vorige pagina.

Tornjak

Tornjak

De Tornjak komt uit Bosnië en Herzegovina, maar ook uit Kroatië. Het is een hondenras dat al eeuwen oud is. Het zijn zeer goede herdershonden, maar ook berghonden. De volwassen reu wordt gemiddeld 68 cm hoog en de teefjes rond de 63 cm. De honden hebben heel wat vacht, lang harig, dus borstelen is zeker nodig bij deze honden, zeker als ze overdag veel buiten zijn.

Algemeen beeld

Raskenmerken

Het ras staat bekend als berghond maar ook als herdershond. De honden worden zo rond de 65 cm groot en zijn ook inzetbaar als gezelschapshond. Omdat zij bij de herdershonden horen zijn zij erg trouw. Ze kunnen een zelfverzekerd karakter hebben maar zijn ook erg gehoorzaam. Ze zijn intelligent en in korte tijd kun je hen veel leren. Ze hebben veel vacht en de verzorging neemt dan ook wat tijd in beslag.

Karakter

Het karakter van de Tornjak is net als veel herdershonden, ze zijn erg trouw en aanhankelijk. Ze kunnen ingezet worden als berghonden en daarom is het uithoudingsvermogen ook erg goed. Maar de honden zijn ook prima gezelschapshonden, ze zijn graag bij je in de buurt en doen alles graag samen. Ze zijn erg gehoorzaam en intelligent, een cursus is daarom voor baas en hond leuk om te doen en zo bouw je een sterke band op.

Gebruik/functies

Herdershonden en berghonden.

Lichaamsbeweging

De conditie van deze honden is erg goed, bewegen is voor hen dan ook van groot belang.

Verzorging

De verzorging van de vacht is belangrijk. Ze hebben lange haren en veel vacht, vandaar dat borstelen als je hen als gezelschapshond wilt houden een aantal keer in de week zeker van belang is.

Omgang met kinderen

Ze kunnen goed overweg met kinderen, ze hebben een lief en vriendelijk karakter.

Geschiedenis

Het hondenras komt uit Bosnië en Herzegovina en Kroatië. Het is een ras dat al eeuwen bekend staat als herdershond, het zijn ook zeer geschikte berghonden.

Uiterlijke kenmerken

Lichaamsbouw

De honden zijn stevig gebouwd, dit komt mede omdat ze zoveel haar hebben. Ze worden gemiddeld 65 cm hoog, de reuen wat hoger dan de teefjes. De oren worden naast de kop gedragen en de staart wordt vaak naar beneden gedragen.

Kleur

De kleur van de vacht is veelal wit met zwart maar ook andere kleuren komen voor.

Schofthoogte

De volwassen reu wordt gemiddeld 68 cm hoog en de volwassen teef rond de 63 cm.

Ogen

De ogen van de Tornjak zijn donker van kleur.

Vacht

De vacht is harig, borstelen is daarom zeker aan te raden bij dit ras. Ze hebben een hele dichte en volle vacht.

Staart

De staart van dit ras is harig en wordt naar beneden gedragen, het is aan te raden om deze goed te borstelen.

Overige

De Tornjak is een ras dat ingezet kan worden als gezelschapshond, het is een goede herdershond, maar ook een goede berghond. Ze hebben een goed karakter en zijn lief voor anderen.

Rasindeling

Overig
» Sectie Voorlopig erkende rassen

Een bijdrage van Hondenrassen.nl

Forum Overig

Mijn hond Benji, een Friese stabij van 11 jaar, is helaas overleden. Oorspronkelijk wilde ik er een pup bij nemen, maar dat kan dus niet meer. Nu ben ik op zoek naar een stabij pup, hoeft niet raszuiver, of een vergelijkbaar ras.
antwoord
Hallo Ik heb nog geen hond, maar ben op zoek. Wij waren een aardig eind toen bleek dat onze zoon van 10 allergisch is voor honden. Nu lees ik veel over hondenallergie en heb diverse mensen met hond + allergie gesproken. Het is duidelijk dat er hypo ...
antwoord
Ik heb een beagle van 26 weken en onlangs al onze inspanningen lukt het ons niet om hem zinderlijk te maken. We zetten hem altijd buiten of gaan met hem lopen na dat hij uit de bench komt of gegeten heeft maar hij lijkt het niet te snappen. Soms ...
antwoord
Hoi, Mijn dierenarts raad mij aan om meer Omega-3 te geven aan mijn hond. Omega-3 zou op veel zaken een positief effect hebben (hartaandoening, haaruitval, hersenontwikkeling). Zodoende heb ik Toshi Omega-3 met multivitamines gekocht ...
antwoord
mijn chow chow komt bij Ilona en Gerwin Biesheuvel van Gameren vandaan uit een brabants dorp Wijk en aalburg. Hele lieve mensen die een hart voor dieren hebben. Hondjes zien er heel goed uit, goed sociaal opgevoed, en dat merk je echt in ...
antwoord
Ik ben Manon, wij hebben een Amerikaanse Staffordshire van bijna 2. Hij heet Bink. Het is Een enorme lieve enthousiaste en super aanhankelijke hond. Hij hoort echt bij de familie, en we zijn allemaal heel erg gek op hem. Ik zou graag positieve ...
antwoord
Start nieuw berichtnaar forum

Jouw hond, vereniging of bedrijf hier?

Wil je een vermelding op deze pagina of je hond laten zien? Meld je dan aan voor een gratis account!

Aanmelden