Afbeelding Hoe weet je dat je hond van je houdt?

Hoe weet je dat je hond van je houdt?

Mensen vragen zich erg vaak af of dat zijn of haar hond echt van hem houdt, of dat het puur is vanwege het onderdak of eten? Maar wetenschappers beweren dat honden net zoveel van jou houden als dat hij van jou houdt.

Zintuigen

Alle honden zintuigen werken heel anders dan bij mensen. Mensen gebruiken vaak eerst de ogen en oren. Bij honden gaan ze snel af op geur en daar leert de hond de wereld mee kennen.

Wetenschappers hebben hondenhersenen gescand en hebben aangetoond dat honden eerst zijn baasje ruikt. Vervolgens wordt er in de hersenen een stofje aangemaakt dat geluk activeert. Je kunt dit vergelijken met mensen hersenen die geluksstofjes aanmaken wanneer je dicht bij een geliefde in de buurt bent.

Hoe zie je dat hij van je houdt?

Honden geven signalen via lichaamstaal om te vertellen dat hij van je houdt. Dit komt doordat honden al honderden jaren samen met de mens samenleeft, in een geruststellende en sociale omgeving.

Als een hond je ziet en gaat kwispelen weet je zeker dat een hond van je houdt. De kwispelende staart laat zien dat de hond volledig ontspannen is. Daarnaast vinden honden het een vorm van verbinding door je in je gezicht te likken. Dit doen honden ook in een roedel om elkaar schoon te maken.

Honden laten zonder dat je het weet een hele hoop gezichtsuitdrukkingen zien. Als een hond je in je ogen aankijkt met een ontspannen, open mond en opgetrokken wenkbrauwen weet je dat hij enorm blij is om je te zien. Als een hond ontspannen is en je in de ogen aankijkt kan dit zorgen voor een diepere band.

Iets wat de meeste baasjes zullen herkennen is de groet van de hond wanneer je weer naar een lange dag werken thuis komt. Wanneer de hond dit doet ben je een lid van de groep en is het goed dat je thuis bent gekomen.