vorige pagina.

Mudi

Mudi

De Mudi komt uit Hongarije en hoort bij de kleine herdershonden. Het zijn erg levendige honden, ze zijn niet zo groot en ze houden er van om flink te bwegen. Het is dan ook aan te raden om deze hond alleen aan te schaffen als je zelf sportief bent omdat de honden er graag op uit gaan. Het zijn goede huishonden als zij hun beweging maar kwijt kunnen.

Algemeen beeld

Raskenmerken

Het ras is goed te herkennen aan de staande oren, net als bij de meeste herdershonden. Ze zijn erg levendig, hebben een goed karakter en bewegen graag. Ze vinden het heerlijk om er even op uit te gaan en zijn het liefst de hele dag bij je in de buurt zodat ze lekker mee heen en weer kunnen lopen.

Karakter

Het karakter van de Mudi is goed, de honden zijn eenvoudig op te voeden en ze leren snel. Het zijn daarnaast ook redelijk zelfstandige honden. Daarnaast zijn de honden ook erg levendig, ze hebben veel behoefte aan beweging. Het kan een goede huishond zijn, maar dan moet hij wel sportieve baasjes hebben omdat hij er graag op uit gaat.

Gebruik/functies

De hond kan worden ingezet voor het hoeden van schapen, maar wordt nu meer ingezet als huishond.

Lichaamsbeweging

Veel bewegen is van groot belang voor de Mudi, ben je sportief? Dan is dit een goed ras voor je waar je veel mee kunt wandelen en sporten.

Verzorging

De vacht is tussen de 3 en 7 cm lang, borstelen is daarom wel aan te raden.

Omgang met kinderen

Het ras is vriendelijk en gaat goed overweg met kinderen.

Geschiedenis

Het ras komt uit Hongarije en hoort bij de kleine herdershonden. Ze werden gebruikt bij het hoeden van schapen, rundvee en varkens.

Uiterlijke kenmerken

Lichaamsbouw

Dit ras heeft staande oren. Ze hebben een dichte vacht van tussen de 3 en de 7 cm. De staart wordt iets omhoog gedragen maar niet echt op de rug.

Kleur

De Mudi is vaak zwart van kleur, ook andere kleuren zijn eventuel mogelijk. Ook blue merle, bruin en wit komen regelmatig voor net als grijs.

Schofthoogte

De schofthoogte bij dit ras is gemiddeld 41 tot 47 cm bij de reu en bij de teefjes 38 tot 44 cm.

Ogen

De ogen van de Mudi zijn donker van kleur.

Vacht

Dit ras heeft een golvende en licht krullende vacht, borstelen is zeker aan te raden.

Staart

De staart van de honden worden niet op de rug gedragen maar is wel een beetje krullend en wordt wat omhoog gedragen.

Overige

De Mudi komt uit Hongarije en is een kleine herdershond, duidelijk te herkennen aan de overeind staande oren.

Rasindeling

Rasgroep 1: Herdershonden en veedrijvers
» Sectie Herdershonden

Een bijdrage van Hondenrassen.nl

Forum Herdershonden en veedrijvers

Mijn hond Benji, een Friese stabij van 11 jaar, is helaas overleden. Oorspronkelijk wilde ik er een pup bij nemen, maar dat kan dus niet meer. Nu ben ik op zoek naar een stabij pup, hoeft niet raszuiver, of een vergelijkbaar ras.
antwoord
Hallo Ik heb nog geen hond, maar ben op zoek. Wij waren een aardig eind toen bleek dat onze zoon van 10 allergisch is voor honden. Nu lees ik veel over hondenallergie en heb diverse mensen met hond + allergie gesproken. Het is duidelijk dat er hypo ...
antwoord
Ik heb een beagle van 26 weken en onlangs al onze inspanningen lukt het ons niet om hem zinderlijk te maken. We zetten hem altijd buiten of gaan met hem lopen na dat hij uit de bench komt of gegeten heeft maar hij lijkt het niet te snappen. Soms ...
antwoord
Hoi, Mijn dierenarts raad mij aan om meer Omega-3 te geven aan mijn hond. Omega-3 zou op veel zaken een positief effect hebben (hartaandoening, haaruitval, hersenontwikkeling). Zodoende heb ik Toshi Omega-3 met multivitamines gekocht ...
antwoord
mijn chow chow komt bij Ilona en Gerwin Biesheuvel van Gameren vandaan uit een brabants dorp Wijk en aalburg. Hele lieve mensen die een hart voor dieren hebben. Hondjes zien er heel goed uit, goed sociaal opgevoed, en dat merk je echt in ...
antwoord
Ik ben Manon, wij hebben een Amerikaanse Staffordshire van bijna 2. Hij heet Bink. Het is Een enorme lieve enthousiaste en super aanhankelijke hond. Hij hoort echt bij de familie, en we zijn allemaal heel erg gek op hem. Ik zou graag positieve ...
antwoord
Start nieuw berichtnaar forum

Jouw hond, vereniging of bedrijf hier?

Wil je een vermelding op deze pagina of je hond laten zien? Meld je dan aan voor een gratis account!

Aanmelden