vorige pagina.

Grand Basset griffon vendéen

Grand Basset griffon vendéen

Een stoere, lieve sociale gezinshond die wel echt een baas nodig heeft. Ze kunnen goed met kinderen en andere dieren opschieten. Ze zijn laconiek, en rustig van aard. Bij de juiste opvoeding ook geen blafferige hond. Binnen zijn ze rustig,het is een sportieve hond die graag buiten is. Tot op hoge leeftijd blijven ze actief.

Algemeen beeld

Raskenmerken

Een Grand Basset reikt ongeveer tot de knie met zijn schofthoogte. Hij heeft een lang hoofd met zeer lange oren die de neuspunt voorbij komen. Ze hebben een kuif en een snor en een baard. Ze staan voor een Basset relatief hoog op de benen en ze zijn niet uitzonderlijk lang ( zoals de Engelse Bassethound). Ze hebben een lange vrolijke staart. Ze komen voor in allerlei verschillende kleuren en kleurcombinaties dat is allemaal toegestaan.

Karakter

De Grand Basset is een enthousiaste maar op zich een rustige en hele sociale hond. Ze zijn zeer intelligent en hij zal niet gauw iets doen wat hij niet wil. Ze hebben veel doorzettingsvermogen en zullen niet gauw opgeven. Ze proberen de dingen steeds weer opnieuw want het zou best kunnen dat het de volgend keer wel lukt! Kortom ze zijn zeer eigenwijs. Ze hebben dus een conseqeunte opvoeding nodig. Een keer nee blijft nee!

Gebruik/functies

De Grand basset is een jachthond die in groepsverband ( meute) jaagt. Oorspronkelijk gefokt voor de drijfjacht op haas, tegenwoordig wordt hij ingezet voor allerlei soorten wild van konijn, haas, ree tot en met wild zwijn. Ze zijn zeer geschikt voor het speurwerk of dat nu zweetwerk is of cleanboot jagen ( op mensenspoor), of zelfs reddingswerk.

Lichaamsbeweging

De Grand Basset moet toch 3 a 4x keer uigelaten worden waarbij hij een keer de kans moet hebben zich uit te leven. Dus lekker rennen of bijv. als ze ouder dan 1 jaar zijn, naast de fiets lopen.

Verzorging

De vacht moet hard en ruw zijn en een ondervacht hebben. Bij een voldoende harde vacht is een wekelijkse borstel en kambeurt voldoende. Om de vacht en de huid in de juiste conditie te houden moet de hond 2-4x per jaar geplukt worden.

Omgang met kinderen

Bij de juiste opvoeding van kind (!) en hond zijn het kameraden voor het leven. Bedenk echter wel dat een hond geen speelgoed is en dat hij zich niet alles hoeft te laten welgevallen. Ze kunnen vooral kleinere kinderen wel eens ondersteboven lopen in hun enthousiasme.

Geschiedenis

De Grand Basset is ontstaan in Frankrijk rond 1870 maar heette toen Basset Francais. Later is dit Basset Griffon Vendéen á Grande taille geworden omdat er ook een klein slag Basset Griffon Vendéen ( á Petite taille) was. Dat is later de Petit Basset geworden. De Franse rasvereniging is opgericht in 1907. Vroeger mochten beide bassetrassen gekruist worden. Sinds 1976 is dat verboden en zijn het 2 geschieden rassen en is de naam voor het ras geworden : Grand Basset Griffon Vendéen. Kijk ook op www.bgvclub.nl voor meer informatie.

Uiterlijke kenmerken

Lichaamsbouw

De Grand Basset is iets gestrekt dus iets langer dan dat hij hoog is. Het is eigenlijk een grote hond op korte poten.
Het Hoofd is ook lang gerekt met een smalle schedel en een lange voorsnuit. De oren zijn lang en reiken tot voorbij de neuspunt. De stevige voorbenen moeten bij voorkeur recht zijn. De polsen mogen wel zichbaar zijn. De hond mag geen logge indruk maken. Het is een atleet dus hij mag niet te zwaar in de conditie zijn.

Kleur

Alle mogelijk kleuren en leurcombinatioes zijn toegestaan waarbij eenkleurig wit/ rood geen voorkeur heeft.
De meest voorkomende kleuren zijn de basiskleur wit met rode vlekken (platen), wit met zwarte aftekening, wit met zwart/bruine vlekken, wit met grijstinten, wit met haaskkleur, wit met wildkleur, etc.

Schofthoogte

De Grand Basset heeft een maat van 39-45 cm. Voor teven maximaal 43 cm en reuen max. 45 cm. Soms gebeurd het dat een hond te groot wordt plm. 10-20 cm groter dan de standaardmaat voorschrijft. Dit wordt een 'langpoot' genoemd.

Ogen

Grote ovaalvormige ogen die bijvoorkeur donker van kleur zijn. Een intelligenten en nobele uitdrukking.

Vacht

Een ruwharige, stugge vacht met enige franje aan de oren en de benen. Dit moet zonder overdrijving zijn!

Staart

De staart is hoog aangezet en wordt ineen sabelvorm gedragen. De lengte is tenminste voorbij de hakken. de staart is voorzien van een dikke beharing. Aan het begin is de staart vrijd dike en loopt steeds dunner wordend uit naar de punt. Er mag geen vlag ( hele lange haren) aan de staart hangen

Overige

De Grand Basset is een gezond ras. Er zijn geen ziektes die meer dan gemiddeld voorkomen. De BGV Club Nederland heeft een fokbeleid dat gericht is op de gezondheid van de dieren. Alle fokkers van de club fokken volgens die richtlijnen.

Rasindeling

Rasgroep 6: Lopende honden en zweethonden
» Sectie Lopende honden
» » Subsectie Kleine lopende honden

Een bijdrage van : Jolanda Huisman

Forum Lopende honden en zweethonden

Mijn hond Benji, een Friese stabij van 11 jaar, is helaas overleden. Oorspronkelijk wilde ik er een pup bij nemen, maar dat kan dus niet meer. Nu ben ik op zoek naar een stabij pup, hoeft niet raszuiver, of een vergelijkbaar ras.
antwoord
Hallo Ik heb nog geen hond, maar ben op zoek. Wij waren een aardig eind toen bleek dat onze zoon van 10 allergisch is voor honden. Nu lees ik veel over hondenallergie en heb diverse mensen met hond + allergie gesproken. Het is duidelijk dat er hypo ...
antwoord
Ik heb een beagle van 26 weken en onlangs al onze inspanningen lukt het ons niet om hem zinderlijk te maken. We zetten hem altijd buiten of gaan met hem lopen na dat hij uit de bench komt of gegeten heeft maar hij lijkt het niet te snappen. Soms ...
antwoord
Hoi, Mijn dierenarts raad mij aan om meer Omega-3 te geven aan mijn hond. Omega-3 zou op veel zaken een positief effect hebben (hartaandoening, haaruitval, hersenontwikkeling). Zodoende heb ik Toshi Omega-3 met multivitamines gekocht ...
antwoord
mijn chow chow komt bij Ilona en Gerwin Biesheuvel van Gameren vandaan uit een brabants dorp Wijk en aalburg. Hele lieve mensen die een hart voor dieren hebben. Hondjes zien er heel goed uit, goed sociaal opgevoed, en dat merk je echt in ...
antwoord
Ik ben Manon, wij hebben een Amerikaanse Staffordshire van bijna 2. Hij heet Bink. Het is Een enorme lieve enthousiaste en super aanhankelijke hond. Hij hoort echt bij de familie, en we zijn allemaal heel erg gek op hem. Ik zou graag positieve ...
antwoord
Start nieuw berichtnaar forum

Leden foto's

Xpreszo du Greffier du Roi

Jouw hond, vereniging of bedrijf hier?

Wil je een vermelding op deze pagina of je hond laten zien? Meld je dan aan voor een gratis account!

Aanmelden