vorige pagina.

Noorse buhund

Noorse buhund

De Noorse Buhund is een zeer actieve, vrolijke hond die altijd in is voor aktie maar daarin zijn eigen wil wel wil volgen.

Algemeen beeld

Raskenmerken

De Noorse Buhund (Norsk Buhund) is een typische spitshond.
Heeft een kompact lichaam, rechtopstaande oren, staart in een krul die bovenop de rug gedragen wordt.
De Noorse Buhund is iets kleiner dan de middelgrote rassen.
De vacht bevat geen krul en ligt vlak aan het lichaam.
De Noorse Buhund komt voor in de kleur: Tarwe en Zwart en het liefst met zo weinig mogelijk wit

Karakter

De Noorse Buhund is van karakter moedig en heeft een enorme energie. Wanneer er niet voldoende met de hond gedaan wordt, is veelvuldig blaffen een uiting van zijn energie

Gebruik/functies

De Noorse Buhund is van vroeger uit een hond die op de boerderijen bij de Noorse boeren van alles moest kunnen: de schapen hoeden, ongedierte bestrijden, erf verdedigen en als ze meegingen met de herder deze ook warm houden.

Tegenwoordig zie je de buhund in verschillende hondensporten zoals behendigheid

Lichaamsbeweging

De Noorse Buhund zal zeker zijn beweging nodig hebben. Het is een hondje wat een drive heeft om aktie te gaan opzoeken. Dus met 1 wandeling van een half uurtje zal hij geen genoegen kunnen nemen.

Neem hem mee aan de fiets en er kunnen heel wat km afgelegd worden

Verzorging

De vacht van de Noorse Buhund bestaat uit een harde bovenvacht en een wollige ondervacht. Tijdens de verharingsperiode is het kammen met een herderskammetje gewenst om de ondervacht te verwijderen.

Omgang met kinderen

De Noorse Buhund is goed sociaal en kan prima in een gezin leven. Kinderen zijn dan ook geen probleem en er zal veelvuldig samen gespeeld worden.

Maar ook voor dit ras geldt dat je kinderen en honden niet alleen zonder toezicht kan laten

Geschiedenis

De Noorse Buhund is al een heel oud ras. In de tijd van de vikingen zijn er afbeeldingen gevonden van de honden die lijken op de Noorse Buhund.

Uiterlijke kenmerken

Lichaamsbouw

Een compacte gebouwde hond, iets kleiner dan middelgroot, met een matig gehoekte voor- en achterhand. Diepe borst met goed gewelfde ribben. Sterke rug en lendenen, niet of nauwelijks aflopende kruis. De hond hoort vierkant gebouwd te zijn (lengte-hoogte gelijk).

Kleur

Tarwe: variërend van licht naar geelachtig rood, met en zonder donkere haarpunten. Een masker is toegestaan, maar verder moet de vacht éénkleurig zijn.
Zwart: bij voorkeur geheel zwart, maar een witte bles, benevens witte aftekeningen aan borst, hals en voeten is toegestaan. De witte aftekeningen mogen het totaalbeeld niet verstoren. Het zwart mag geen bruine gloed hebben.

Schofthoogte

Schofthoogte reuen 43-47 cm, teven 41-45 cm.

Ogen

De ogen zijn rond maar zonder uitpuilend te worden en zo donker mogelijk van kleur

Vacht

Bovenvacht is dik, vol en stug, maar tamelijk glad aanliggend. Ondervacht is zacht, zeer dicht en wollig. Aan hoofd en voorkant van de benen betrekkelijk kort, aan hals en borst wat langer.

Staart

Goed behaard, hoog aangezet, vast gekruld over de rug gedragen. Uitgestrekt tot volle lengte moet de staart tot aan de hak reiken.
Daar de staart vast gekruld is kan hij meestal niet volledig uitgerold worden (de hond vind dit ook niet prettig)

Overige

Een heerlijke hond die goed als gezinshond gehouden kan worden maar ook voor de actieve medemens genoeg te bieden heeft. Ondanks dat het een "herdershond" is de will- to- please niet veel aanwezig. Hij zal zeker af en toe zijn eigen plan willen trekken. Maar met een vriendelijke consequente opvoeding is dit prima te sturen. En door zijn formaat een prima hond om erop te trekken

Rasindeling

Rasgroep 5: Keeshonden en oertypen
» Sectie Scandinavische waak- en herdershonden

Een bijdrage van : Lies Koehoorn

Forum Keeshonden en oertypen

Mijn hond Benji, een Friese stabij van 11 jaar, is helaas overleden. Oorspronkelijk wilde ik er een pup bij nemen, maar dat kan dus niet meer. Nu ben ik op zoek naar een stabij pup, hoeft niet raszuiver, of een vergelijkbaar ras.
antwoord
Hallo Ik heb nog geen hond, maar ben op zoek. Wij waren een aardig eind toen bleek dat onze zoon van 10 allergisch is voor honden. Nu lees ik veel over hondenallergie en heb diverse mensen met hond + allergie gesproken. Het is duidelijk dat er hypo ...
antwoord
Ik heb een beagle van 26 weken en onlangs al onze inspanningen lukt het ons niet om hem zinderlijk te maken. We zetten hem altijd buiten of gaan met hem lopen na dat hij uit de bench komt of gegeten heeft maar hij lijkt het niet te snappen. Soms ...
antwoord
Hoi, Mijn dierenarts raad mij aan om meer Omega-3 te geven aan mijn hond. Omega-3 zou op veel zaken een positief effect hebben (hartaandoening, haaruitval, hersenontwikkeling). Zodoende heb ik Toshi Omega-3 met multivitamines gekocht ...
antwoord
mijn chow chow komt bij Ilona en Gerwin Biesheuvel van Gameren vandaan uit een brabants dorp Wijk en aalburg. Hele lieve mensen die een hart voor dieren hebben. Hondjes zien er heel goed uit, goed sociaal opgevoed, en dat merk je echt in ...
antwoord
Ik ben Manon, wij hebben een Amerikaanse Staffordshire van bijna 2. Hij heet Bink. Het is Een enorme lieve enthousiaste en super aanhankelijke hond. Hij hoort echt bij de familie, en we zijn allemaal heel erg gek op hem. Ik zou graag positieve ...
antwoord
Start nieuw berichtnaar forum

Leden foto's

Kamp. Med Hjärtas Assar
Kamp. Yrsa-Jitze fra den Norske Garden

Fokkers

van Koekie's Ranch

van Koekie's Ranch Onze honden leven met ons in huis en krijgen alle tijd om voldoende uit te groeien en volwassen te worden. Een nestje fokken is niet het belangrijkste, onze honden zijn dat wel!

Jouw hond, vereniging of bedrijf hier?

Wil je een vermelding op deze pagina of je hond laten zien? Meld je dan aan voor een gratis account!

Aanmelden