vorige pagina.

Tibetaanse terriër

Tibetaanse terriër

Algemeen beeld

Raskenmerken

Een van de oudste rassen, die de kynologie kent.
Daarnaast als specifiek kenmerk mag zeker vermeld worden dat de Tibetaanse Terrier het enige ras is dat een zoolganger is, oftwel net zo als de mensen plat op zijn voeten staat.

Karakter

Een vrolijke, speelse hond, die graag in de omgeving van zijn gezin verblijft. Hij is niet nervous van karakter, zijn waakzaamheid is opmerkend, een prima deurbel, maar daarbij niet argressief.

Gebruik/functies

Bij uitstek een echte gezelschapshond, die vroeger ook wel werd ingezet door de nomaden om het vee op de bergpas te drijven, hij is heel flexibel is en bezit een goed springvermogen. Hedendaags wil dit ras prima prestaties behalen op de bendigheidsbaan, waarbij zijn flexibiliteit en springvermogen goed van pas komen.

Lichaamsbeweging

Een veelzijdige hond, die een goed uithoudingsvermogen bezit, vliegensvlug kan rennen en wenden, een stevige boswandeling kan maken of op een veld een flinke dosis energie eruit gooien kan, maar daarnaast ook prima uren op de bank kan luieren.

Verzorging

De Tibetaanse terriër bezit een weelderige dubble lange vacht, die wel goed geborsteld en gekamd dient te worden. Een maand niet kammen is geen optie, de vacht zal gaan vlitten en wordt het een hele klus om hem weer klitvrij te krijgen. Wekelijks goed borstelen en kammen is een vereiste. Ook mag hij regelmatig gewassen worden, dit dient te gebeuren met een goede hondenshampoo en het gebruik van een goede conditioner is zeker aan te bevelen. Het voordeel van zijn prachtige lange haren is dat dit ras geen periodieke verharing kent en praktisch weinig haren verliest.

Omgang met kinderen

De Tibetaanse terriër is een kindvriendelijke hond, die over het algemeen graag met de kinderen speelt.

Geschiedenis

Een eeuwenoud ras die in Tibet door de monikken in het klooster werden gehouden. Hier diende ze als gezelschapshonden en kwam hun waakszaamheid goed van pas, , ze liepen met gemak op de daken van het klooster en lieten van zich horen als er als er zich vreemden aan de poort aanmelden. Zo nu en dan werden ze aan voorbij komende reizigers meegegeven als geluksbrenger, deze nomaden gerbuikte de honden ook als veedrijver en voor de bewaking van hun opgeslagen kamp.

Uiterlijke kenmerken

Lichaamsbouw

Goed gespierd, compact en krachtig, lengte van top van schouder tot staartaanzet is gelijk aan de schouderhoogte, goed gebogen ribben, vlakke rug boven de ribben, lendenen kort en licht gebogen, coupe vlak.

Kleur

Zwart, wit, wit-zwart, goudkleurig, driekleurig, crème, grijs, rookkleurig, alle kleuren en platen zijn toegestaan, uitgezonderd chocolade of leverkleur.

Schofthoogte

Bij de reuen: 35,5 - 40,6 cm, de teven iets kleiner.

Ogen

Groot, rond, noch uitpuilend noch diepliggend, tamelijk ver uit elkaar staand. Donkerbruin met zwarte oogranden.

Vacht

Dubbele vacht, ondervacht is fijn en wollig, de bovenvacht is overvloedig, maar mag niet zijdeachtig of wollig zijn, lang, recht of gegolfd, maar mag niet sterk gekruld zijn.

Staart

Middelmatige lengte, tamelijk hoog aangezet, in een vrolijke krul over de rug gedragen zich, zeer zwaar bevederd, een knik bij de punt is toegestaan.

Overige

Gangwerk: Vlot, goed uitgrijpend, krachtig stuwend, bij het lopen of draven moeten voor en achterbenen een lijn vormen en mogen niet naar binnen of naar buiten draaien.

Rasindeling

Rasgroep 9: Gezelschapshonden
» Sectie Tibetaanse rassen

Een bijdrage van : Thea Koster

Forum Gezelschapshonden

Mijn hond Benji, een Friese stabij van 11 jaar, is helaas overleden. Oorspronkelijk wilde ik er een pup bij nemen, maar dat kan dus niet meer. Nu ben ik op zoek naar een stabij pup, hoeft niet raszuiver, of een vergelijkbaar ras.
antwoord
Hallo Ik heb nog geen hond, maar ben op zoek. Wij waren een aardig eind toen bleek dat onze zoon van 10 allergisch is voor honden. Nu lees ik veel over hondenallergie en heb diverse mensen met hond + allergie gesproken. Het is duidelijk dat er hypo ...
antwoord
Ik heb een beagle van 26 weken en onlangs al onze inspanningen lukt het ons niet om hem zinderlijk te maken. We zetten hem altijd buiten of gaan met hem lopen na dat hij uit de bench komt of gegeten heeft maar hij lijkt het niet te snappen. Soms ...
antwoord
Hoi, Mijn dierenarts raad mij aan om meer Omega-3 te geven aan mijn hond. Omega-3 zou op veel zaken een positief effect hebben (hartaandoening, haaruitval, hersenontwikkeling). Zodoende heb ik Toshi Omega-3 met multivitamines gekocht ...
antwoord
mijn chow chow komt bij Ilona en Gerwin Biesheuvel van Gameren vandaan uit een brabants dorp Wijk en aalburg. Hele lieve mensen die een hart voor dieren hebben. Hondjes zien er heel goed uit, goed sociaal opgevoed, en dat merk je echt in ...
antwoord
Ik ben Manon, wij hebben een Amerikaanse Staffordshire van bijna 2. Hij heet Bink. Het is Een enorme lieve enthousiaste en super aanhankelijke hond. Hij hoort echt bij de familie, en we zijn allemaal heel erg gek op hem. Ik zou graag positieve ...
antwoord
Start nieuw berichtnaar forum

Leden foto's

Bindu
Lhamo
Blue Sacrifice Barani
Blue Sacrifice Din Din
Bindu
Wanted Nice Dogs Dyunah Lamleh
Wanted Nice Dog's Ukikeh Lamleh
Wanted Nice Dogs Farouk Lamleh
Wanted Nice Dogs Havey Dario Lamleh

Fokkers

Thea Koster - Wanted Nice Dog's

Thea Koster - Wanted Nice Dog's Fokker, liefhebber van de Tibetaanse Terrier. Van tijt tot tijd pups uit weloverwogen combinaties, waarbij gezondheid, karakter en rastypisch voorop staat.

Jouw hond, vereniging of bedrijf hier?

Wil je een vermelding op deze pagina of je hond laten zien? Meld je dan aan voor een gratis account!

Aanmelden