vorige pagina.

Otterhound

Otterhound

De Otterhound is een grote ruwharige brak. Zijn oorsprong ligt in Groot Brittannië waar al rond 1100 Otterhounds gehouden werden door King John en de adel, voor de meutejacht Tegenwoordig zijn er wereldwijd niet meer dan zo'n 1200 Otterhounds geregistreerd, waarmee de Otterhound schaarser is dan de reuze panda. Een zeldzaam type dus. Maar wie hem eenmaal leert kennen wil geen ander ras meer!

Algemeen beeld

Raskenmerken

Grote, ruwharige hound, brak. Dubbele vacht. Niet plukken of trimmen. Laag aangezet lang oor met karakteristieke plooi. Diepe borstkas, sterke benen, grote goed gesloten ronde voeten. Laag afhangede staart tot op de hakken. Majestueus hoofd, grote diepzwarte neus, goed gepigmenteerde oogranden en lippen, bruin oog. Alle brakkenkleuren zijn toegestaan, vaak gezien in black en tan, cream en grizzle, driekleur.

Karakter

Meute hond. Brak. Dus sociaal, zelfstandig, eigenzinnig. Hangt aan zijn "meute"(andere honden en het gezin). Enorme kindervriend. Door zijn grootte kan hij in zijn enthousiasme soms wat lomp zijn voor heel kleine kinderen. Heeft een konsekwente opvoeding nodig van het hele gezin. IJzeren vuist in fluwelen handschoen. Heeft & brengt humor.

Gebruik/functies

Tot voor kort was de Otterhound in Nederland actief in een werkende meute, de Kwebmeute, kijk op onze site. In Engeland zijn er ook nu nog meutes met Otterhounds actief. Zij jagen daar op mink (nerts) en worden daarom Minkhounds genoemd. Uiteraard is hij heel erg geschikt voor speurwerk; clean boot, mantrailing, reddingswerk. Het is zeker geen waakhond en hij zal altijd zijn omgeving willen verkennen dus je moet een goed omheinde tuin hebben.

Lichaamsbeweging

De Otterhound heeft net als iedere andere hond behoefte aan voldoende lichaamsbeweging. Dagelijks een stevige wandeling dus, waarbij hij in veilige omgeving los mag lopen. Er zijn Otterhounds die langs de fiets meelopen, die behendigheid en agility doen maar dat zijn uitzonderingen. Ga met hem speuren, er is niets dat hij leuker vindt.
Hij houdt natuurlijk van water maar niet persé van zwemmen, meer van baggeren.

Verzorging

De Otterhound heeft een dubbele vacht die wat olie achtig is. en hem beschermt tegen kou en nattigheid. Je borstelt hem eens per week, houdt goed zijn lange oren schoon en dat is het. Niet plukken of trimmen. Hou er rekening mee dat hij een ruwe vacht heeft, snor en baard ook, en dat daar best goed water en zand in blijft hangen. Hij is zelf zó droog en schoon maar dan ligt het zand wel ergens...

Omgang met kinderen

De Otterhound is een kindervriend, een teddybeer. Maar hij is heel sterk en een beetje een onhandige clown dus héél kleine kinderen gooit hij in zijn enthousiasme makkelijk om.

NB: Laat nooit welke hond dan ook alleen met kinderen. Dat geld dus ook voor de Otterhound.

Geschiedenis

De geschiedenis van de Otterhound gaat terug tot de vroege middeleeuwen in Engeland. In Nederland zijn ze sinds 1981. Er zijn er ongeveer 50 in Nederland en we hebben 1 fokker.
Kijk voor uitgebreider informatie op onze site: www.otterhound.nl, daar vind je ook de contactadressen etc.

Uiterlijke kenmerken

Lichaamsbouw

De Otterhound is een grote ruwharige brak, rasgroep lopende honden. Diepe borskas voor uithoudingsvermogen, sterke benen, grote, gesloten, ronde voeten met rudimentaire zwemvliezen. Majestueus hoofd, lang, laag aangezet oor met karakteristieke plooi. Lange, laag afhangende staart, goed bevederd. Grote diepzwarte neus, donker oog.

Kleur

Alle brakkenkleuren zijn toegestaan.

Schofthoogte

60 tot 70 cem schofthoogte

Ogen

Donkerbruin, expressief, vaak zwart omrand.

Vacht

Dubbele ruwharige vacht tot ca. 10 cm lengte, ondervacht olie achtig (waterbestendig). Alleen goed borstelen voldoet, niet plukken of trimmen.

Staart

Laag aangezet, breed bij de aanzet ( otterstaart), goed bevederd, hangt in rust laag tot op de hakken. Bij voorkeur niet hoger dan rughoogte gedragen behalve in alerte toestand natuurlijk.

Overige

Kenmerkend is zijn imposante blaf: als van een zeehond, En het luid geven bij de jacht. Dat vergeet je nooit meer als je het eens hebt gehoord.
Het valt niet mee om een Otterhound kwaad te krijgen maar als hij uiteindelijk de strijd aangaat dan wint hij. Ooit werd hij ingezet bij de jacht op de otter. Een mannetjes otter moest hij onder water kunnen verslaan. Dat zegt iets over zijn kracht en uithoudingsvermogen. Maar als gezegd: hij is een gelukkig een zachtmoedige kameraad die maar moeilijk uit zijn evenwicht te brengen is.

Rasindeling

Rasgroep 6: Lopende honden en zweethonden
» Sectie Lopende honden
» » Subsectie Grote lopende honden

Een bijdrage van : stichting Vrienden van de Otterhound

Forum Lopende honden en zweethonden

Mijn hond Benji, een Friese stabij van 11 jaar, is helaas overleden. Oorspronkelijk wilde ik er een pup bij nemen, maar dat kan dus niet meer. Nu ben ik op zoek naar een stabij pup, hoeft niet raszuiver, of een vergelijkbaar ras.
antwoord
Hallo Ik heb nog geen hond, maar ben op zoek. Wij waren een aardig eind toen bleek dat onze zoon van 10 allergisch is voor honden. Nu lees ik veel over hondenallergie en heb diverse mensen met hond + allergie gesproken. Het is duidelijk dat er hypo ...
antwoord
Ik heb een beagle van 26 weken en onlangs al onze inspanningen lukt het ons niet om hem zinderlijk te maken. We zetten hem altijd buiten of gaan met hem lopen na dat hij uit de bench komt of gegeten heeft maar hij lijkt het niet te snappen. Soms ...
antwoord
Hoi, Mijn dierenarts raad mij aan om meer Omega-3 te geven aan mijn hond. Omega-3 zou op veel zaken een positief effect hebben (hartaandoening, haaruitval, hersenontwikkeling). Zodoende heb ik Toshi Omega-3 met multivitamines gekocht ...
antwoord
mijn chow chow komt bij Ilona en Gerwin Biesheuvel van Gameren vandaan uit een brabants dorp Wijk en aalburg. Hele lieve mensen die een hart voor dieren hebben. Hondjes zien er heel goed uit, goed sociaal opgevoed, en dat merk je echt in ...
antwoord
Ik ben Manon, wij hebben een Amerikaanse Staffordshire van bijna 2. Hij heet Bink. Het is Een enorme lieve enthousiaste en super aanhankelijke hond. Hij hoort echt bij de familie, en we zijn allemaal heel erg gek op hem. Ik zou graag positieve ...
antwoord
Start nieuw berichtnaar forum

Jouw hond, vereniging of bedrijf hier?

Wil je een vermelding op deze pagina of je hond laten zien? Meld je dan aan voor een gratis account!

Aanmelden