vorige pagina.

Poedel

Poedel

Algemeen beeld

Raskenmerken

De poedel is een atletisch gebouwde hond met een soepel bewegingsapparaat en heeft een gedurende het hele leven doorgroeiende vacht. Ze zijn uiterst intelligent en leergierig en daarmee goed inzetbaar voor sport en werk.
Het kakrakter dient sociaal, vriendelijk en vrij van agressie te zijn.
Over het algemeen hebben poedels een goede gezondheid, waarbij op de meest voorkomende erfelijke ziekten (daar waar testen bestaan) door erkende fokkers wordt getest.

Karakter

De poedel is een sociale hond voor mens en dier. Ook zijn ze bijzonder intelligent. Een goede poedel zal zijn eigenaar willen behagen door graag opdrachten uit te voeren. Ze hebben daarbij veel en steeds nieuwe uitdaging nodig om zich niet te gaan vervelen (en dan op eigen initiatief uitdaging te zoeken).

Gebruik/functies

Poedels worden door hun sociaal gedrag en intelligentie veel gebruikt voor sport (agility, G&G, doggydance en jacht) en voor werk (hulphond, blindengeleide hond, diabetis hond en ook worden ze ingezet bij b.v. autistische kinderen en psychologische ondersteuning)

Lichaamsbeweging

De poedel heeft gemiddelde lichaamsbeweging nodig. Bij een goed opgebouwde conditie kunnen ze echter grote inspanningen aan.
Zeker 1 keer per dag moeten ze even kunnen spetteren, waarbij ze in korte tijd zeer veel energie loslaten.

Verzorging

De poedel op zich is een makkelijke hond om te houden. Gedrag is eenvoudig aan te leren en te corrigeren. De vacht vergt, afhankelijk van het gekozen model wel verzorging. Een showmodel is zeer bewerkelijk. Wanneer voor een eenvoudig model wordt gekozen is de verzorging van de vacht minder.
Omdat de vacht gedurende het hele leven van de poedel doorgroeit dient regelmatig een bezoek te worden gebracht aan de trimsalon. Poedels worden overigens niet getrimd, maar geknipt.

Omgang met kinderen

De poedel is sociaal, ook ten aan zien van kinderen. Vermits uit de juiste lijnen geselecteerd en normaal opgevoed kan de poedel prima met kinderen omgaan en is een leuke speelkameraad die veel tolereert. Wel kan mogelijk beschermend gedrag t.a.v. het kind ontstaan.

Geschiedenis

Al in de 16e eeuw werd melding gemaakt van de "Pfudel", de eerste afbeeldingen stammen uit de 17e eeuw.
Er zijn verschillende landen die de poedel als hun eigendom hebben geclaimd (Duitsland, Rusland, Frankrijk) maar in 1936 is besloten dat de poedel een Frans ras is.
Ten tijde van het Franse keizerrijk was de poedel een hofhond, die alleen door de adel mocht worden gehouden, maar niet door het gewone volk. Na die tijd is de poedel voor verschillende taken ingezet, o.a. voor de waterjacht en als politiehond.

Uiterlijke kenmerken

Lichaamsbouw

Elegant, met een soepel bewegingsapparaat en de zo typische dansende poedelloop. Lange beharing.
Er zijn verschillende varieteiten in hoogte en kleur, die echter allen aan het zelfde poedelbeeld dienen te voldoen.
De poedel heeft een smalle schedel met een lange voorsnuit, en lange, afhangende oren. Het lichaam heeft een lengte van 110% van de schofthoogte. De poedel heeft katvoeten. De hond dient middelmatig bespierd te zijn met een stevige rug en voldoende hoekingen en borstbreedte, diepte en welving.

Kleur

Voor de Grote-, Middenslag-, en Dwergpoedel zijn er 2 aparte kleurgroepen:
- zwart, wit en bruin
- apricot, rood en grijs

Voor de Toypoedel is er 1 gezamenlijke groep waarin zwart, wit bruin, apricot, rood en grijs tesamen zijn.

Daarnaast komt de poedel in de volgende, maar niet erkende, kleuren voor: blauw, cream, harlekijn, black&tan en mauve.

Schofthoogte

Toy Poedel 23 tot 28 centimeter
Dwerg Poedel 28 tot 35 centimeter
Middenslag Poedel 35 tot 45 centimeter
Grote Poedel 45 tot 62 centimeter

Ogen

Amandelvormig, donker.

Vacht

Levenslang doorgroeiende bovenbeharing zonder onderbeharing. Door het ontbreken van een ondervacht is de poedel bij sommige (niet alle!) allergieen geschikt om als huisdier te houden.

Staart

Lang, behaard, hoog aangezet, afhangend in rust, opstaand in actie.
Krulstaarten en naast het lichaam hangende staarten zijn ongewenst.

Overige

Rasvereniging: Nederlandse Poedel Club (www.poedelclub.nl)

Rasindeling

Een bijdrage van : Yvonne Idema-Pfaff

Forum

Mijn hond Benji, een Friese stabij van 11 jaar, is helaas overleden. Oorspronkelijk wilde ik er een pup bij nemen, maar dat kan dus niet meer. Nu ben ik op zoek naar een stabij pup, hoeft niet raszuiver, of een vergelijkbaar ras.
antwoord
Hallo Ik heb nog geen hond, maar ben op zoek. Wij waren een aardig eind toen bleek dat onze zoon van 10 allergisch is voor honden. Nu lees ik veel over hondenallergie en heb diverse mensen met hond + allergie gesproken. Het is duidelijk dat er hypo ...
antwoord
Ik heb een beagle van 26 weken en onlangs al onze inspanningen lukt het ons niet om hem zinderlijk te maken. We zetten hem altijd buiten of gaan met hem lopen na dat hij uit de bench komt of gegeten heeft maar hij lijkt het niet te snappen. Soms ...
antwoord
Hoi, Mijn dierenarts raad mij aan om meer Omega-3 te geven aan mijn hond. Omega-3 zou op veel zaken een positief effect hebben (hartaandoening, haaruitval, hersenontwikkeling). Zodoende heb ik Toshi Omega-3 met multivitamines gekocht ...
antwoord
mijn chow chow komt bij Ilona en Gerwin Biesheuvel van Gameren vandaan uit een brabants dorp Wijk en aalburg. Hele lieve mensen die een hart voor dieren hebben. Hondjes zien er heel goed uit, goed sociaal opgevoed, en dat merk je echt in ...
antwoord
Ik ben Manon, wij hebben een Amerikaanse Staffordshire van bijna 2. Hij heet Bink. Het is Een enorme lieve enthousiaste en super aanhankelijke hond. Hij hoort echt bij de familie, en we zijn allemaal heel erg gek op hem. Ik zou graag positieve ...
antwoord
Start nieuw berichtnaar forum

Leden foto's

roosje en noortje
roosje
PinQerton Perfect Prudence
Phebe Toy of Mirror Home
Jerny of Oshinda's Pride (Jerny)
PinQerton Five of Nine
Attila aus dem Tabakstadtchen
Lanero le Papillon
PinQerton Jules c'est Supreme

Jouw hond, vereniging of bedrijf hier?

Wil je een vermelding op deze pagina of je hond laten zien? Meld je dan aan voor een gratis account!

Aanmelden