vorige pagina.

Shiba

Shiba

De Shiba is een kleine Japanse jachthond. Het voorkomen van de Shiba is zeer innemend. Een Shiba is een zeer slim, makkelijk bewegend ras.
Ze hebben een jachtinstinct en ze lijken onvermoeibaar.

Algemeen beeld

Raskenmerken

Aziatisch uitziende hond. Kleine hond, goede verhoudingen, met goed beendergestel en goed ontwikkelde spieren. Sterke constitutie. De beweging is vlug, vrij en mooi.

Karakter

De Shiba is een waakse, zelfverzekerde, intelligente hond, trouw naar de baas, maar met een onafhankelijke en dominante aard. Ze zijn attent, hen ontgaat niets, en de jachtdrift is vaak nog sterk aanwezig. Ze zijn over het algemeen vriendelijk naar mensen, maar kunnen gereserveerd zijn.

Gebruik/functies

Van oorsprong een jachthond, nu gezelschapshond.

Lichaamsbeweging

De Shiba is een sportieve hond die graag lange wandelingen maakt. Mocht er een keer wat minder beweging gegeven kunnen worden vinden ze dit geen groot probleem.

Verzorging

Twee keer per jaar is er een enorme ruiperiode. Tijdens deze periode regelmatig borstelen en kammen. In deze periode kunt u de Shiba wassen met een PH-neutrale shampoo en/of met water, hierdoor gaan de haren loskomen. Buiten de ruiperiode is er weinig onderhoud nodig.
Bij sommige Shiba’s dienen de nagels met enige regelmaat geknipt te worden.

Omgang met kinderen

Shiba's willen met veel respect behandeld worden, en houden er meestal niet van om als "speelgoed" behandeld te worden. Als hun grens bereikt wordt kunnen ze venijnig uit de hoek komen.

Het is daarom zaak om kinderen goed uit te leggen wat wel en wat niet kan.
Met kleine kinderen dient er ten allen tijde een volwassene aanwezig te zijn die het contact tussen Shiba en kind begeleidt, zeker ook met het oog op de dominante aard van de Shiba.

Geschiedenis

Al van oudsher is de Shiba een inheems Japans ras. Deze hond, die voorkwam in de bergachtige streken bij de Japanse Zee, werd als jachthond gebruikt bij het jagen op kleine dieren en veerwild. De Shiba werd door de Japanse regering in 1936 aangewezen als ‘inheems dier van Japan’ en ‘natuurlijke monument’.

Uiterlijke kenmerken

Lichaamsbouw

De Shiba is iets langer dan hoog, met matige hoekingen.

Kleur

Rood, black and tan, sesam, zwart sesam en rood sesam

Schofthoogte

Reu 40 cm, teef 37 cm, met een tolerantie van 1,5 cm naar boven of beneden.

Ogen

Relatief klein, driehoekig en donkerbruin van kleur, de buitenste ooghoeken omhooglopend.

Vacht

Bovenvacht is hard en recht, ondervacht is zacht
en dicht ; haar op de staart is iets lang en staat uit.

Staart

Hoog aangezet, dik, krachtig gekruld gedragen of gebogen als een sikkel, de punt rijkt bijna tot de spronggewrichten als deze naar beneden hangt.

Overige

Rasindeling

Rasgroep 5: Keeshonden en oertypen
» Sectie Aziatische keeshonden

Een bijdrage van : Jansen

Forum Keeshonden en oertypen

Mijn hond Benji, een Friese stabij van 11 jaar, is helaas overleden. Oorspronkelijk wilde ik er een pup bij nemen, maar dat kan dus niet meer. Nu ben ik op zoek naar een stabij pup, hoeft niet raszuiver, of een vergelijkbaar ras.
antwoord
Hallo Ik heb nog geen hond, maar ben op zoek. Wij waren een aardig eind toen bleek dat onze zoon van 10 allergisch is voor honden. Nu lees ik veel over hondenallergie en heb diverse mensen met hond + allergie gesproken. Het is duidelijk dat er hypo ...
antwoord
Ik heb een beagle van 26 weken en onlangs al onze inspanningen lukt het ons niet om hem zinderlijk te maken. We zetten hem altijd buiten of gaan met hem lopen na dat hij uit de bench komt of gegeten heeft maar hij lijkt het niet te snappen. Soms ...
antwoord
Hoi, Mijn dierenarts raad mij aan om meer Omega-3 te geven aan mijn hond. Omega-3 zou op veel zaken een positief effect hebben (hartaandoening, haaruitval, hersenontwikkeling). Zodoende heb ik Toshi Omega-3 met multivitamines gekocht ...
antwoord
mijn chow chow komt bij Ilona en Gerwin Biesheuvel van Gameren vandaan uit een brabants dorp Wijk en aalburg. Hele lieve mensen die een hart voor dieren hebben. Hondjes zien er heel goed uit, goed sociaal opgevoed, en dat merk je echt in ...
antwoord
Ik ben Manon, wij hebben een Amerikaanse Staffordshire van bijna 2. Hij heet Bink. Het is Een enorme lieve enthousiaste en super aanhankelijke hond. Hij hoort echt bij de familie, en we zijn allemaal heel erg gek op hem. Ik zou graag positieve ...
antwoord
Start nieuw berichtnaar forum

Leden foto's

Shiba Shiba Shiba Shiba Shiba Shiba Shiba Shiba
shiba
ryouta go ashikaga souunsou
Layla
Jaklho Keep A Dream In Your Pocket "Keeper"
Ch. Kojou No Beni Go Takaoka Kojoudou "Tatsumi"
Ch. Jaklho Future Road To Avalon "Avalon"
Ch. Hi-Jinx Amirah "Amirah"
Ch. Hi-Jinx Amity "Amity"
Ch. Seiryu Go Niigata Kiyosatosow "Sumo"

Fokkers

Foxy Bee - Home of the Shiba

Foxy Bee - Home of the Shiba Van tijd tot tijd hebben wij pups die gefokt zijn volgens de regels van de Raad van Beheer en de NVAI, onze rasvereniging. Bezoek onze website om meer over onze honden te weten te komen!

Geert Jan Wagemans - Jaklho Shiba Inu -

Geert Jan Wagemans - Jaklho Shiba Inu - We hebben een klein, maar bijzonder mooi roedeltje Shiba's rondlopen. Op zeer beperkte schaal wordt er een nestje pups gefokt. Op onze website kunt u met ons en de honden kennismaken, o.a. door de honderden foto's op de website, maar ook de vele ...

Jouw hond, vereniging of bedrijf hier?

Wil je een vermelding op deze pagina of je hond laten zien? Meld je dan aan voor een gratis account!

Aanmelden