vorige pagina.

Tibetaanse mastiff of Do-khyi

Tibetaanse mastiff of Do-khyi

De Tibetaan is een grote trotse statige hond die met zijn hele verschijning indruk maakt. Hoort een grote kop en goede bone te hebben. Is gereserveerd naar vreemden maar van nature niet aggressief. Het onafhankelijke zelfstandige, koppige karakter maakt het geen hond voor iedereen. Socialiseren is heel belangrijk en een band van respect op te bouwen. Dan heeft u er een heel erge fijne hond aan die u zal beschermen en alles voor u zal doen.

Algemeen beeld

Raskenmerken

Krachtig, zwaar en goed gebouwd, met goede bone. Indrukwekkend; een statige en vertrouwenwekkende verschijning. Bezit kracht, robuustheid en uithoudingsvermogen; in staat te werken in alle klimaatsomstandigheden. Laat volwassen, op zijn best bij 2-3 jaar bij teven en op zijn minst 4 jaar bij reuen.

Karakter

Onafhankelijk. Beschermend. Dwingt respect af. Territorium gevoelig voor familie en het eigen terrein. Afstandelijk tegenover vreemden. Van nature niet agressief of nerveus, goed met kinderen en vol zelfvertrouwen en trots.
Geen hond voor apporteren of balspelletjes.
De Tibetaan wil best luisteren naar een commando maar doet dat op zijn eigen tempo. Drillen heeft een averechts effect.
Het zijn hele slimme zelfstandige honden die niet domweg commando´s opvolgen maar ook zelf denken.

Gebruik/functies

Gezelschaps- en waakhond. Beschermt in Tibet m.n. de vrouwen en kinderen bij de tent.

Lichaamsbeweging

De Tibetaan heeft een gemiddelde behoefte aan beweging. Drie keer per dag uitlaten is voldoende. Wel kunnen ze een urenlange wandeling op zijn tijd in de natuur zeker waarderen. Loslaten is vaak erg lastig. Ze regelen zelf hun thuiskomst wel als ze uitgekeken zijn!

Verzorging

De vacht van de Tibetaan is hypo-allergeen en geurloos.
Er hoeft alleen heel veel geborsteld te worden tijdens de verharingsperiode.
Ze verharen 1 à 2x per jaar.

Omgang met kinderen

Zeer goed. Het is wel belangrijk de hond als pup goed te socialiseren en al met kinderen in aanraking te laten komen.
Net als voor alle grote honden geldt als volwassene er wel altijd bij blijven.

Geschiedenis

De Tibetaanse Mastiff (Do-Khyi) is een oud gebruikshondenras van de Nomaden uit de Himalaya en een traditionele waakhond van de Tibetaanse kloosters. Het ras is omgeven door mythes sinds de ontdekking in de oudheid. Sinds het ras genoemd werd door Aristoteles (384-322 voor Christus) en de beroemde verhalen van Marco Polo, die naar Azië ging in 1271, prijzen alle historische geschriften de natuurlijke kracht en indrukwekkendheid van de Tibetaanse Mastiff- zowel lichamelijk als geestelijk. Zelfs het blaffen werd beschreven als zeer uniek en echt typerend voor het ras. Bekende Europese kynologen uit hun tijd, zoals Martin en Youatt, Megnin, Beckmann, Siber, en ook Strebel en Bylandt hebben uitvoerig geschreven over de Tibetaanse Mastiff, omdat zij gefascineerd waren door de afkomst en plaats in de Tibetaanse cultuur. Sommigen zagen het ras zelfs als de stamvader van alle grote berghonden en mastiff-achtigen. De Tibetaanse Mastiff die, voor zover bekend, als eerste voet op Westerse bodem zette was een reu die gestuurd was naar Koningin Victoria door Lord Hardinge (toenmalig ambassadeur van India) in 1847. Later in de jaren 1880 naam Edward de VII (toenmalige prins van Wales) twee honden mee naar Engeland. Een van de eerste Tibetaanse Mastiffs pups werden in 1898 geborgen in de dierentuin van Berlijn.

Uiterlijke kenmerken

Lichaamsbouw

SCHEDEL REGIO :
Schedel : groot, wat ovaal rond, met duidelijke occiput.
Stop : duidelijke stop.

HOOFD : breed, zwaar en krachtig. Bij volwassen exemplaren een rimpel toegestaan van boven de ogen tot de mondhoek.
HOOFD REGIO :
Neus : breed, zo donker mogelijk rekeninghoudend met de vachtkleur, goede open neusgaten.
Snuit : Tamelijk brede, goed opgevuld en diepliggend. Eind van de snuit vierkant.
Lippen : goed ontwikkeld en de onderkaak bedekkend.
Kaken/Tanden : Sterke kaken met perfect regelmatig en compleet schaargebit. boventanden die precies over de ondertanden vallen en op gelijke hoogte t.o.v. de kaken zijn geplaatst. Tanggebit is geaccepteerd. Gebit sluit strak.
Oren : middelgroot, driehoekig, hangend, aanzet ter hoogte van de schedel en de ogen, naar voren hangend en dicht op het hoofd, naar voren gericht indien waakzaam. Oor bedekt met zacht, kort haar.
NEK : sterk, goed gespierd, gebogen. Niet te veel huidplooien. Bedekt met dikke opstaande manen, minder duidelijk aanwezig bij teven.

Lichaam: krachtig.
Rug : recht en gespierd.
Kroep : breed en tamelijk plat.
Borstkast : Tamelijk diepe, middelmatig brede borst, ruim gevormde ribben om een hartvormige ribbenkast te vormen. Borstbeen reikt tot onder de ellebogen.

LEDEMATEN

VOORHAND : recht, goed gehoekt, geheel en goed bedekt met stevig haar.
Schouders: goed gevormd, gespierd.
Ellebogen : niet naar binnen of naar buiten gericht.
Voorpoten : recht. Goed gespierd.
Pols: sterk, licht gebogen.

ACHTERHAND : krachtig, gespierd, goede gehoekt. Benen van achter gezien parallel.
Bovendij : Tamelijk lang, sterk, goede krachtige spieren, maar niet uitpuilend.
Knie : goed gebogen.
Spronggewricht : sterk, laag aangezet.
Wolfsklauw : optioneel.

VOETEN : behoorlijk groot, sterk, rond en compact, met goede beharing tussen goed gebogen tenen.Kleur

Diep zwart, met of zonder tan markeringen, blue (donker grijs), met of zonder tan markeringen, verschillende schakeringen van goudkleur, reebruin tot rood, sable (goudkleur met zwarte haren er door). Alle kleuren zo puur mogelijk. Tan variërend van kastanjebruin tot een lichtere kleur. Witte vlek op de borst toegestaan. Minimale witte markeringen op de voet acceptabel. Tan markering boven de ogen, op het onderste deel van de benen en aan de onderkant van de staart. Tan markeringen rondom de snuit; tan rondom de ogen toegestaan.

Schofthoogte

Gemeten tot bovenop de schouders :
Reuen 66 cm minimaal
Teven 61 cm minimaal


Ogen

Middelgroot, elke kleur bruin passend bij de kleur van de vacht, hoe donkerder hoe beter.
Goed uit elkaar geplaatst, ovaal en licht schuin. Oogleden goed aansluitend. Waardige expressie.

Vacht

HAAR : kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit. Vacht hard, dik, vacht bovenop niet te lang, dicht en zware ondervacht bij koud weer dunner in de zomer. Reuen hebben aanmerkelijk meer vacht dan teven. Fijn maar stevig haar, recht en afstaand. Nooit zijdeachtig, gekruld of gegolfd. Een dikke vacht op nek en schouders die de indruk van manen geeft. Staart ziet eruit als pluim, goed behaard, broek goed behaard.
KLEUR : diep zwart, met of zonder tan markeringen, blue (donker grijs), met of zonder tan markeringen, verschillende schakeringen van goudkleur, reebruin tot rood, sable (goudkleur met zwarte haren er door). Alle kleuren zo puur mogelijk. Tan variërend van kastanjebruin tot een lichtere kleur. Witte vlek op de borst toegestaan. Minimale witte markeringen op de voet acceptabel. Tan markering boven de ogen, op het onderste deel van de benen en aan de onderkant van de staart. Tan markeringen rondom de snuit; tan rondom de ogen toegestaan.
De vacht van de TM is hypo allergeen. Door de het extreme klimaat in Tibet van kou en warmte is de vacht geschikt om te beschermen tegen zowel kou als warmte.

Staart

Medium lengte. Hoog aangezet in verlengde van de rug, hoog gedragen, losjes gekruld over de rug, als de hond alert of in beweging is, goed behaard.

Overige

GANGWERK, BEWEGING : krachtig, maar altijd lichtvoetig en elastisch: Ruim uitgrijpend en stuwend gangwerk. Neiging enkelsporig te gaan als de snelheid toeneemt. In gang langzame en zeer bedachtzame indruk gevend.

Opvoeding :
Een Tibetaan is geen hond voor een beginneling vanwege het eigenzinnige, koppige karakter en zelfstandigheid van het ras. Het is bij dit ras extra belangrijk de pup al vroeg te socialiseren op hondenspeeldveldjes en winkelcentra. Opvoeden met harde hand maakt de hond alleen maar dwars. Het is zaak een band van wederzijds respect op te bouwen. Goed opgevoed heeft u een heerlijke relaxte hond aan een Tibetaan.

Rasindeling

Rasgroep 2: Pinschers en schnauzers, molossers, berg- en sennenhonden
» Sectie Molossers en berghonden
» » Subsectie Type berghond

Een bijdrage van : Claudia Bomhof

Forum Pinschers en schnauzers, molossers, berg- en sennenhonden

Mijn hond Benji, een Friese stabij van 11 jaar, is helaas overleden. Oorspronkelijk wilde ik er een pup bij nemen, maar dat kan dus niet meer. Nu ben ik op zoek naar een stabij pup, hoeft niet raszuiver, of een vergelijkbaar ras.
antwoord
Hallo Ik heb nog geen hond, maar ben op zoek. Wij waren een aardig eind toen bleek dat onze zoon van 10 allergisch is voor honden. Nu lees ik veel over hondenallergie en heb diverse mensen met hond + allergie gesproken. Het is duidelijk dat er hypo ...
antwoord
Ik heb een beagle van 26 weken en onlangs al onze inspanningen lukt het ons niet om hem zinderlijk te maken. We zetten hem altijd buiten of gaan met hem lopen na dat hij uit de bench komt of gegeten heeft maar hij lijkt het niet te snappen. Soms ...
antwoord
Hoi, Mijn dierenarts raad mij aan om meer Omega-3 te geven aan mijn hond. Omega-3 zou op veel zaken een positief effect hebben (hartaandoening, haaruitval, hersenontwikkeling). Zodoende heb ik Toshi Omega-3 met multivitamines gekocht ...
antwoord
mijn chow chow komt bij Ilona en Gerwin Biesheuvel van Gameren vandaan uit een brabants dorp Wijk en aalburg. Hele lieve mensen die een hart voor dieren hebben. Hondjes zien er heel goed uit, goed sociaal opgevoed, en dat merk je echt in ...
antwoord
Ik ben Manon, wij hebben een Amerikaanse Staffordshire van bijna 2. Hij heet Bink. Het is Een enorme lieve enthousiaste en super aanhankelijke hond. Hij hoort echt bij de familie, en we zijn allemaal heel erg gek op hem. Ik zou graag positieve ...
antwoord
Start nieuw berichtnaar forum

Leden foto's

Chepodokhyi Moonshine, Dawa
Kaltekhan Purple Raindrops, Kaya
Kaltekhan Dream Lover, Norbu
Anjing Aika Beautyful Arankah
Arankah Romy Cani Dekhyi Champa

Fokkers

W.D.van der Wal

W.D.van der Wal We hebben 2 Tibetaanse Mastiff dames, waar we af en toe een nestje hebben. De pups groeien op in de huiskamer samen met onze katten en onze ( klein)kinderen.

Jouw hond, vereniging of bedrijf hier?

Wil je een vermelding op deze pagina of je hond laten zien? Meld je dan aan voor een gratis account!

Aanmelden