vorige pagina.

Samojeed

Samojeed

De samojeed is een witte poolhond met een dichte vacht.
De mooiste honden die er bestaan, elegant in hun verschijning en bewegingen, en met een karakter dat vriendelijk is tegen alle mensen, en tegelijk iets van het gereserveerde heeft van een dier dat dicht bij de natuur staat..

Algemeen beeld

Raskenmerken

Een elegante witte poolhond van gemiddelde afmetingen, die in z'n verschijning kracht, uithoudingsvermogen, char-me, lenigheid, waardigheid en zelfvertrouwen uitstraalt. De gelaatsuitdrukking, de zogenaamde samojeden-glimlach, is een combinatie van de vorm en de plaatsing van de ogen en de licht oplopende mondhoeken.

Karakter

Vriendelijk tegen alle mensen en andere dieren, zonder een doetje te zijn. Ze kunnen hartstochtelijk knuffelen, maar zijn ook met een vriendelijk woord tevreden.
Ze willen graag voor je werken, maar als er een konijn voorbijschiet, is dat even belangrijker dan welke baas dan ook.

Gebruik/functies

Oorspronkelijk waren de samojedenhonden rendierhoe-ders, en werden gebruikt bij de jacht op ijsberen. Inciden-teel werden ze ingezet als sledehonden, maar alleen als er geen rendieren beschikbaar waren. Ook mochten ze van oudsher bij de mensen in de tent komen om de kinderen warm te houden.

Lichaamsbeweging

Uiteraard moeten ze elke dag wandelen, maar zeker twee keer in de week moeten ze zich helemaal leeg kunnen rennen. Dat kan voor een trainingskar, een step, voor de fiets of naast de fiets, of gewoon los in een gebied dat goed omsloten is, en waar geen rijdend verkeer komt.

Verzorging

Eigenlijk moet er elke dag even een borstel door de vacht, maar minimaal een keer in de week moeten ze echt goed gekamd worden, anders gaat de vacht klitten en vuil vasthouden. Als ze heel nat geworden zijn thuis even de poten in een emmer water, en de vacht laten drogen. De volgende dag borstelen en klaar...

Omgang met kinderen

Samojeden zijn dol op kinderen en kunnen veel van ze hebben. Maar kinderen staan niet automatisch in rangorde boven de hond, dus hun pogingen kinderen als pups te verzorgen strookt niet altijd met onze opvattingen over hygiëne. Kortom, laat kleine kinderen nooit zonder toezicht bij een hond.

Geschiedenis

Alle samojeden stammen af van zo'n 20 honden, die eind 19de eeuw uit Siberie geïmporteerd zijn, of terug zijn gekomen van poolreizen. In 1909 is het ras in Engeland erkend en vanaf 1924 zijn er ook samojeden in Nederland.

Uiterlijke kenmerken

Lichaamsbouw

Een atletische bouw met voldoende borstdiepte en lichaamslengte om lenig bewegen mogelijk te maken. Zonder vacht zou er weinig verschil zijn tussen een samojeed en een Siberische husky. De houding van de hond moet het "vooruit willen" uitstralen.

Kleur

De vacht is wit, met bisquit accenten vooral aan de oren, en soms lichtjes aan de flanken. De oogranden, de lippen de neus en de voetzolen moeten goed (zwart) gepigmen-teerd zijn. Ook de huid van de neusrug is onder de witte vacht vaak donker gekleurd.

Schofthoogte

Bij teven 50 tot 53 cm, bij reuen 53 tot 56 cm. De lengte van het lichaam is iets langer. Er moet voldoende "lucht" onder de hond zitten om een lichtvoetig ganfwerk mogelijk te maken.

Ogen

Donker bruin, met zwart gepigmenteerde oogranden.

Vacht

De samojeed heeft een dubbele vacht. De ondervacht bestaat uit wol, die een stuk korter is dan schapenwol, maar ook gesponnen kan worden om kledingstuken van te maken. De bovenvacht bestaat uit langere rechte gladde haren, die aan het uiteinde een zilverganzende punt hebben.

Staart

De staart is ook flink behaard en wordt meestal in een krul op de rug gedragen. Als de staart hangt reikt hij tot de hielen. De staart dient ter bescherming en isolatie van de snuit als de honden opgerold in de sneeuw liggen te slapen. Zonder staart kan een poolhond niet overleven.

Overige

Opmerkelijk is de beweeglijkheid van de oren, die niet bijzonder groot zijn. Ook de staart is een middel tot ex-pressie van vreugde, opwinding en verdriet. Naast blaffen kennen samojeden nog andere vocale uitingen, niet altijd tot genoegen van de buren.

Rasindeling

Rasgroep 5: Keeshonden en oertypen
» Sectie Sledehonden

Een bijdrage van : Eris Koops

Forum Keeshonden en oertypen

Mijn hond Benji, een Friese stabij van 11 jaar, is helaas overleden. Oorspronkelijk wilde ik er een pup bij nemen, maar dat kan dus niet meer. Nu ben ik op zoek naar een stabij pup, hoeft niet raszuiver, of een vergelijkbaar ras.
antwoord
Hallo Ik heb nog geen hond, maar ben op zoek. Wij waren een aardig eind toen bleek dat onze zoon van 10 allergisch is voor honden. Nu lees ik veel over hondenallergie en heb diverse mensen met hond + allergie gesproken. Het is duidelijk dat er hypo ...
antwoord
Ik heb een beagle van 26 weken en onlangs al onze inspanningen lukt het ons niet om hem zinderlijk te maken. We zetten hem altijd buiten of gaan met hem lopen na dat hij uit de bench komt of gegeten heeft maar hij lijkt het niet te snappen. Soms ...
antwoord
Hoi, Mijn dierenarts raad mij aan om meer Omega-3 te geven aan mijn hond. Omega-3 zou op veel zaken een positief effect hebben (hartaandoening, haaruitval, hersenontwikkeling). Zodoende heb ik Toshi Omega-3 met multivitamines gekocht ...
antwoord
mijn chow chow komt bij Ilona en Gerwin Biesheuvel van Gameren vandaan uit een brabants dorp Wijk en aalburg. Hele lieve mensen die een hart voor dieren hebben. Hondjes zien er heel goed uit, goed sociaal opgevoed, en dat merk je echt in ...
antwoord
Ik ben Manon, wij hebben een Amerikaanse Staffordshire van bijna 2. Hij heet Bink. Het is Een enorme lieve enthousiaste en super aanhankelijke hond. Hij hoort echt bij de familie, en we zijn allemaal heel erg gek op hem. Ik zou graag positieve ...
antwoord
Start nieuw berichtnaar forum

Verenigingen

Nederlandse Samojeden Club

Nederlandse Samojeden Club De NSC heeft als doel de belangen van het samojedenras te behartigen, fokkers en liefhebbers nader tot elkaar te brengen en geïnteresseerden in het houden en fokken van samojeden voor te lichten.

Jouw hond, vereniging of bedrijf hier?

Wil je een vermelding op deze pagina of je hond laten zien? Meld je dan aan voor een gratis account!

Aanmelden