...

Verenigingen

Gordon Setter Vereniging Nederland

Gordon Setter Vereniging Nederland Officiele rasvereniging voor de Gordon Setter in Nederland. Erkend door de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland en FCI. De GSVN is een jonge vereniging met jarenlange ervaring! De Gordon Setter Vereniging Nederland (GSVN) verwelkomt ...

Jouw hond, vereniging of bedrijf hier?

Wil je een vermelding op deze pagina of je hond laten zien? Meld je dan aan voor een gratis account!

Aanmelden