vorige pagina.

Irish Glen of Imaalterriër

Irish Glen of Imaalterriër

De Imaal Terriër is een sterke hond met korte pootjes. Het hoofd is in verhouding met het lijfje. De Imaal Terrër, ook wel de Glen genoemd, is een krachtige terriër met een stoer uiterlijk.

Algemeen beeld

Raskenmerken

De Glen is een kortbenige hond met zware botten en sterke spieren. Heeft een dubbele vacht met hard bovenhaar.
Kleur van de vacht: tarwekleurig (wheaten), grijs gestroomd (brindle) en blauw.
Schofthoogte ca 35 cm.
Gewicht: teven ca 16 -18 kg, reuen ca 18 - 20 kg.

Karakter

Vanwege zijn dominante en eigenzinnige karakter verlangt hij een rustige en zeer consequente opvoeding. Voor een goede socialisatie is een puppycursus bij een kynologenclub zeer aan te bevelen. Is gevoelig voor stemmingen en heel erg op de baas gericht. Een Glen is niet geschikt om in de kennel te houden.

Gebruik/functies

De Irish Glen of Imaal Terrier is één van de vier inheemse Ierse terrier rassen, tw. de Ierse Terrier, de Irish Kerry Blue Terrier, de Irish Softcoated Wheaten terrier en als enige kortbenige hond onze Irish Glen of Imaal Terrier.
Tegenwoordig worden deze terriers, en dus ook de Glen, gehouden als huishond.
Ze worden daarnaast gebruikt als Jachthond.

Lichaamsbeweging

De Irish Glen of Imaal terrier gaat heel graag mee, auto rijden vinden ze over het algemeen een feest.
Eenmaal volwassen maken ze graag lange wandelingen en houden van zwemmen. Zijn echter, vanwege hun lichaamsbouw, niet geschikt om naast de fiets mee te nemen.

Verzorging

De ruwharige vacht vraagt wel een regelmatige verzorging. Zeker twee keer per week de vacht doorkammen en minimaal twee keer per jaar met de hand de dode haren eruit plukken. Dit kunt u zelf aanleren of in een goede trimsalon voor u laten doen.
De Glen is geen "vloerkleedje". Deze krachtige, bespierde hond vraagt om minimaal drie maal per dag een flinke wandeling, waarvan de langste wandeling zeker een uur moet duren.

Omgang met kinderen

Over het algemeen is de Glen bijzonder lief voor kinderen. De Imaal terriër is echter niet geschikt om door kinderen te worden uitgelaten.

Geschiedenis

In het verleden werden honden uitsluitend beoordeeld op hun gebruikskwaliteiten. Onze Glen was een handig manusje van alles. Hij fungeerde als waakhond en hij kon het erf vrijhouden van ongedierte zoals muizen, mollen en ratten.
Het was de hond van de arme Ierse boeren. Sterk en moedig en hij was een uitstekende jager op dassen. Naar het uiterlijk werd nauwelijks gekeken. Zijn laagbenigheid maakte hem uitermate geschikt om het hol van de das in te gaan. Eeuwenlang werd het jagen met honden op dassen als sport gezien.

Uiterlijke kenmerken

Lichaamsbouw

De Glen is langer dan hoog, heeft een zeer gespierde hals en een brede en sterke borstkas. Daarnaast hebben ze goed gewelfde ribben, een rechte rug en stevige lendenen.

Kleur

Brindle en wheaten
Blauwgestroomd, welke niet naar zwart neigt. Licht tarwe kleurig met een goudrode zweem. Inktblauw masker. Een blauwe streep, die de ruglijn volgt en doorloopt op de staart en de oren, kan aanwezig zijn. De donkerste aftekeningen verbleken met het ouder worden.

Schofthoogte

ca 35 cm.

Ogen

bruin, ver uit elkaar en van gemiddelde grootte.

Vacht

Halflang, ruige grove structuur en een zachte ondervacht.

Staart

Stevig aan de basis, vrolijk gedragen en in Nederland ongecoupeerd.

Overige

 

Rasindeling

Rasgroep 3: Terriërs
» Sectie Grote- en middenslagterriërs

Een bijdrage van : Trudy van Haren

Forum Terriërs

Mijn hond Benji, een Friese stabij van 11 jaar, is helaas overleden. Oorspronkelijk wilde ik er een pup bij nemen, maar dat kan dus niet meer. Nu ben ik op zoek naar een stabij pup, hoeft niet raszuiver, of een vergelijkbaar ras.
antwoord
Hallo Ik heb nog geen hond, maar ben op zoek. Wij waren een aardig eind toen bleek dat onze zoon van 10 allergisch is voor honden. Nu lees ik veel over hondenallergie en heb diverse mensen met hond + allergie gesproken. Het is duidelijk dat er hypo ...
antwoord
Ik heb een beagle van 26 weken en onlangs al onze inspanningen lukt het ons niet om hem zinderlijk te maken. We zetten hem altijd buiten of gaan met hem lopen na dat hij uit de bench komt of gegeten heeft maar hij lijkt het niet te snappen. Soms ...
antwoord
Hoi, Mijn dierenarts raad mij aan om meer Omega-3 te geven aan mijn hond. Omega-3 zou op veel zaken een positief effect hebben (hartaandoening, haaruitval, hersenontwikkeling). Zodoende heb ik Toshi Omega-3 met multivitamines gekocht ...
antwoord
mijn chow chow komt bij Ilona en Gerwin Biesheuvel van Gameren vandaan uit een brabants dorp Wijk en aalburg. Hele lieve mensen die een hart voor dieren hebben. Hondjes zien er heel goed uit, goed sociaal opgevoed, en dat merk je echt in ...
antwoord
Ik ben Manon, wij hebben een Amerikaanse Staffordshire van bijna 2. Hij heet Bink. Het is Een enorme lieve enthousiaste en super aanhankelijke hond. Hij hoort echt bij de familie, en we zijn allemaal heel erg gek op hem. Ik zou graag positieve ...
antwoord
Start nieuw berichtnaar forum

Verenigingen

Irish Glen of Imaal terrier Club Nederland

Irish Glen of Imaal terrier Club Nederland Club van liefhebbers van de Irish Glen of Imaal terrier. Wij bieden o.a.: themabijeenkomsten om elkaar en het ras beter te leren kennen, persoonlijke begeleiding, wandelingen, terugkomdagen voor de nesten en een informatief clubblad met mooie ...

Jouw hond, vereniging of bedrijf hier?

Wil je een vermelding op deze pagina of je hond laten zien? Meld je dan aan voor een gratis account!

Aanmelden