Afbeelding Een hondenverzekering? Bij deze rassen is dat niet altijd mogelijk

Een hondenverzekering? Bij deze rassen is dat niet altijd mogelijk

Met een hondenverzekering kun je jezelf indekken voor onverhoopte dierenartskosten. Het principe werkt vrijwel hetzelfde als bij je eigen zorgverzekering: in ruil voor een maandelijkse premie, kun jij de rekening van de dierenarts declareren bij een dierenverzekeraar. Die betaalt vervolgens een deel van je rekening, waarbij de grootte van dat deel afhangt van het door jou gekozen pakket.

In tegenstelling tot zorgverzekeraars, die verplicht zijn om iedereen in Nederland de mogelijkheid te bieden om zichzelf te kunnen verzekeren, kunnen huisdierenverzekeraars wél uitsluitingen opnemen in hun polissen. Zo worden sommige hondenrassen niet door alle verzekeraars geaccepteerd. 

Vechthonden en doorgefokte rassen

Hondenrassen waarvoor het lastiger is om een geschikte verzekeraar te vinden, zijn ruwweg te verdelen in twee categorieën.

In de eerste groep hondenrassen vallen honden die door sommigen gezien worden als vechthonden, of die statistisch gezien vaker betrokken zijn bij agressief gedrag en/of bijtincidenten. Voorbeelden zijn onder meer de Mastino Napoletano en Fila Brasileiro.

Daarnaast worden ook honden van doorgefokte rassen, die vaak te maken hebben met veel voorkomende en/of genetisch bepaalde gezondheidsklachten, in sommige gevallen uitgesloten. Mopshonden, Cavelier King Charles Spaniels en Engelse buldoggen zijn slechts enkele voorbeelden van rassen met chronische gezondheidsproblematiek.

Niet bij alle aanbieders is het mogelijk om een hondenverzekering af te sluiten voor deze rassen, terwijl sommige andere verzekeraars hogere premies rekenen voor ‘risicorassen’. Let hier dus goed op bij het vergelijken van een hondenverzekering.

Premie op basis van grootte

Uitsluitingen op basis van grootte komen niet voor, maar in veel gevallen betaal je voor een groter ras wel een hogere premie dan voor een kleine hond.

Een hond van 50 kilo heeft namelijk aanzienlijk meer anesthesie nodig bij operaties en hogere dosis medicatie, dan een schoothondje van een paar kilo. Daarnaast is de levensverwachting van grotere hondenrassen vaak lager dan die van kleinere honden.

Dit verschil in premie kan behoorlijk oplopen. Zo betaal je voor de verzekering van een Jack Russel-pup minder dan twee tientjes, maar ben je voor een Kangal van dezelfde leeftijd al snel bijna veertig euro kwijt. Houd hier rekening mee, als je een hondenverzekering overweegt.