vorige pagina.

Shar-Pei

Shar-Pei

De Shar-Pei is een hele leuke, lieve en bijzondere hond met een stoer uiterlijk en een hartje van goud.

Algemeen beeld

Raskenmerken

Korte compacte vierkant gebouwde en gespierde hond met een kop die wat van een nijlpaard weg heeft. Als pup zitten ze onder de rimpels, ze worden daarom ook wel rimpel hondjes genoemd.

Karakter

De Shar-Pei heeft een heel eigenzinnig en vriendelijk karakter. Ze zijn wat terughoudend naar vreemde mensen toe. Een Shar-Pei komt naar u en niet andersom. Als u ze wilt aaien en ze kennen u niet dan draaien ze hun koppie weg en negeren u.

Een Shar-pei is heel erg op hun baasje gesteld. Daarnaast zijn het hele goede gezinshonden. Ze zijn aanhankelijk, trouw, eigenwijs, intelligent, soms lui en ontzettend liefdevol. Ze zien er voor veel mensen heel stoer of angstaanjagend uit, maar het zijn ontzettende vrijkousen en kroelen graag. Soms zijn ze echter wel wat jaloers bijvoorbeeld als er meerdere dieren in huis zijn die net even wat meer aandacht krijgen. Een Shar-pei zal dan er alles aan doen om te laten merken dat hij/zij ook graag aandacht wil.

Gebruik/functies

een hele makkelijke en lieve huishond

Lichaamsbeweging

regelmatig wandelen is al voldoende voor een Shar-Pei

Verzorging

een Shar-pei heeft relatief weinig verzorging nodig. Af en toe borstelen is al voldoende. Je moet de oren in de gaten houden, want die liggen nauw aansluitend op hun koppie.

Omgang met kinderen

De shar-Pei is een kindvriendelijke hond die heel erg goed met kinderen kan opschieten. Een Shar-pei is ook heel erg nieuwsgierig naar kinderen.

Geschiedenis

De Shar-Pei komt van oorsprong uit de stad Dailak, in de chineze provinie Kwung Tung, en is 1 van de oudste hondenrassen ter wereld.

Aan de hand van beeldjes van de Shar-Pei en aardewerken voorwerpen met afbeeldingen van de Shar-Pei die gevonden zijn, gaat men ervan uit dat de Shar-Pei uit de Han Dynastie tijd 200 jaar v Chr. komt.

De Shar-Pei werd vele jaren als jacht en waak hond gebruikt en heeft net als de Chow Chow een blauwe tong. Hierdoor dacht men vroeger dat als de Shar-Pei ging blaffen en de blauwe tong zichtbaar was dat daardoor het kwaad zou afschrikken. Daarom heeft de Shar-pei ook tempels bewaakt.

Tijdens het communistische bewind van Mao Zedong werd de Shar-Pei als status symbool gezien en moest men een hoog bedrag aan belasting gaan betalen voor de Shar-Pei. Dit konden veel mensen niet opbrengen. Er zijn toen veel Peitjes gedood en omdat er ook nog eens een hongersnood was in China werden er ook veel Peitjes opgegeten. Hierdoor was de Shar-Pei in 1947 bijna uitgestorven.

Enkele fokkers uit Hongkong vonden dit heel erg en besloten de Shar-Pei van China naar Hong kong te importeren. Dankzij deze reddingsactie overleefde de Shar-pei en kwamen in 1979 de eerste Shar-Pei's in Nederland.

Uiterlijke kenmerken

Lichaamsbouw

De Shar-Pei is een actieve, compacte, vierkant gebouwde en gespierde hond van middelbare grootte. Ze hebben een tamelijk groot hoofd in verhouding tot hun lichaam. De Shar-pei heeft wat weg van een nijlpaard. Ze hebben kleine driehoek vormige oortjes die op hun kop liggen en met de puntjes naar hun ogen wijzen.

De lengte van de stop tot aan de neus is ongeveer gelijk aan de lengte van de stop tot achterhoofd. De Shar-pei heeft rimpels op zijn schedel en schoft.
Er zijn 2 verschillende mondvormen: de bone mouth(dunne snuit) & meath mouth (dikke snuit).

Kleur

De kleuren van de Shar-Pei zijn :
Red, Fawn, Red Fawn,Mahony Rood deze kleuren kunnen ook met een zwart masker, Bruin & Zwart.
Peitjes met deze kleuren hebben over het algemeen ook een blauwe tong en donkere ogen.

Er zijn ook Peitjes met dilute kleuren (dan ontbreekt het zwarte pigment,en dan hebben ook de neus en de nagels dezelfde kleur als de vacht, Peitjes met een dilute kleur hebben ook een lavendel kleurige tong en hun ogen zijn iets lichter van kleur.)
De Dilute kleuren zijn :
Creme,Chocolate, Blauw, Lilac, Isabelle & Abricot.
Een bijzondere dilute kleur is 5 Point Red.
Kleuren die niet erkend zijn:
Wit, Sabel(donkere haren over een lichter grondkleur) &
Flowers dat zijn Shar-Pei's met vlekken.

Schofthoogte

De schoft hoogte is tussen de 44 cm & 51 cm en het gemiddelde gewicht ligt tussen de 20 & 30 kilo.

Ogen

De Shar-Pei heeft over het algemeen grote donker amandelvormige ogen met een fronsende uitdrukking.
De dilute kleuren hebben iets lichter ogen.

Vacht

Shar-Pei betekend zand-huid,omdat de vacht van de Shar-Pei kort, hard & borstelig is, behalve op hun koppie, daar is hun vacht zo zacht als fluweel, ze hebben geen ondervacht.
Er zijn 3 verschillnde vacht soorten:

1. Horsecoat: Kort, Borstelig & Hard.
Deze vacht soort kan soms wat huidirritatie geven omdat de vacht wat kan prikken. De haren kunnen soms zo hard zijn dat ze door je broek heen kunnen prikken.

2. Brushcoat: De vacht is wat langer en voller dan de Horsecoat,maar mag niet langer zijn dan 2,5 cm.

3. Bearcoat: Dit is een nette benaming voor een foute vacht soort en deze is langer dan 2,5 cm. Shar-Peitjes die deze vacht hebben worden ook vaak vergeleken met een Chow-Chow. Peitjes met een Bearcoat vacht worden uitgesloten om mee te fokken en worden gediskwalificeerd op een show.

Staart

De staart aanzet van de Shar-Pei is hoog en ligt met een hele of met een halve krul over de rug. De staart aanzet is wat dikker en loopt uit in een punt.
De staart van een Horsecoat loopt in een dunnere punt als de Brushcoat.

Overige

Jammer genoeg kan de Shar-Pei zomaar ineens aangevallen worden door andere honden. Dit komt omdat het uiterlijk van de Shar-Pei dreigend kan overkomen op andere honden. Dat komt door de rimpels op hun kop waardoor andere honden kunnen denken dat ze hun lip optrekken. Daarnaast lijkt het door de rimpels die ze in hun nek hebben alsof hun haren omhoog staan. Dit herkennen honden vaak als een dreigende houding.

Rasindeling

Rasgroep 2: Pinschers en schnauzers, molossers, berg- en sennenhonden
» Sectie Molossers en berghonden
» » Subsectie Type mastiff

Een bijdrage van : Sylvia Lotter

Forum Pinschers en schnauzers, molossers, berg- en sennenhonden

Mijn hond Benji, een Friese stabij van 11 jaar, is helaas overleden. Oorspronkelijk wilde ik er een pup bij nemen, maar dat kan dus niet meer. Nu ben ik op zoek naar een stabij pup, hoeft niet raszuiver, of een vergelijkbaar ras.
antwoord
Hallo Ik heb nog geen hond, maar ben op zoek. Wij waren een aardig eind toen bleek dat onze zoon van 10 allergisch is voor honden. Nu lees ik veel over hondenallergie en heb diverse mensen met hond + allergie gesproken. Het is duidelijk dat er hypo ...
antwoord
Ik heb een beagle van 26 weken en onlangs al onze inspanningen lukt het ons niet om hem zinderlijk te maken. We zetten hem altijd buiten of gaan met hem lopen na dat hij uit de bench komt of gegeten heeft maar hij lijkt het niet te snappen. Soms ...
antwoord
Hoi, Mijn dierenarts raad mij aan om meer Omega-3 te geven aan mijn hond. Omega-3 zou op veel zaken een positief effect hebben (hartaandoening, haaruitval, hersenontwikkeling). Zodoende heb ik Toshi Omega-3 met multivitamines gekocht ...
antwoord
mijn chow chow komt bij Ilona en Gerwin Biesheuvel van Gameren vandaan uit een brabants dorp Wijk en aalburg. Hele lieve mensen die een hart voor dieren hebben. Hondjes zien er heel goed uit, goed sociaal opgevoed, en dat merk je echt in ...
antwoord
Ik ben Manon, wij hebben een Amerikaanse Staffordshire van bijna 2. Hij heet Bink. Het is Een enorme lieve enthousiaste en super aanhankelijke hond. Hij hoort echt bij de familie, en we zijn allemaal heel erg gek op hem. Ik zou graag positieve ...
antwoord
Start nieuw berichtnaar forum

Leden foto's

Pups
Shana-Bonbon v Jari Sharpei Home
Senna blue lady
Hebbedie Sara (Saartje)
HEBBEDIE LOE LOE
Faith Choco van Jari Sharpei Home  HD-A
Angel-Blue  HD-A
Shana Bonbon van Jari Sharpei Home  ( Bonnie )HD-A
Rebel  HD-A aangekeurd bij de SCN

Fokkers

Jouw hond, vereniging of bedrijf hier?

Wil je een vermelding op deze pagina of je hond laten zien? Meld je dan aan voor een gratis account!

Aanmelden