Afbeelding Hoe vaak moet je een hond uitlaten?

Hoe vaak moet je een hond uitlaten?

Het is soms lastig voor een baasje, want hoe vaak moet je de hond uitlaten? Dit heeft te maken met veel verschillende dingen. Een van die dingen is het hondenras, leeftijd en de energie die de hond heeft als hij thuis is. Daarnaast is het ook belangrijk dat je goed van jezelf weet hoeveel tijd je per dag hebt om met de hond te gaan lopen. Om je verder wegwijs te maken hiermee gaan we in dit blog daar dieper op in.

Leeftijd

Als je nog een jonge hond in huis hebt kan je er vanuit gaan dat de hond meer energie heeft en dus ook meer moet bewegen dan honden vanaf een jaar of 5. Dit betekent niet perse dat de hond meer moet worden uitgelaten want de jonge hond raakt ook z’n energie kwijt door te spelen met het baasje of andere gezinsleden.

Wanneer honden ouder dan 5 zijn is het belangrijk om rekening te houden met het feit dat de honden onderliggende ziekten hebben kunnen oplopen. Dit kan enorm uiteenlopen van artritis tot spieratrofie of diabetes. Door deze onderliggende ziektes kunnen de honden een minder uithoudingsvermogen overhouden. Je zult dit thuis niet aan het gedrag merken omdat de hond even enthousiast is wanneer hij kan gaan lopen.

Hondenras

Het is belangrijk om ook even te kijken naar het hondenras die je in huis hebt rondlopen. De rassen die van origine werden gebruikt bij de de jacht hebben meer beweging nodig dan andere honden. Het is natuurlijk zo net zo als bij mensen dat sommige honden meer atleten zijn dan andere rassen.

Hoeveel inspanning?

De meeste honden kunnen elke dag dagelijk tussen de 20 en 30 minuten hoge inspanning hebben, mits de conditie van het lichaam dat toelaat. Er zijn daarentegen honden die elke dag tot wel 2 uur lichaamsbeweging nodig hebben. Het is belangrijk om van te voren met de fokker te bespreken hoe dat gaat bij het ras die jij gaat aanschaffen.

Om uit te rekenen welke tijd de hond moet lopen is het van belang om met de hond een langere wandeling te maken en goed bij te houden hoelang hij nodig heeft om zijn energie kwijt te raken. Zodra de hond begint met slenteren is het belangrijk om naar huis te gaan omdat ook honden blessures op kunnen lopen.

Wanneer je thuis komt merk je aan een hond of er sprake is van oververmoeidheid. Dit kun je zien wanneer een hond meteen in de mand neerploft en begint met veel water drinken. Wanneer dit gebeurd kun je de loopafstand met 5-10 minuten verlagen om te kijken of de hond dat aankan.

Loopschema

Er is door een instantie aanbevolen om 150 minuten per week, gemiddeld gezien. Beweging te bieden aan de hond. Als dit niet mogelijk is kun je er ook voor kiezen om 3 keer 15 minuten te gaan lopen op de dag.