Afbeelding Band opbouwen met je hond

Band opbouwen met je hond

Als je de gelukkige eigenaar bent van een hond, dan is het iedere dag weer genieten. Een hond geeft je namelijk zoveel liefde, daarom ben je vast en zeker ook graag bij je maatje thuis. Maar hoe kun je nu het beste een band opbouwen met je hond? Eigenlijk begint dat al met hele kleine dingen. Als je een puppy gaat halen bij de fokker, vanaf de 8 weken, dan begint het al. De reis naar huis, je hebt de hond vaak op schoot, omdat de hond ineens bij zijn moeder en broertjes en zusjes is weggehaald. Logisch dat hij ze gaat missen en warmte zoekt. Je neemt de hond op schoot, je stelt hem gerust, aait hem en geeft hem warmte. Dit is het begin van een mooi avontuur met jouw viervoeter.

Samenwerken met je hond

Door veel met je hond samen te doen, wordt de band ook alsmaar sterker. Samenwerken kan bijvoorbeeld bestaan uit samen wandelen, samen spelen, puzzelen, iemand een bezoekje brengen, samen autorijden, meehelpen met boodschappen uitladen, samen thuis zijn en samen tuinieren. Een hond is vaak snel tevreden, als je er maar bij bent. Sommige hondenrassen hebben veel beweging nodig, anderen wat minder. Maar het hangt ook af van hoe oud de hond is, wat je samen gaat doen en hoeveel je per dag doet. Zowel een pup als een oudere hond hebben genoeg rust nodig, maar een jonge hond van bijvoorbeeld twee jaar wil veel bewegen. Maar ook dan moet je je hond op tijd rust geven, zodat hij alle prikkels kan verwerken.

Een rustdag is geen straf

Sommige mensen denken dat je continu je hond maar bezig moet houden, veel wandelen, ballen gooien etc. Maar het is juist goed om je hond ook een rustdag te geven. Op deze manier kan de hond lekker slapen, thuis een spelletje doen en je zal merken dat ook dan je hond tevreden is. Natuurlijk zal je hond je opzoeken en houden van gezelschap, maar een keer samen een rustdag is alleen maar fijn. Je kunt dan zelf ook andere dingen doen, zoals een keer online een spelletje doen.  Heb je Lolla’s World al eens geprobeerd? Op de achtergrond heeft het spel een rood showgordijn en je speelt op een raster van 5x3 met 40 betaallijnen. Hoe het verder gaat? Dat ontdek je vanzelf als je een avondje rust hebt met je hond. Samen ontspannen dat kan ook op veel manieren.

Nieuwe wandelroutes zoeken

Als je wil dat je hond goed gesocialiseerd is, dan is het sowieso goed om samen op veel plaatsen te komen. Ga daarom samen ook op zoek naar nieuwe wandelroutes. De hond kan hier weer nieuwe indrukken op doen, zijn neus gaat overuren maken, veel nieuwe geurtjes. Laat de hond hier dan ook rustig zijn gang gaan. Als de hond aangelijnd moet, geen probleem, zorg dat je een langere lijn hebt. De hond kan dan toch lekker snuffelen en jij op je gemak wandelen. Je hoeft geen uren te lopen om de hond moe te krijgen. Als je op een nieuwe plaats loopt, krijgt de hond al veel nieuwe prikkels binnen. Je zal merken dat hij thuis langer en dieper slaapt, alles moet weer verwerkt worden. Dit is ook de reden waarom dat af en toe een rustdag goed is, zeker als je deze week al een paar keer op andere plaatsen bent gaan wandelen met je hond. Als je hond graag in de auto zit, dan kun je ook dat betrekken bij de routine en het laten wennen. De hond kan lekker naar buiten kijken en ook dan krijgen ze weer nieuwe prikkels te verwerken.  

Laat de hond overal rustig aan wennen

Honden willen graag overal even aan snuffelen, dat is hun manier om ergens mee kennis te maken. Hoe ruikt het? Hoe voelt het? Dit kun je niet met alles toelaten. Soms is het namelijk gevaarlijk of als een hond iets op kan eten moet je het niet toelaten. Maar je kunt een hond wel rustig laten snuffelen aan een fiets of auto als ze stilstaan, of bij de winkel rustig aan de deur laten wennen als ze bijvoorbeeld automatisch open en dicht gaan. Let hierbij wel goed op, maar de hond zal zelf even moeten kijken wat er gaande is, en als hij het zelf durft zal hij met je meelopen. Een mooi proces om te begeleiden, je zet samen kleine stapjes, je leert je hond de angst te overwinnen en dan bouw je samen een hele mooie band op. Het zijn dan ook de kleine dingen in het dagelijkse leven waar je samen met je hond veel voldoening uit kunt halen. Ben je er maar eens wat meer van bewust en dan geniet je nog meer van je maatje.