vorige pagina.

Ierse setter

Ierse setter

Algemeen beeld

Raskenmerken

De Ierse Setter is met zijn mooie roodbruine glanzende vacht met fraaie bevedering een ras dat menig hart sneller doet kloppen. Het is een vriendelijke hond die geniet van iedere dag. Het is een gezellige huishond die gek is op kinderen. Ze zijn intelligent en zachtaardig.

Karakter

De Ierse Setter is een sportieve hond die graag een actieve baas heeft. Het is een echte kindervriend en dus een prima hond voor het gezin. Ze zijn vriendelijk en aanhankelijk. Verder zijn ze sociaal naar mensen en naar andere honden en dieren. Het ras heeft een beetje eigenwijs karakter, maar is met een zachte en consequente opvoeding prima van alles te leren. Hij wordt half engel-half bengel genoemd.

Gebruik/functies

De Ierse Setter is van oorsprong een staande jachthond, wat inhoudt dat hij het wild (patrijs/fazant) voor de jager moet aanwijzen. Hij staat dan voor met een voorpoot opgetrokken. Op commando van de jager stoot de hond het wild op, waarop de jager het wild kan schieten. Momenteel zijn er weinig Setters die nog jagen, ze worden meer op uiterlijk gefokt en niet op jachteigenschappen. Het gebrek aan jachtterreinen in Nederland speelt daarin ook mee.

Lichaamsbeweging

Een Ierse Setter is een hond die graag zijn energie kwijt raakt door een flinke wandeling. Net als de meeste andere honden heeft hij niet genoeg aan een kort blokje rond het huis. Met een paar keer per week een flinke wandeling heb je een vriend voor het leven. Hij hoeft niet 3 uur per te lopen, maar hij zal er geen probleem mee hebben.

Verzorging

de Ierse Setter heeft een mooie lange vacht die de nodige verzorging nodig heeft. Twee tot drie keer per jaar zou de hond getrimd moeten worden om het haar tussen de tenen, aan de nek en onder de oren te laten verwijderen. Het haar aan buik en poten mag regelmatig (minimaal eens per week) geborsteld worden. Hij heeft geen ondervacht, dus verliest alleen wat haren in de ruiperiode.

Omgang met kinderen

De Ierse Setter is een ideale gezinshond. Hij is zachtaardig en vriendelijke met kinderen. In zijn jeugd zou hij wat onstuimig kunnen zijn, maar meestal begrijpen ze goed wat een kind van ze kan hebben. Het is geen waakhond, dus vriendjes en vriendinnen kunnen zonder probleem over de vloer komen spelen.

Geschiedenis

Van de geschiedenis is niet heel veel bekend. Vast staat dat de Ierse Setter rood en rood-wit vroeger een ras waren. Rond 1885 zijn de rassen als apart ras gefokt.
De rode Ierse Setter komt meer voor dan de rood-witte.

Uiterlijke kenmerken

Lichaamsbouw

De Ierse Setter redelijk grote hond, gebouwd op snelheid en uithoudingsvermogen. Hij moet "racy" zijn en vol adel. In balans en evenredig gebouwd met een iets aflopende bovenbelijning.

Kleur

kastanje rood-bruin

Schofthoogte

reuen: 58-67 cm.
teven: 55-62 cm.

Ogen

de ogen moeten donkerbruin zijn, niet te groot en amandelvormig.

Vacht

langharig en kastanje rood-bruin van kleur, zonder een spoor van zwart.
wit op de borst, keel, kin, kop en tenen is toegestaan.

Staart

De staart heeft een normale lengte en hoort in het verlengde van de ruglijn gedragen te worden

Overige

Wat is mooier dan een Ierse Setter?
TWEE Ierse Setters!
Voor meer informatie kunt altijd terecht op de website van de rasvereniging: www.iersesetterclub.nl
De rasvereniging heeft een pupinfo die weet welke fokkers pups hebben die aan de gezondheidseisen voldoen.

Rasindeling

Rasgroep 7: Staande Honden
» Sectie Britse en Ierse pointers en setters

Een bijdrage van : Diana van der Valk

Forum Staande Honden

Mijn hond Benji, een Friese stabij van 11 jaar, is helaas overleden. Oorspronkelijk wilde ik er een pup bij nemen, maar dat kan dus niet meer. Nu ben ik op zoek naar een stabij pup, hoeft niet raszuiver, of een vergelijkbaar ras.
antwoord
Hallo Ik heb nog geen hond, maar ben op zoek. Wij waren een aardig eind toen bleek dat onze zoon van 10 allergisch is voor honden. Nu lees ik veel over hondenallergie en heb diverse mensen met hond + allergie gesproken. Het is duidelijk dat er hypo ...
antwoord
Ik heb een beagle van 26 weken en onlangs al onze inspanningen lukt het ons niet om hem zinderlijk te maken. We zetten hem altijd buiten of gaan met hem lopen na dat hij uit de bench komt of gegeten heeft maar hij lijkt het niet te snappen. Soms ...
antwoord
Hoi, Mijn dierenarts raad mij aan om meer Omega-3 te geven aan mijn hond. Omega-3 zou op veel zaken een positief effect hebben (hartaandoening, haaruitval, hersenontwikkeling). Zodoende heb ik Toshi Omega-3 met multivitamines gekocht ...
antwoord
mijn chow chow komt bij Ilona en Gerwin Biesheuvel van Gameren vandaan uit een brabants dorp Wijk en aalburg. Hele lieve mensen die een hart voor dieren hebben. Hondjes zien er heel goed uit, goed sociaal opgevoed, en dat merk je echt in ...
antwoord
Ik ben Manon, wij hebben een Amerikaanse Staffordshire van bijna 2. Hij heet Bink. Het is Een enorme lieve enthousiaste en super aanhankelijke hond. Hij hoort echt bij de familie, en we zijn allemaal heel erg gek op hem. Ik zou graag positieve ...
antwoord
Start nieuw berichtnaar forum

Verenigingen

Ierse Setter Club

Ierse Setter Club Een actieve vereniging met veel activiteiten voor de leden zoals wandelingen, nakomelingendagen, kampioensclubmatches en jongehondendagen. De verschillende regio's organiseren bijna maandelijks een wandeling waar de honden heerlijk los kunnen ...

Jouw hond, vereniging of bedrijf hier?

Wil je een vermelding op deze pagina of je hond laten zien? Meld je dan aan voor een gratis account!

Aanmelden