vorige pagina.

Oudduitse Herder

Oudduitse Herder

De Oudduitse Herder is een middelgrote hond. Hij heeft een zachtaardig en evenwichtig karakter, een rechte rug en Langstokhaar. Er zijn vele kleur variëteiten: Zwart-bruin (Black & Tan) Geel-bruin, Zwart en Wolfsgrauw komen het meeste voor. Deze herder stamt van oorsprong af van de Duitse Herder Langstokhaar

Algemeen beeld

Raskenmerken

De Oudduitse Herder is een middelgrote hond. Krachtig, goed gespierd en lichtgestrekt. De vacht is lang.
Reuen zullen tussen de 60 en 68 cm hoog zijn en teven mogen tussen de 55 en 63 cm hoog zijn.

Karakter

Evenwichtig, stabiel, zelfverzekerd, absoluut onbevangen en zachtaardig. Maar ook opmerkzaam en handelbaar. Hij moet moed, strijddrift en hardheid bezitten om als geleide-, waak-, verdedigings-, dienst-, en herdershond geschikt te zijn. Tevens is het een goede familiehond.

Gebruik/functies

Door het alerte en opmerkzame karakter goed trainbaar voor geleide-, waak-, verdedigings-, dienst-, en herdershond.
De meeste ODH's houden erg van alle soorten sport en spel.
Door het zachtaardige karakter ook een echte familiehond.

Lichaamsbeweging

De Oudduitse Herder is een draver en heeft wel wat beweging nodig.
Hij krijgt de juiste bespiering als hij veel rechtlijnige bewegingen maakt, zoals wandelen, fietsen en zwemmen. Wandelen en zwemmen mag ‘altijd’.
De meeste ODH's houden erg van zwemmen.
Alleen een rondje om de kerk is niet aan te bevelen, dagelijks een wandeling van enkele kilometers kunnen ze zeker aan.

Verzorging

De lange vacht moet zo nu en dan (maar niet te vaak) gekamd worden. Dit kan met een herderharkje.
Beter in 1 keer goed kammen en niet elke dag een beetje, want door vaak en veel te kammen wordt de huid gestimuleerd en gaat dan gaat de vacht nog meer verharen.
Soms is het alleen nodig om de broek/billen te borstelen.

Tijdens de rui (verharingstijd) kan een men in een trimsalon deze vacht laten verwijderen, een trimster wolt de oude vacht uit met een coat-king of een herderharkje De vacht nooit scheren!

Omgang met kinderen

Zachtaardig, stabiel, een echte kindervriend.
Maar ook waaks

Geschiedenis

De (Oud)Duitse Herder vindt zijn oorsprong in Duitsland uit verschillende types herdershonden. Er bestonden langhaar, ruwhaar en gladhaar herdershonden en dan ook nog in allerlei kleuren en types. Deze honden deden dienst als bewaker van huis en haard en/of het hoeden van de kudde. In die tijd fokte men uitsluitend op karaktereigenschappen en keek men eigenlijk niet naar het uiterlijk. In de oorspronkelijke Duitse Herdervereniging die eind negentiende eeuw werd opgericht aanvaardde men elke type vacht en kleur.
In 1961 verdeelt de muur Duitsland in Oost en West. Vanaf dat moment gaat men in de DDR Duitse Herders fokken die niet op uiterlijk worden beoordeeld maar op inzetbaarheid, hardheid en gezondheid. Sterke, zwaar gebouwde rechte honden. Deze honden moesten zelfstandig kunnen werken, hard zijn en aan alle weersomstandigheden weerstand kunnen bieden. Vaak hadden deze honden een dikke ondervacht, noodzakelijk voor de strenge winters in het oostelijk deel van Duitsland.

In het westen keek men ook naar het uiterlijk (vooral de geel/zwarte Duitse Herder was populair) immers, West Duitsland was niet in oorlog en er was geen noodzaak om honden te fokken om de grenzen te bewaken. In het westen van Duitsland zag je dan ook een andere lijn van honden ontstaan. Honden met een afvallende croupe, een schoonheidsideaal, iets wat je niet zag bij het DDR-type.
Hoe goed fokkers aan beide zijden van de muur hun best ook deden, nog steeds werden er uit 2 Stokharige ouders één of meerdere Langhaarpuppen geboren. Deze pups kregen vaak geen stamboom en werden niet zelden goedkoper verkocht. Met de herziene rasstandaard in 1991 werd het zelfs nog strenger. Men bleef de Langstokhaar als ongewenst beschouwen.
Gelukkig was er een groep mensen in Duitsland die juist wel op dit type vielen. In 1984 wordt in Duitsland de LSVD (Langhaar-Schäferhunde-Verband-Deutschland) opgericht. Deze mensen fokken met Langharige Duitse Herders.

In 1930 besloot de Duitse vereniging van Herdershonden, de SV (Verein Für Deutsche Schäferhunde), dat de Langstokhaar honden een "fokfout" waren en dat deze honden werden uitgesloten van de fok. In 1991 werd dit door de SV omgezet in een "fok uitsluitende fout” en mocht er met deze honden niet langer gefokt worden. Toch werd er door liefhebbers met deze Langstokharige honden gefokt echter zonder de officiële stamboompapieren, immers voor deze honden met een "fok uitsluitende fout" kon men zich niet laten inschrijven bij de SV. Daar de Langstokharigen niet werden geaccepteerd binnen de officiële rasvereniging de SV (en later ook niet in de Nederlandse Vereniging van liefhebbers van de Duitse Herder, de VDH) is met de oprichting van het "Langhaar-Schäferhunde-Verband Deutschland" in 1984 het ras de Oudduitse Herder ontstaan. Het door een rasvereniging uitgeven van Afstammingsbewijzen met als rasomschrijving "Duitse Herder" voor deze Langstokharige honden is niet toegestaan. Omdat het Langstokhaar een genetische terugslag is naar de oorspronkelijke Herdertype uit het begin van de vorige eeuw, heeft men dus gekozen om deze honden de Oudduitse Herder te noemen.

Uiterlijke kenmerken

Lichaamsbouw

De Oudduitse Herder is een middelgrote vrij fors tonende hond.
De boven belijning verloopt vanaf de hals aanzet over de goed ontwikkelde schoft en over de rechte rug tot aan de licht afvallende croupe.
De rug is recht, vast, krachtig en goed bespierd.
De croupe moet zonder onderbreking van de boven belijning overgaan in de staartaanzet.
De lendenen zijn breed, kort krachtig gevormd en goed bespierd.
De borst moet matig breed zijn.

Kleur

Zwart met roodbruine, bruine, gele tot helgrauwe aftekening, éénkleurig zwart en blauw en grauw.
Bij Wolfsgrauw donker gewolkt, zwart zadel en masker. De neusspiegel moet bij alle kleurslagen zwart zijn.
Ontbrekend masker, lichte tot priemende oogkleur evenals lichte tot witachtige aftekening aan borst en binnenzijden, lichte nagels en rode staartpunt duiden op pigmentzwakte.
De onderwol vertoont een lichte grauwe tint. De kleur wit is niet toegelaten.

Schofthoogte

De schofthoogte voor reuen: tussen de 60 en 68 cm
De schofthoogte voor teven: tussen de 55 en 63 cm

Ogen

Ogen zijn middelgroot, amandelvormig, iets schuin liggend en niet uitpuilend. De kleur moet zo donker mogelijk zijn.

Vacht

Langstokhaar met onderwol.
Het dekhaar is lang, zacht en niet vast aanliggend, met waaiers/pluimen aan oren en benen, vol behaarde broek en zeer vol behaarde staart naar beneden waaiervormig. Aan het hoofd met daarbij inbegrepen de binnenkant van oren en de voorkant van de ledematen, aan de benen en tenen kort. Aan de hals mag het haar langer zijn en sterker behaard, dus manen vormend.

Staart

De staart moet minstens tot aan het spronggewricht reiken, maar niet over het midden van de achtervoet. De staart is aan de onderzijde iets langer behaard en wordt in een licht afhangende boog gedragen, waarbij deze in opwinding en bij beweging meer opgeheven gedragen wordt. De staart mag niet boven de ruglijn gedragen worden.

Overige

Gewicht van de reuen: 35 tot 50 kg.
Gewicht van de teven: 25 tot 40 kg.

Raadpleeg voor een exacte omschrijving van de Oudduitse Herder de informatie op de website van de Duitse Herder Club Nederland: http://www.dhcn.nl/Rasstandaard.html

Rasindeling

Overig
» Sectie Niet erkende rassen

Een bijdrage van : Ria Hoekstra

Forum Overig

Mijn hond Benji, een Friese stabij van 11 jaar, is helaas overleden. Oorspronkelijk wilde ik er een pup bij nemen, maar dat kan dus niet meer. Nu ben ik op zoek naar een stabij pup, hoeft niet raszuiver, of een vergelijkbaar ras.
antwoord
Hallo Ik heb nog geen hond, maar ben op zoek. Wij waren een aardig eind toen bleek dat onze zoon van 10 allergisch is voor honden. Nu lees ik veel over hondenallergie en heb diverse mensen met hond + allergie gesproken. Het is duidelijk dat er hypo ...
antwoord
Ik heb een beagle van 26 weken en onlangs al onze inspanningen lukt het ons niet om hem zinderlijk te maken. We zetten hem altijd buiten of gaan met hem lopen na dat hij uit de bench komt of gegeten heeft maar hij lijkt het niet te snappen. Soms ...
antwoord
Hoi, Mijn dierenarts raad mij aan om meer Omega-3 te geven aan mijn hond. Omega-3 zou op veel zaken een positief effect hebben (hartaandoening, haaruitval, hersenontwikkeling). Zodoende heb ik Toshi Omega-3 met multivitamines gekocht ...
antwoord
mijn chow chow komt bij Ilona en Gerwin Biesheuvel van Gameren vandaan uit een brabants dorp Wijk en aalburg. Hele lieve mensen die een hart voor dieren hebben. Hondjes zien er heel goed uit, goed sociaal opgevoed, en dat merk je echt in ...
antwoord
Ik ben Manon, wij hebben een Amerikaanse Staffordshire van bijna 2. Hij heet Bink. Het is Een enorme lieve enthousiaste en super aanhankelijke hond. Hij hoort echt bij de familie, en we zijn allemaal heel erg gek op hem. Ik zou graag positieve ...
antwoord
Start nieuw berichtnaar forum

Leden foto's

Oudduitse Herder Oudduitse Herder Oudduitse Herder Oudduitse Herder Oudduitse Herder Oudduitse Herder Oudduitse Herder Oudduitse Herder
Timberly
Blue Sacrifice Ziva
Gradi des Quatre Montagnes
Fayot  des Quatre Montagnes
Minerva's Daya von Excalibur
Nox Arak From Luna Wolfskin
Kaya
Khes
Sifra

Fokkers

Angel of Wassenaer, Oudduitse Herder fokker

Angel of Wassenaer, Oudduitse Herder fokker Kleinschalige gelegenheids fokker van Oudduitse Herders Angel en Aiki. Zij zijn sociaal, kindvriendelijk en heel slim. Graag werkend voor de baas. De herders zijn HD en ED vrij. Pups groeien in huis op!

Jeldou Boorsma

Jeldou Boorsma Kennel Chien de la Prolingée Zwitserse Witte en (Oud)Duitse Herders

Verenigingen

Duitse Herder Club Nederland

Duitse Herder Club Nederland Duitse Herder Club Nederland is de rasvereniging voor fokkers en liefhebbers van de Oudduitse Herder & Duitse Herder Langstokhaar om kennis/liefhebberij voor dit ras te bevorderen. Streven is erkenning door de RvB.

LangStokhaar & Oudduitse Herder Vereniging

LangStokhaar & Oudduitse Herder Vereniging Nederlandse vereniging voor de Duitse Herder LangStokhaar en de Oudduitse Herder.

Jouw hond, vereniging of bedrijf hier?

Wil je een vermelding op deze pagina of je hond laten zien? Meld je dan aan voor een gratis account!

Aanmelden