vorige pagina.

Mechelse herder

Mechelse herder

Mechelse Herder een uitmuntende, vrij dominante werkhond.
Atletisch, krachtig, gespierd, snel, intelligent, moedig en zeer actief. Een onvermoeibare hond die altijd wil werken.

Algemeen beeld

Raskenmerken

De Mechelaar is moedig, oplettend, werkwillig, gehecht aan eigen mensen waaks en temperamentvol.De Mechelse Herder is een werkhond,die uitblinkt in het verdedigen van zijn baas en diens eigendommen. Hij is ongevoelig voor slecht weer en is bijzonder graag buiten, zijn lichaamsbeweging moet hier uiteraard op afgestemd zijn. De Mechelaar beweegt zich met gratie, is een onvermoeibare werker en laat zich voor ieder doel africhten.

Karakter

De Mechelse Herder staat vooral bekent om zijn werkwilligheid, vasthoudendheid, scherpe intelligentie, hardheid, oplettendheid, slimheid, moed, enz.
Hij is ook zeer trouw en natuurlijk ook zeer waaks. De Mechelaar beschermd zijn gezin en hun bezittingen zeer overtuigend tegen kwaadwillende. Daarom wordt hij tegenwoordig veel gebruikt als politiehond. De Mechelaar is een beweeglijke en temperamentvolle hond die dominant kan zijn.

Als je een goede verhouding hebt met je hond en je bent met hem bezig kan hij ook in een kennel gehouden worden. Ze zijn dan ook enorm gehecht aan hun baas.

Gebruik/functies

Het is een geweldige sporthond. In de eerste plaats omdat hij onvermoeibaar en erg wendbaar is. Maar ook omdat hij wil leren en wil gehoorzamen. Deze hond staat steeds klaar, is trouw en wil niets liever dan samenwerken met zijn baas. Hij is een uitmuntende waakhond, verdedigingshond, drugshond, speurhond, lawinehond enz.

Lichaamsbeweging

De oorspronkelijke taak van de Mechelaar is het drijven van vee. Maar tegenwoordig worden ze meer gebruikt als politiehond, lawinehond en reddingshond.De Mechelaar is een werkhond in hart en nieren. Ze hebben niet alleen veel beweging nodig voor hun energie kwijt te raken maar hebben ook een behoefte aan geestelijke bezigheid.
De Mechelaar is geschikt voor verschillende hondensporten zoals: behendigheid, africhting, flyball en gevorderde gehoorzaamheid.

Verzorging

De verzorging van de kortharige Mechelaar vergt niet veel tijd. Men hoeft niet bang te zijn dat het haar in de knoop gaat of gaat klitten.Het grootste deel van het jaar is een regelmatige borstelbeurt met een stevige kortharige borstel of een borstelhandschoen ruimschoots voldoende om de losse haren en vuil te verwijderen.

Omgang met kinderen

Een Mechelse herder is een hond die zich kan aanpassen aan kinderen mits constante supervisie en door hem van jongs af een specifieke opvoeding te geven. Een Mechelse herder heeft nood aan een goede opvoeding en de juiste begeleiding. Laat echter nooit kinderen achter bij eender welke hond van welk ras ook.

Geschiedenis

De Mechelse Herder komt uit de Kempen en het Noorden van Brabant. Hij werd daar gebruikt als drijver en hoeder van schaapskudden. Het ras is zeer geschikt voor africhting en heeft een sterke bewakingsdrift. Door de jaren heen is de Mechelaar een veelzijdige gebruikshond gebleven.

Uiterlijke kenmerken

Lichaamsbouw

De Mechelse Herder is een harmonieus, evenredig gebouwde hond. Hij oogt robuust en sierlijk en draagt zijn hoofd. Het lichaam is niet te breed, en meer vierkant dan de Duitse Herder

Kleur

Vaalrood met zwarte punten, liefst met zwart masker en zwarte oren.

Schofthoogte

Hoogte : teven tussen de 56 en 62 cm, voor reuen tussen de 60 en 66 cm.
Gewicht : 25 -30 kg

Ogen

Amandelvormig en donker.

Vacht

De beharing moet altijd dicht zijn, goed aanliggend, van een goede textuur en samen met de wollige ondervacht een uitstekende beschutting vormen. Bij de Mechelse herders betekent zwart-gevlamd dat er haren zijn met zwarte uiteinden, waardoor de grondkleur wordt beschaduwd. Dit zwart is in ieder geval ‘gevlamd’ en mag zich noch als grote platen, noch als echte strepen (stroming) vertonen. De Mechelse Herder is uitsluitend vaalros zwart-gevlamd (fauve-charbonné), met zwart masker. Een weinig wit op de voorborst en de tenen wordt geduld.

Staart

Goed ingeplant, minstens tot aan de sprong doch bij voorkeur verder reikend; in rust hangend gedragen en in actie meer opgeheven, doch niet hoger dan horizontaal gedragen, zonder ooit een haak of een afbuiging te vormen.

Overige

Rasindeling

Rasgroep 1: Herdershonden en veedrijvers
» Sectie Herdershonden

Een bijdrage van : Pascalle Ruperti

Forum Herdershonden en veedrijvers

Mijn hond Benji, een Friese stabij van 11 jaar, is helaas overleden. Oorspronkelijk wilde ik er een pup bij nemen, maar dat kan dus niet meer. Nu ben ik op zoek naar een stabij pup, hoeft niet raszuiver, of een vergelijkbaar ras.
antwoord
Hallo Ik heb nog geen hond, maar ben op zoek. Wij waren een aardig eind toen bleek dat onze zoon van 10 allergisch is voor honden. Nu lees ik veel over hondenallergie en heb diverse mensen met hond + allergie gesproken. Het is duidelijk dat er hypo ...
antwoord
Ik heb een beagle van 26 weken en onlangs al onze inspanningen lukt het ons niet om hem zinderlijk te maken. We zetten hem altijd buiten of gaan met hem lopen na dat hij uit de bench komt of gegeten heeft maar hij lijkt het niet te snappen. Soms ...
antwoord
Hoi, Mijn dierenarts raad mij aan om meer Omega-3 te geven aan mijn hond. Omega-3 zou op veel zaken een positief effect hebben (hartaandoening, haaruitval, hersenontwikkeling). Zodoende heb ik Toshi Omega-3 met multivitamines gekocht ...
antwoord
mijn chow chow komt bij Ilona en Gerwin Biesheuvel van Gameren vandaan uit een brabants dorp Wijk en aalburg. Hele lieve mensen die een hart voor dieren hebben. Hondjes zien er heel goed uit, goed sociaal opgevoed, en dat merk je echt in ...
antwoord
Ik ben Manon, wij hebben een Amerikaanse Staffordshire van bijna 2. Hij heet Bink. Het is Een enorme lieve enthousiaste en super aanhankelijke hond. Hij hoort echt bij de familie, en we zijn allemaal heel erg gek op hem. Ik zou graag positieve ...
antwoord
Start nieuw berichtnaar forum

Leden foto's

Laika
Daisy
daisy
Kinai
Chunga v.d. Mira Hoeve
Femmefatal de Sol Casa
Like a Hurricane Ailos Ares "Bazooka"

Jouw hond, vereniging of bedrijf hier?

Wil je een vermelding op deze pagina of je hond laten zien? Meld je dan aan voor een gratis account!

Aanmelden