vorige pagina.

Old English sheepdog of Bobtail

Old English sheepdog of Bobtail

De OES is een actieve, robuuste hond, die vol vrolijke streken zit. Hij is vrij van agressiviteit maar hij laat zich niet op z'n kop zitten. Hij neemt meteen de ruimte die de baas hem laat en als hij niet wordt afgeremd, ligt hij binnen de kortste keren in het bed van de baas en de baas op het matje ervoor. Dat hij in het middelpunt van de belangstelling staat, aanvaardt hij als vanzelfsprekend. Hij is goed bestand tegen temperatuursverschillen en hij past zich makkelijk bij veranderde omstandigheden aan. Als hij goed is opgevoed, voelt hij zich op de kermis net zo thuis als op de hei. Hij mag graag in het vrije veld rennen, maar zal zich nooit zover van zijn baas verwijderen dat het oogcontact verbroken wordt. In de begroeting van bezoekers is hij- hoewel onstuimig- de vriendelijkheid zelve, zolang de baas in de buurt is. Is de baas afwezig, dan heeft hij de neiging de verdediging van huis en haard op zich te nemen.

Algemeen beeld

Raskenmerken

Een sterke , vierkant tonende hond van grote evenredigheid en algehele soundness. Volkomen vrij van hoogbenigheid, geheel overvloedign behaard. Een stevige bespierde, goed ontwikkelde hond met een zeer intelligente uitdrukking. Een OES staat lager bij de schoft dan bij de lendenen. Van boven af gezien een peervormig lichaam. Het hoofd is in verhouding tot de maat van het lichaam. De voorsnuit is ongeveer de helft van de totale lengte van het hoofd.

Karakter

Een gezeglijke hond met een gelijkmatig karakter. Onverschrokken, trouw en betrouwbaar, zonder een spoor van zenuwachtigheid of niet uitgelokte agressie.

Gebruik/functies

Huishond die ook graag werkt voor zijn baas.

Lichaamsbeweging

Zoals iedere hond van dit formaat heeft de OES naast de korte uitlaat wandelingen ook minimaal 1 keer per dag een lange wandeling nodig. Het liefst ergens waar hij los kan lopen en zijn energie kwijt kan. Een OES is geen hond om maar af en toe mee te wandelen en voor de rest van de tijd in een kennel weg te stoppen. Daarvoor is hij te ver in zijn ontwikkeling en staat sociaal op een te hoog peil. Hij wil beslist bij zijn roedel zijn.

Verzorging

De OES is een van de meest bewerkelijke rassen wat onderhoud betreft. De dikke vacht is een lust voor het oog maar heeft wel als consequentie dat de OES voor de verzorging ervan afhankelijk is van zijn baas. Wordt de vacht niet verzorgd zullen er al snel huidproblemen ontstaan die de gezondheid van de hond ondermijnen.
Wekelijks moet de baas de dicipline hebben om zijn OES op een tafel te leggen en de vacht gedurende zo'n 2 a 3 uur compleet kltvrij te borstelen.

Omgang met kinderen

OES en kinderen worden meestal de beste maatjes.
Mits kinderen worden bijgebracht hoe ze met honden dienen om te gaan en de OES wordt opgevoed.

Geschiedenis

Hoewel de herkomst van de OES als Groot Brittannië geregistreerd is, is het waarschijnlijker, dat zijn eigenlijke afkomst een combinatie is van Europese Herdershonden als Owtcharka en Bergamasco met de Herdershonden van Groot Brittannië. Hij wordt nu beschouwd als een van oorsprong Brits ras.

Uiterlijke kenmerken

Lichaamsbouw

Sterke vierkante hond . Lengte net zo lang als de hoogte van de hond. Hij staat lager bij de schoft dan bij de lendenen. daardoor maakt de hond in stap in de achterhand een rollende beweging als van een beer. Bij het draven, toont hij moeiteloos uitgrijpen en een sterk stuwende achterhand, terwijl de benen recht in de lijn van de voortbeweging gaan. Zeer veerkrachtig in galop. Bij lage snelheid lopen sommige honden in telgang. Tijdens het lopen wordt het hoofd soms van nature lager gedragen.

Kleur

De kleur van de vacht kan iedere tint grijs,grauw of blauw zijn. Lichaam en achterkant 1 kleurgrijs,grauw of blauw, met of zonder witte sokken en witte punt aan de staart.Witte vlekken in de achterkant zijn niet gewenst. Hoofd , nek, voorhand en onderbuik zijn wit, met of zonder aftekening. Iedere tint bruin is ongewenst.

Schofthoogte

Reuen 61 cm en hoger.
Teven 56 cm en groter.

Ogen

De ogen staan ruim uit elkaar. Donkerbruin of "wall-eye" (=1 blauw en 1 bruin oog) Lichte ogen zijn ongewenst. Twee blauwe ogen zijn aanvaardbaar. Pigmentatie van de oogranden geniet de voorkeur.

Vacht

De vacht is overvloedig en van een goede harde structuur, niet recht , maar ruig en vrij van krul. De ondervacht vormt een waterdichte laag. Hoofd en schedel zijn goed bedekt met haar, de oren zijn matig behaard, de hals is goed behaard, de voorbenen zijn rondom goed behaard, de achterkant is zwaarder behaard dan de rest van het lichaam.

Staart

De staart wordt natuurlijk gedragen en is goed behaard met overvloedige vacht van een harde structuur.

Overige

Rasindeling

Rasgroep 1: Herdershonden en veedrijvers
» Sectie Herdershonden

Een bijdrage van : Rosita Guérand

Forum Herdershonden en veedrijvers

Mijn hond Benji, een Friese stabij van 11 jaar, is helaas overleden. Oorspronkelijk wilde ik er een pup bij nemen, maar dat kan dus niet meer. Nu ben ik op zoek naar een stabij pup, hoeft niet raszuiver, of een vergelijkbaar ras.
antwoord
Hallo Ik heb nog geen hond, maar ben op zoek. Wij waren een aardig eind toen bleek dat onze zoon van 10 allergisch is voor honden. Nu lees ik veel over hondenallergie en heb diverse mensen met hond + allergie gesproken. Het is duidelijk dat er hypo ...
antwoord
Ik heb een beagle van 26 weken en onlangs al onze inspanningen lukt het ons niet om hem zinderlijk te maken. We zetten hem altijd buiten of gaan met hem lopen na dat hij uit de bench komt of gegeten heeft maar hij lijkt het niet te snappen. Soms ...
antwoord
Hoi, Mijn dierenarts raad mij aan om meer Omega-3 te geven aan mijn hond. Omega-3 zou op veel zaken een positief effect hebben (hartaandoening, haaruitval, hersenontwikkeling). Zodoende heb ik Toshi Omega-3 met multivitamines gekocht ...
antwoord
mijn chow chow komt bij Ilona en Gerwin Biesheuvel van Gameren vandaan uit een brabants dorp Wijk en aalburg. Hele lieve mensen die een hart voor dieren hebben. Hondjes zien er heel goed uit, goed sociaal opgevoed, en dat merk je echt in ...
antwoord
Ik ben Manon, wij hebben een Amerikaanse Staffordshire van bijna 2. Hij heet Bink. Het is Een enorme lieve enthousiaste en super aanhankelijke hond. Hij hoort echt bij de familie, en we zijn allemaal heel erg gek op hem. Ik zou graag positieve ...
antwoord
Start nieuw berichtnaar forum

Leden foto's

Nikan
Fairy

Fokkers

OES kennel BRWYN

OES kennel BRWYN Bobtails sinds 1982

Jouw hond, vereniging of bedrijf hier?

Wil je een vermelding op deze pagina of je hond laten zien? Meld je dan aan voor een gratis account!

Aanmelden