vorige pagina.

Manchester terriër

Manchester terriër

De Manchester Terriër is een opgewekte, intelligente, sportieve gezinshond en een echte kindervriend. De Manchester is een hond die zich gemakkelijk aanpast in een gezin en graag deelneemt aan allerlei activiteiten. Hij voelt zich in elke woonsituatie thuis, mits er maar wat mee gedaan wordt, zoals wandelen of een sport/spel activiteit. Binnenhuis is hij een aangename, waakzame huishond, niets ontsnapt aan zijn aandacht.
De Manchester-Terriër wordt vaak genoemd:
" De kleine hond met de grote blaf "

Algemeen beeld

Raskenmerken

In de algemene verschijning is de Manchester een compacte, sierlijke hond met een goed beendergestel. Hij heeft elegante, soepele bewegingen en is zeer snel en wendbaar!
De Manchester is een kleine waakhond met een grote blaf!
Ze hechten zich sterk aan de baas en gezin.

Karakter

De Manchester is een actieve hond, die graag met je werkt of sport bedrijft, maar daarnaast ook al te graag bij je op schoot kruipt. Ze zijn intelligent en leergierig. Hij wil graag een kameraad voor het leven zijn. Verder is hij enorm snel en wendbaar, wat zich uit in de goede prestaties bij flyball en behendigheid.

Gebruik/functies

De Manchester-Terriërs zijn van huis uit vermaarde rattendoders. In vroeger tijden werd dit ras speciaal gefokt voor het doden van ratten. Er werden wedstrijden georganiseerd om in een zo'n kort mogelijke periode zoveel mogelijk ratten te doden, waarbij flink werd gewed.
Nu kunnen de honden zich uitleven in sport en spel, maar ook met een flinke wandeling zijn ze meer dan tevreden.

Lichaamsbeweging

Zoals elke hond, heeft ook de Manchester beweging nodig.
Enkele keren per dag een blokje om is niet genoeg. Hij wil zich ook graag uitleven in het samen spelen met andere honden of een actief spel/sport. Maar ook een flinke wandeling in het bos of aan het strand, geeft hem veel plezier.

Verzorging

Doordat de beharing van een Manchester zo kort is, vraagt dat weinig onderhoud. Af en toe borstelen om de losse haartjes in de rui periode te verwijderen volstaat.
In huis liggen ze graag in de buurt van de kachel (verwarming) en kruipen graag onder een deken(hol).

Omgang met kinderen

Manchesters kunnen heel goed met kinderen overweg. De bal en- ren spelletjes die de kinderen doen vinden ook zij heel interessant en willen daar graag aan deelnemen. Toch is ook de Manchester een hond en moeten volwassenen erop letten dat spelletjes niet ontaarden in ongewenst gedrag. Alle honden zien kleine kinderen lager in rang. Zo ook een Manchester, al zou je dat niet zeggen. Ze zijn van nature gek op kinderen!

Geschiedenis

De Black and Tan Terriër, zoals de Manchester vroeger heette is één van de oudste terriërs ter wereld en vindt zijn oorsprong in Engeland. Ze zijn waarschijnlijk ontstaan uit de ruwharige Oud Engelse Black and Tan Terriër en de Engelse White-Terriër. Omstreeks 1870 één van de populairste rassen in Engeland. Zij werden speciaal gefokt voor het vrijhouden van fabrieken van ratten. De meeste fabrieken stonden destijds in de stad Manchester. Vandaar de naam Manchester-Terriër. Nadat men het rattengif introduceerde was de manchester niet langer nodig en werd voornamelijk gebruikt als vechthond tegen ratten. De honden werden dan tezamen met ratten in een zogeheten "pit"geplaatst en moesten er zoveel mogelijk doden in een zo kort mogelijke tijd. Toen dit "vermaak" gelukkig verboden werd, werd de Manchester de huishond die het nu nog steeds is.

Uiterlijke kenmerken

Lichaamsbouw

Sierlijk, compact gebouwde hond met een sterk gespierde achterhand. De romp is kort met goed gewelfde ribben, licht gebogen boven de lendenen. De borst is smal en diep. Oren klein en V-vormig, gedragen boven de boven lijn van het hoofd.
De voorbenen volkomen recht, goed onder de hond staand en van een bij het lichaam passende lengte.
Achterhand is sterk en gespierd en goed gebogen bij het kniegewricht. Voeten klein en sterk, tussen hazen-en kattenvoet in.

Kleur

De Manchester komt uitsluitend voor in de black and tan kleur.
Gitzwart en mahonie bruin(tan)op de volgende wijze verdeeld: op het hoofd moet de snuit bruin zijn behalve het neusbeen,bruine vlek op elke wang en boven het oog.Voorbenen vanaf de knie bruin, voeten zwart gepencilled en een duidelijke duimafdruk(thumbmark) Achterbene binnenzijde bruin. Een kleine bruine vlek op beide kanten borst. Witte vlekken niet toegestaan.

Schofthoogte

De ideale schofthoogte van een Manchester voor reuen is:
40-41 cm en de ideale schofthoogte voor teven is:
38 cm.

Ogen

De ogen zijn klein, donker en vurig. Amandelvormig en mogen niet uitpuilen.

Vacht

De beharing is dicht, kort, glanzend en stevig van structuur.
De Manchester heeft geen ondervacht. Van kou en nat weer zijn ze niet gediend, mits ze actief bezig kunnen zijn, speelt kou geen rol. Is het niet mogelijk actief bezig te zijn, doe hem een stoere hondenjas aan. Tegenwoordig te koop in alle maten en uitvoeringen.

Staart

De staart is kort aangezet waar de boog van de rug eindigt.
De staart is dik bij de aanzet en tot in een punt versmallend.
De staart wordt niet boven de rug lijn gedragen.

Overige

De Manchester-Terriër is een kleine hond met een grote blaf. De Manchester is geen harde hond, wel is het belangrijk de Manchester een liefdevolle, consequente en met respect voor elkaar, opvoeding te geven. Op basis van beloning. Vroeger gefokt als rattenvanger, tegenwoordig mits goed gehabitueerd en gesocialiseerd een prettige aangename huishond.

Rasindeling

Rasgroep 3: Terriërs
» Sectie Grote- en middenslagterriërs

Een bijdrage van : G Nijhuis-de Haan

Forum Terriërs

Mijn hond Benji, een Friese stabij van 11 jaar, is helaas overleden. Oorspronkelijk wilde ik er een pup bij nemen, maar dat kan dus niet meer. Nu ben ik op zoek naar een stabij pup, hoeft niet raszuiver, of een vergelijkbaar ras.
antwoord
Hallo Ik heb nog geen hond, maar ben op zoek. Wij waren een aardig eind toen bleek dat onze zoon van 10 allergisch is voor honden. Nu lees ik veel over hondenallergie en heb diverse mensen met hond + allergie gesproken. Het is duidelijk dat er hypo ...
antwoord
Ik heb een beagle van 26 weken en onlangs al onze inspanningen lukt het ons niet om hem zinderlijk te maken. We zetten hem altijd buiten of gaan met hem lopen na dat hij uit de bench komt of gegeten heeft maar hij lijkt het niet te snappen. Soms ...
antwoord
Hoi, Mijn dierenarts raad mij aan om meer Omega-3 te geven aan mijn hond. Omega-3 zou op veel zaken een positief effect hebben (hartaandoening, haaruitval, hersenontwikkeling). Zodoende heb ik Toshi Omega-3 met multivitamines gekocht ...
antwoord
mijn chow chow komt bij Ilona en Gerwin Biesheuvel van Gameren vandaan uit een brabants dorp Wijk en aalburg. Hele lieve mensen die een hart voor dieren hebben. Hondjes zien er heel goed uit, goed sociaal opgevoed, en dat merk je echt in ...
antwoord
Ik ben Manon, wij hebben een Amerikaanse Staffordshire van bijna 2. Hij heet Bink. Het is Een enorme lieve enthousiaste en super aanhankelijke hond. Hij hoort echt bij de familie, en we zijn allemaal heel erg gek op hem. Ik zou graag positieve ...
antwoord
Start nieuw berichtnaar forum

Jouw hond, vereniging of bedrijf hier?

Wil je een vermelding op deze pagina of je hond laten zien? Meld je dan aan voor een gratis account!

Aanmelden